Варення з соснових шишок: користь
Варення з шишок сосни - мало того, що екзотика на нашому столі, так ще і прекрасна підтримка в зимовий час для імунної системи, чудовий противірусний засіб, захисник від застуди та грипу, ліки для верхніх дихальних шляхів, відхаркувальний засіб.
Також варення з шишок приносить користь при хворобах травної системи, оскільки воно підсилює секрецію шлунка, усуває застій жовчі, надає сечогінний ефект, має тонізуючі властивості.
Подавши на стіл до чаю вазочку з варенням з шишок, будьте готові отримати здивовані відгуки друзів, ну, а діти від нього просто в захваті! Виглядає воно і оригінально, і незвично.
Варення з соснових шишок: протипоказання
Однак не варто захоплюватися таким десертом, краще використовувати його в лікувальною метою: не більше 1-2 ст. ложки в день для профілактики і лікування хвороб. При всій своїй красі і користь варення з шишок має і свої протипоказання. Перебір цієї солодощі може негативно позначитися на роботі нирок. Також спостерігаються протипоказання у людей з гострим гепатитом.
Не рекомендується варення з шишок вагітним і годуючим жінкам, а також людям похилого віку. З обережністю слід пригощати варенням дітей: краще дати 1 ч. Ложку і поспостерігати за реакцією протягом дня. Якщо алергії немає, тоді можна трохи збільшити дозу.
Щоб варення із соснових шишок принесло максимальну користь, потрібно правильно заготовити вихідний продукт. Збирати соснові шишки рекомендується в кінці весни або на початку літа, поки вони ще невеликі, м'які, злегка липкі і досить соковиті. Тверді шишки для приготування варення не підійдуть. Не варто збирати шишки з дерев, що ростуть на забрудненій території, біля промислових підприємств, проїжджої дороги, де скупчуються вихлопні гази і пил.
Варення з соснових шишок - інгредієнти в пропорції:
1 кг соснових шишок,
1 кг цукру,
1 л води.
Варення з соснових шишок - рецепт приготування:
Молоді соснові шишки перебери, щоб вилучити від сміття і помий. Замочи шишки на 12 годин у холодній воді так, щоб вона їх покривала.
Потім хвойну воду злий, додай в неї цукор і звари сироп.
Поклади в сироп шишки, доведи до кипіння і вари протягом 5 хвилин, знімаючи піну.
Потім зніми варення з шишок і залиш до повного охолодження - на 12 годин або на добу. Повтори варіння ще 3 рази.
В результаті ти отримаєш темне варення із соснових шишок з характерним хвойним ароматом. Розлий його по підготовлених стерилізованим банкам, закрий кришками і бережи в прохолодному темному місці.