НАРОДНИЙ АРТИСТ УКРАЇНИ ТАРАС ПЕТРИНЕНКО: «Я ВДЯЧНИЙ ЗА ПАМ’ЯТЬ ПРО МАМУ»

petrenenko 19082020 2У рамках святкування дня селища Оржиця відбулася значуща подія не лише для оржиччан, а й для усієї України – відкриття меморіальної стели Діані Петриненко. Високо оцінив це і її син народний артист України Тарас Петриненко, який у цей день приїхав до Оржиці.

Людська мудрість говорить, що коли народ вшановує талант, на землі торжествує найвища духовна справедливість. На жаль, імена багатьох талановитих українських співаків, справжніх корифеїв вокального мистецтва призабуті, їхня творчість, записи їхніх пісень не розповсюджуються, їх не можна почути ні по радіо, ні по телебаченню. Багато хто навіть не знає імен істинних українських артистів (а не крикливих, не «попсових», як тепер кажуть, виконавців), які завдяки своєму таланту, душевності піднімали українську пісню до найвищих висот, пропагували її у всьому світі.

petrenenko 19082020Але здається, що немає жодного мешканця нашого краю, який би не чув про видатну оперну діву, народну артистку СРСР і УРСР Діану Петриненко. Вона співала так, як вже не співає ніхто. Про її феномен як вокаліста і педагога, про її життя і творчі досягнення написано не одну сторінку. Але з усіма своїми високими, справді заслуженими званнями і нагородами, вона ніколи не забувала свого походження і полтавського коріння (бо рідна Білоусівка входила до Полтавщини, а дитиною Діана часто бувала у Сазонівці). Пам’ятають її й земляки. Тридцять років тому було започатковано обласний огляд-конкурс солістів-вокалістів імекні Діани Петриненко. У тій же Сазонівці є вулиця, яка носить її ім’я. На гербі цієї громади зображений соловейко як данина таланту землячці. Більше ніж півтора роки тому Оржицькій дитячій мистецькій школі присвоєно ім’я жінки-легенди.

petrenenko 19082020 1Цього року Діані Гнатівні виповнилося б 90. Ушановуючи пам’ять визначної постаті української сцени, за ініціативи відділу культури, молоді та спорту РДА на приміщенні Оржицької ДМШ 15 серпня було відкрито меморіальну дошку Діані Петриненко.

У затінку каштанів зібралися представники влади, викладачі та вихованці мистецької школи, батьки, оржиччани, які цінують світлу пам’ять видатної постаті Оржицького краю. І ось звучать перші акорди, що свідчать про початок дійства. Ведуча та автор сценарію Лілія Василькова представляє оржиччанам народного артиста України Тараса Петриненка і запрошує його відкрити меморіальну стелу. Кілька секунд – із-за червоного полотна з’являється образ Діани Петриненко, закарбований у міді. Золотими літерами виведено її ім’я та звання. Автором стели є лубенський митець, член Національної спілки художників України Володимир Пашкевич, який разом з дружиною відвідав захід.

У своєму виступі, зворушений увагою, Тарас Петриненко, як і Діана Гнатівна, говорив те, що відчував, що думав, у що вірив:

- Мудрі люди, мабуть, пишуть якісь конспекти, виходять і читають. Я не хочу цього робити, бо цього ніколи не робила мама. Вона говорила те, що у неї на серці. А у мене на серці радість від того, що люди її не забувають. Вона зробила надзвичайно багато у своєму житті. І найбільше, що вона завоювала, – це не ордени, не звання, вона ніколи за ними не ганялася, як не ганявся і я. Вона завоювала любов і повагу простих людей, простих українців, які знають ціну Україні, музичній творчості, українській пісні. Я вдячний за те, що мене запросили. Я вдячний за пам’ять про маму. Бо живемо у час, коли згадують кого завгодно, але не тих, хто робив славу Україні. І бажаю вам, щоб ви не були сумні, бо ніколи такою не була моя мама. І згадайте її добрим словом.

Про значущість Діани Петриненко, про знайомство з нею, про вшанування пам’яті говорили у своїх виступах селищний голова Олена Сидоренко, голова райдержадміністрації Роман Сидоренко, голова районної ради Володимир Козина, начальник відділу культури, молоді та спорту Віктор Рябець, Сазонівський сільський голова Валентина Чмихало, директор Оржицької ДМШ імені Діани Петриненко Микола Семперович, помічник депутата обласної ради Миколи Горба Віктор Симоненко.

Лунали слова подяки авторам ідеї, виконавцям та спонсорам: депутатам обласної ради Миколі Горбу та Валентину Несену, приватному підприємцю Сергієві Пилипенку, селищному голові Олені Сидоренко, райдержадміністрації, районній раді, начальнику відділу культури Віктору Рябцю, художнику Володимиру Пашкевичу, колективу Оржицької ДМШ на чолі з Миколою Семперовичем.

Цього дня Тарасу Петриненку випала ще одна почесна місія – вручення свідоцтв та відзнак вихованцям мистецької школи, учням Оржицької ЗОШ І-ІІІ ст. та їхнім викладачам.

Опісля – численні фото на згадку та сподівання на нову зустріч з Тарасом Петриненком у ролі почесного голови журі огляду-конкурсу солістів-вокалістів імені Діани Петриненко, який має усі підстави стати всеукраїнським, а то й міжнародним.

Т. ВЕЛЯДА

Календар свят

Квітень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
1
День сміху.
234567
Всесвітній день здоров’я.
89101112
Всесвітній день рок-н-ролу.
1314
151617
Український день довкілля.
18192021
2223
Всеукраїнський день психолога.
Іменини святкує Юрій.
2425
Іменини святкує Марко.
26
Міжнародний день пам’яті Чорнобилької катастрофи.
2728
Вербна неділя.
2930
Іменини Якова.
     

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!