Сесія міської ради затвердила проєкт «Реконструкція велосипедної доріжки по проспекту Володимирському у м. Лубни»

velo 14082020 1На черговій сесії Лубенської міської ради, яка відбулася 13 серпня, затверджено проєкт «Реконструкція велосипедної доріжки по проспекту Володимирському у м. Лубни», який планується до подання на обласний конкурс проєктів розвитку територіальних громад Полтавської області 2020 року.

Цей конкурс щорічно оголошується Полтавською обласною радою. В розпорядженні голови обласної ради щорічно визначаються пріоритетні напрямки конкурсу та обсяги співфінансування з обласного бюджету за категоріями учасників.

 

Цього року одним із напрямків конкурсу є «поліпшення екологічної інфраструктури, зменшення ризику виникнення природних та техногенних катастроф», максимальний обсяг співфінансування з обласного бюджету для міст обласного значення, які відносяться до другої категорії учасників – 600,0 тис. грн.

Крім того, основними умовами конкурсу є:

можливість подання учасником конкурсу лише одного проєкту;

обов’язкове співфінансування з місцевого бюджету;

обов’язкова участь у числі партнерських організацій інститутів громадянського суспільства (громадської організації, асоціації, благодійної організації тощо, легалізованої відповідно до законодавства України) з внеском не менше 5 % від вартості проєкту;

здійснення фінансування на наступний рік після конкурсного;

обов’язкове затвердження проєкту органом місцевого самоврядування до подання його на конкурс.

Поданню проєкту на конкурс передувало визначення найбільш актуальних проблем міста, які потребують нагального вирішення.

velo 14082020Наше місто знаходиться на перетині важливих транспортних шляхів. Однією з найголовніших транспортних магістралей міста є проспект Володимирський, яким щоденно рухається значна кількість транспорту, наслідком чого стає поступове збільшення викидів СО2, що має вкрай негативний вплив на екологічний стан міста. Згідно з даними Плану дій зі сталого енергетичного розвитку міста Лубни на 2017-2020 роки, інтенсивність прямування автотранспорту в центральній частині міста в середньому складає близько 700 авто\год, частка викидів СО2 в атмосферу від транспорту в загальній структурі викидів становить близько 13 %.

Все це свідчить про негативний вплив розвитку транспортної системи на екологічний стан міста та необхідність розвитку екологічних видів транспорту та міської пішохідної та велосипедної інфраструктури, яка є екологічною, більш безпечною для людини та середовища і значно зменшує екологічні ризики.

Найбільшу інтенсивність руху велосипедистів у місті має проспект Володимирський, особливо його відрізок від ЗОШ № 2 до ПП «Лубнимаш». На проспекті Володимирському розміщені основні промислові підприємства міста – ПП «Лубенський хлібозавод», Лубенське УВП УТОГ, ПП «Лубнимаш», ТДВ «Лічмаш-прилад», ТОВ «Завод сільгоспмашин»,  ТОВ «Валтекс-маркетинг плюс», ТОВ «Лубенське ШБУ № 9», на прилеглих до проспекту Володимирського вулицях розташовані ВП «Лубенський верстатобудівний завод» АТ «Мотор Січ», ТОВ «Лубенський молочний завод», ТОВ «Лубним'ясо». Більшість працівників цих підприємств у літній та весняно-осінній період віддають перевагу саме велотранспорту під час руху на роботу та з роботи. Крім того, на вказаній вулиці розташовані ЗОШ № 2 та ЗОШ № 8, на прилеглих вулицях – ЗОШ № 3 та ЗОШ № 7, учні яких також із задоволенням використовують велосипеди. Також вздовж проспекта Володимирського розміщено ряд крупних торгівельних об'єктів (мережеві супермаркети «Хвилинка», «Маркет Опт», «АТБ» та інші торгові точки, продуктові й промислові ринки та авторинок), культурно-розважальних об'єктів (ТРЦ «DEPOT», Центр творчості «Гармонія») та адміністративно-торгівельний центр. Вказаний відрізок проспекту веде до залізничного та авто вокзалів. Все це сприяє розвитку велосипедного руху і активному використанню велосипеда, як засобу пересування у середмісті.

Згідно з проведеними моніторинговими дослідженнями, через вказаний відрізок (в районі зупинки «Авангардна») в час пік рухалося в обох напрямках в середньому 140 велосипедистів на годину.

У 1970-х роках на відрізку проспекту Володимирського від ЗОШ № 2 до ПП «Лубнимаш» було побудовано велосипедну доріжку, яка користувалася значним попитом серед мешканців міста. Але, у зв'язку з відсутністю бюджетного фінансування, роками підтримувався її існуючий стан без належного обслуговування, проведення ремонтних робіт та модернізації. Як наслідок, велосипедна доріжка зараз втратила своє функціональне призначення і у більшості випадків використовується як пішохідна доріжка.

Проблемою є те, що при найбільшій інтенсивності руху велосипедів по проспекту Володимирському, велосипедисти не мають належних і безпечних умов для пересування по місту велотранспортом, інфраструктура екологічних видів транспорту залишається недостатньо розвиненою.

Крім того, необхідність вирішення цієї проблеми є надзвичайно актуальною для мешканців міста. Так, минулого року в єдиній системі місцевих петицій на  офіційному сайті міської ради було зареєстровано петицію щодо відновлення велодоріжки по проспекту Володимирському, яка набрала необхідну кількість голосів та потребує вирішення.

Саме тому, з метою оздоровлення мешканців міста та покращення його екологічного стану виникла потреба у будівництві та облаштуванні екологічної велоінфраструктури у м. Лубни, першим етапом чого буде реконструкція велосипедної доріжки по проспекту Володимирському від загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 до ПП «Лубнимаш» протяжністю 1140 метрів.

Орієнтовна вартість проєкту складає 1500,0 тис. грн.

Обсяги фінансування будуть розподілені наступним чином:

обласний бюджет – 600,0 тис. грн. (максимально допустимий розмір фінансування з обласного бюджету);

міський бюджет – 825,0 тис. грн.;

Благодійна організація «Благодійний фонд «Історія Майбутнього» – 75,0 тис. грн.

Термін реалізації проєкту складає орієнтовно 6 місяців (з квітня по вересень 2021 року).

Сподіваємося, що поданий проєкт буде належно оцінений членами конкурсної комісії, отримає перемогу та профінансований коштами обласного  бюджету.

Календар свят

Квітень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
1
День сміху.
234567
Всесвітній день здоров’я.
89101112
Всесвітній день рок-н-ролу.
1314
151617
Український день довкілля.
18192021
2223
Всеукраїнський день психолога.
Іменини святкує Юрій.
2425
Іменини святкує Марко.
26
Міжнародний день пам’яті Чорнобилької катастрофи.
2728
Вербна неділя.
2930
Іменини Якова.
     

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!