Різдво Пресвятої Богородиці 2020: традиції, прикмети і заборони на свято 21 вересня

rizdvo 21092020Різдво Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії — повна назва свята, що Православна Церква відзначає 21 вересня за новим стилем (8 вересня за старим стилем). Це одне з двунадесятих православних свят.

Двунадесяті свята догматично тісно пов’язані з подіями земного життя Господа Іісуса Христа і Богородиці і діляться на Господські (присвячені Господу Іісусу Христу) і Богородичні (присвячені Божій Матері). Різдво Богородиці — Богородичне свято.

Свято за православною традицією триває 6 днів, з 20 по 25 вересня. Цей період включає предпразднство і попразднство. Предпразднство – один або декілька днів перед великим святом, в богослужіння якого вже входять молитвослів’я, присвячені події, яку святкуватимуть. Відповідно, попразднство — такі ж дні після свята.
Історія свята Різдва Діви Марії

Подія, яку ми святкуємо в цей день, не описана в Новому Завіті. Відомості про нього дійшли до нас з Церковного Передання, одного з джерел нашого віровчення, разом зі Священним Писанням.

Про Різдво Діви Марії розповідає Протоєвангеліє Іакова, яке було написано у II столітті. А відзначати свято як окремий святковий день стали в другій половині V століття. Про це ми, наприклад, читаємо у Константинопольського патріарха Прокла (439-446 роки) і в требнику (богослужбовій книзі) Папи Геласія (492-426 роки).

Пресвята Діва Марія з'явилася на світ в Палестинському місті Назареті. Її сім'єю були праведні Анна та Йоахім. Вони були бездітними до похилого віку, але не втрачали надії та вірили, що Господь змилостивиться над ними. Вони обіцяли, що в разі народження дитини, присвятять її життя служінню Богу в Єрусалимському храмі. Їх молитви були почуті – Архангел Гавриїл повідомив їм радісну новину про те, що у них народиться дочка Марія, за допомогою якої буде подаровано порятунок всьому людству.
Традиції і звичаї на Різдво Богородиці 2020

У східних слов’ян церковні традиції святкування Різдва Пресвятої Богородиці тісно переплелися з народними. Різдво Божої Матері називали «Малою Пречистою», за аналогією з «Великою Пречистою» — празником Успіння Богродиці. А ще — Аспосов день, в який зустрічали «матінку-осенину», тобто осінь. Взагалі, часи були для наших предків основним джерелом звичаїв, обрядів і творчості: пісень, прислів’їв, приказок.

У Аспосов день ходили один до одного в гості, вшановували молодят, накривали багато стіл. В цю пору селяни прибирали на зиму бджолині вулики, збирали цибулю. Це був кінець літніх польових робіт і початок осінніх приготувань. Хлібороби вшановували Богородицю — Небесну покровительку землеробства, Подательницю врожаю, Спорительницю хлібів — за зібраний урожай та просили Її допомоги на рік майбутній.

Хліб, спечений або куплений в цей день, потрібно з'їсти в колі сім'ї. З чужими людьми їм ділитися не можна.

Бездітним жінкам, які мріють завагітніти, в цей день потрібно молитися, щоб Господь послав їм дитину. Також слід замовити молебень в церкві та подати милостиню жебракам.

Різдво Пресвятої Богородиці треба відзначити урочистим богослужінням. Вона полегшує біль, до Неї часто зверталися з молитвами, замовляннями та заклинаннями в різних життєвих випадках.

Також у цей день молодята частували своїх родичів – до них приходили рідні та знайомі.

Як і в день весняного рівнодення, 21 вересня в хатах оновлювали вогонь – старий гасили та запалювали новий. Щоб уникнути лихого ока, псування і хвороб палили старе і непотрібне взуття та одяг, дітей на порозі будинку обливали водою.
Заборони на свято 21 вересня

-     Не можна ділитися з чужими людьми хлібом.
-     Заборонено зловживати алкоголем і влаштовувати пишні святкування.
-     Також не можна лаятися, сваритися, оббріхувати.
-     Ще у цей день під забороною фізична праця. 21 вересня треба відпочивати, ходити в гості до родичів або друзів, а також молитися Пресвятій Богородиці.

Джерело:

Календар свят

Квітень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
1
День сміху.
234567
Всесвітній день здоров’я.
89101112
Всесвітній день рок-н-ролу.
1314
151617
Український день довкілля.
18192021
2223
Всеукраїнський день психолога.
Іменини святкує Юрій.
2425
Іменини святкує Марко.
26
Міжнародний день пам’яті Чорнобилької катастрофи.
2728
Вербна неділя.
2930
Іменини Якова.
     

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!