МЕДИЧНА РЕФОРМА – ШЛЯХ З БЕЗЛІЧІ ДОРІЖОК І БЕЗ ТЕРМІНУ ЗАВЕРШЕННЯ

ved06052020Президент Володимир Зеленський дав зрозуміти, що медреформу Уляни Супрун треба переглянути. Він почав з того, що внаслідок реформи масово закриються лікарні і будуть звільнені лікарі.

«Через новий механізму фінансування може бути звільнено до 50 тисяч медиків і закрито 332 лікарні по Україні», - сказав Зеленський. Також, за його словами, майже тисяча лікарень отримає набагато менше финасирования, ніж в минулому рік.

«Під загрозою опинилася екстрена медична допомога, багатопрофільні лікарні, онкоцентри, госпіталі ветеранів, більшість дитячих лікарень, психіатрична і туберкульозна служби», - сказав Президент. - На межі закриття більшість протитуберкульозних лікарень та диспансерів. Я не можу цього допустити».

«Саме тому я закликаю міністра охорони здоров'я, голови профільного комітету Верховної Ради та головного санітарного лікаря України невідкладно запропонувати шляхи вирішення цих питань. Нам потрібно не згортання реформи, а її виправлення. Визнання помилок і їх виправлення», - заявив Зеленський.

НАГАДАЄМО

Медреформа, задумана Уляною Супрун ще в 2016 році, складається з трьох основних етапів.

Перший – реформа первинної ланки лікарської допомоги. Тобто терапевтів, педіатрів та інших лікарів, які з тих пір почали називати "сімейними". Пацієнтів зобов'язали укладати договори зі своїми лікарями. І платити сімейним лікарям держава почала за кількістю пацієнтів, яке ті взяли на обслуговування.

Питань до цієї ідеї було багато, але головний - лікарі в глибинці, де пацієнтів набагато менше, перестануть отримувати зарплату. Тобто змушені будуть звільнятися. При цьому ніякої знижки на це у Супрун не зробили: наприклад, не збільшили тариф для тих лікарів, у кого просто немає стільки хворих, скільки в мегаполісах.

Другий етап, який фактично стартував 1 квітня 2020 року, передбачає той же принцип для вторинної ланки допомоги - поліклінік і спеціалізованих лікарень. Вони отримували б гроші з держбюджету тільки за конкретні послуги для пацієнта.

Звучить ніби гладко, але за фактом вийшла профанація. Тарифи за послуги, які компенсуються лікарням, держава встановила відверто викидні. І вижити в таких умовах зможуть лише лікарні в густонаселених районах - просто за рахунок великого числа пролікованих пацієнтів. У підсумку знову страждають провінційні лікарні, які просто не проводять стільки медичних процедур, щоб окупити зарплати персоналу і оплатити побутові потреби.

Звідси і почався парад страйків лікарів, яким вже оголосили, що їх лікарня в квітні закривається. Зрозуміло, що наявність розгалуженої мережі лікарень - це питання національної безпеки. Навіть якщо вони не заповнені на 100% від потужності. Адже багато пацієнтів до знаходяться на віддалі лікарень можуть просто не доїхати.

Закриття лікарень і скорочення медперсоналу - це взагалі головний підсумок і мета медреформи, задуманої Супрун. Під приводом боротьби з корупцією, влада вирішила зняти з себе найважливіше соціальне зобов'язання, яке ще залишилося в спадок від СРСР. Просто скоротивши число лікарень - згідно з другим етапом медреформи, інтенсивну терапію повинна проводити одна лікарня на кілька районів. Раніше було - в кожному райцентрі своє медустанову.

Паралельно при Супрун вводилися нові протоколи медичної допомоги, які переслідували ту ж мету. Скорочувалися бригади "швидких", викорінили інститут дільничних лікарів - більше не зобов'язували відвідувати пацієнтів, в тому числі дітей. Більш того, на другому етапі передбачалася нова "оптимізація" - тобто скорочення - служб екстреної допомоги.

Переводилися на амбулаторне лікування безліч хворих. Уляна Супрун доводила, що Україна - країні з епідемією туберкульозу - не потрібні тубдиспансери. Другий етап медреформи зупиняв фінансування і психлікарень, переводячи їх пацієнтів додому, під нагляд сімейних лікарів. З передбачуваним результатом - ніхто ні за ким спостерігати не буде, а психічно нездорові люди будуть масово перебувати серед здорових.

Третій етап з поки ще невизначеними термінами - це перехід на платну і частково платну медицину по тим медичним процедурам, які не підпадають під покриваються державою список.

Однак, якщо навіть з другим етапом величезні проблеми, то до третього - соціально найнебезпечнішому (узаконення платної медицини) влади навіть підходити боятися. Час від часу, правда, лунають заяви, що до платних форм переходитимуть тільки після впровадження системи обов'язкового медичного страхування, яке б покривало платні послуги. Але коли це буде - ніхто не каже.

При цьому фінансування лікарень продовжиться по тій же схемі, що і в 2019 році. І приблизно в тих же обсягах, з поправкою на зростання зарплат і необхідні витрати на боротьбу з коронавірусом, включаючи доплати медикам.

Календар свят

Квітень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
1
День сміху.
234567
Всесвітній день здоров’я.
89101112
Всесвітній день рок-н-ролу.
1314
151617
Український день довкілля.
18192021
2223
Всеукраїнський день психолога.
Іменини святкує Юрій.
2425
Іменини святкує Марко.
26
Міжнародний день пам’яті Чорнобилької катастрофи.
2728
Вербна неділя.
2930
Іменини Якова.
     

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!