Які види капусти можна посадити в серпні на городі

pekinskaya 03082020Здавалося б, кінець літа, час збору врожаю, про які посіви може йти мова? Але для видів капусти, які прийшли до нас зі Сходу і зараз стають дуже популярними, саме час. Дозрівають вони дуже швидко, а розмістити їх можна на ділянках, з яких вже зібрали врожай.

Таким чином ви отримаєте додаткові овочі — грядки не будуть пустувати, інформує Ukr.Media.

Пекінська капуста

Це найвідоміша зі східних видів капусти. Вона утворює рихлі довгасті качани, дуже ніжні, з трохи солодкуватим смаком. Її можна додавати в салати, варити, тушкувати і квасити — так само, як і білокачанну капусту. Ідеальна для щів. З її листя виходять дуже ніжні голубці. А ще вона корисна — заспокоює нерви, покращує сон, нормалізує тиск і зміцнює імунітет.

Існують сорти для весняного посіву, осіннього та універсальні. Саме останні 2 варіанти підходять для посіву в кінці літа.

Коли і як сіяти. Насіння висівають відразу у відкритий ґрунт в перших числах серпня на глибину 1 см за схемою 40х40 см. Але можна посіяти частіше: між рядами залишити ті ж 40 см, а в рядку посіяти їх з кроком 20 см. А коли качани підростуть і почнуть стикатися один з одним, зрізати кожну другу рослину. Недозрілі качани не будуть довго зберігатися, але вони дуже смачні і соковиті — їх сміливо можна використовувати для салатів.

Перед посівом ґрунт бажано удобрити — внести 1 відро перегною або компосту і по 1 ст. ложці аміачної селітри, подвійного суперфосфату і сульфату калію на 1 кв. м.

Як доглядати. Термін дозрівання пекінської капусти — 60 — 70 днів. Тобто при посіві на початку серпня урожай дозріє в першій половині жовтня. А вже з 5 вересня можуть бути заморозки. Тому грядки з рослинами треба вкривати нетканим матеріалом. Він, до речі, дасть подвійну вигоду — крім захисту від холоду, вбереже від хрестоцвітної блішки.

Поливати пекінську капусту достатньо один раз на тиждень по 3 л на рослину. Вода має бути теплою. Поливати краще рано вранці або увечері, коли спаде спека. Щоб волога довше зберігалася в ґрунті, грядки корисно замульчувати сіном (можна свіжою травою) або соломою.

Китайська капуста

Інша її назва — пак-чой, що в перекладі означає «кінське вухо». Ця капуста утворює розетку листків діаметром близько 40 см, і вони дійсно схожі на вуха. Посіяти її можна не лише в городі, але і у квітнику, наприклад, там, де ростуть тюльпани. Тому що рослини дуже красиві: вони бувають з зеленими, білими і червоно-фіолетовими черешками.

Китайська капуста теж дуже корисна — вона збільшує міцність і еластичність судин, знижує рівень шкідливого холестерину і поліпшує шкіру.

Листя китайської капусти ідеальні у свіжих вітамінних салатах — в них гірчичний, трохи гострий смак, а черешки можна відварювати і тушкувати — виходить чудовий гарнір.

Коли і як сіяти. Насіння китайської капусти висівають у відкритий ґрунт з 1 по 10 серпня на глибину 1 см. Схема посіву: між рядами — 50 см, в ряду — 30 см.

Багато цієї капусти висівати не варто — її листя дуже швидко стає грубим, тому важливо вчасно збирати урожай. А щоб продовжити термін споживання, можна підсівати нові рослини з інтервалом у тиждень аж до кінця серпня — вона дозріває близько 40 днів. До речі, урожай при літньому посіві завжди виходить вищий, ніж при весняному.

Як доглядати. Китайська капуста невибаглива. Вона більш холодостійка, ніж пекінська, тому при сівбі в першій половині серпня можна обходитися без укриття. Але ті рослини, які посіяли ближче до кінця літа, краще вкрити.

Поливати пак-чой можна раз на тиждень по 1 л на кущ. На наступний день корисно розпушити ґрунт — це збереже вологу і дасть корінню можливість дихати. Тільки рихлити треба обережно, щоб не засипати землею бруньку в центрі розетки листя.

Японська капуста

Насіння цієї капусти стало з'являтися у продажу зовсім недавно, багато дачників поки не розуміють, що це і як вирощувати. А тим часом японська капуста унікальна. У неї дуже красиве ажурне листя з дуже приємним смаком редиски і фруктовими нотками. Вона ідеально підходить для салатів, бутербродів і прикраси страв. А ще листя можна злегка відварити і використовувати для приготування ролів замість водоростей.

Але і це не все. Японська капуста формує ще й коренеплід завдовжки близько 10 см і діаметром 5 см. І він теж їстівний.

Японська капуста, як і її сестри-азіатки, корисна для здоров'я. Вона зміцнює імунітет і є засобом профілактики онкологічних захворювань.

Коли і як сіяти. Насіння висівають у відкритий ґрунт в серпні після збирання часнику або цибулі — на звільнене місце на глибину 1 см. Схема посіву: між рядами — 70 см, у рядку 30 — 40 см.

Висівати насіння потрібно сухим. Борозни перед посівом треба добре полити, а потім засипати сухою землею. Поверх грядок треба накидати невеликий шар трави, щоб волога довше не випаровувалася.

Як доглядати. Цей вид називають капустою для лінивих, бо доглядати за нею практично не потрібно — тільки поливати раз на тиждень по 1 л на рослину.

Сорти японської капусти утворюють в розетці дуже багато листя — від 40 до 150 шт., тому урожай можна збирати частково зрізуючи тільки зовнішнє листя. Після чого з бруньок дуже швидко відростає нове. Дозріває урожай близько 40 днів.

У спеку її бажано притіняти — натягнути нетканий матеріал. Інакше листя будуть грубуватим.

Корисна порада

Всі східні види капусти корисно вирощувати поряд з ароматними травами: чебрецем, м'ятою, селерою, шавлією, полином, рутою, часником і цибулею — вони насичуються запахами пряних сусідів і набувають приємний смаковий відтінок. Та й виглядають разом дуже красиво.

Джерело:

Календар свят

Квітень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
1
День сміху.
234567
Всесвітній день здоров’я.
89101112
Всесвітній день рок-н-ролу.
1314
151617
Український день довкілля.
18192021
2223
Всеукраїнський день психолога.
Іменини святкує Юрій.
2425
Іменини святкує Марко.
26
Міжнародний день пам’яті Чорнобилької катастрофи.
2728
Вербна неділя.
2930
Іменини Якова.
     

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!