ukenru

Отрута з банки. Обережно!!!!

botulizm 04052020Улюблений сезон цієї небезпечної хвороби літо-осінь, коли господині активно займаються консервацією продуктів. Саме консерви – овочеві, фруктові, грибні, м’ясні, рибні і стають причиною захворювання. А також споживання копченостей, в’яленої та сушеної риби, особливо приготовлених у домашніх умовах з порушенням гігієни, та продукція, упакована під вакуумом.

 Ботулізм – це дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне токсико-інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридій. Збудником є бактерія – Clostridium botulinum. Спори клостридій у великій кількості присутні в ґрунті, де можуть існувати довгі роки, у кишечнику багатьох тварин, звідки з фекаліями потрапляють у ґрунт, а також в мулу озер і морів від риб, молюсків. Харчові продукти, забруднені цим мікробом і недостатньо оброблені, стають причиною захворювання на ботулізм.

Сам збудник – не небезпечний для здоров’я людини, небезпечний – ботулотоксин, що виробляється бактеріями. Спори дуже стійкі до дії факторів зовнішнього середовища, вони не гинуть навіть при кип’ятінні протягом 5 годин. Збудник розмножується в анаеробному середовищі (середа, в якій немає кисню), при цьому виділяється ботулотоксин. Він менш стійкий до нагрівання. При нагріванні до 80°С токсин частково розпадається, при кип’ятінні тривалістю 10-15 хв. руйнується повністю.

Продукти, які найчастіше можуть бути джерелами отруєння:

  • консервовані гриби, овочі, фрукти,
  • м’ясні і рибні продукти – копчена, в’ялена, солона, консервована риба, шинка, тушонка, вакуумні ковбаси та копченості,

Характерно, що спори клостридій знаходяться в зараженому продукті не рівномірно, а зосереджені у визначених ділянках. Тому з однієї банки або одну і ту ж копчену рибу може їсти вся сім’я, а захворіти можуть лише один або кілька людей, які споживають в їжу ті ділянки консерви, в яких були спори збудника та ботулінічний токсин.

   Профілактика захворювання:

  • при домашньому консервуванні необхідно дотримуватися всіх правил гігієни;
  • дотримуватись чистоти сировини (ретельно відмити городину перед консервуванням, промити рибу перед засолом та звільнити від нутрощів);
  • не рекомендовано консервувати гриби у герметично закритих банках в домашніх умовах, тому що складно повністю звільнити їх від мікрочастинок ґрунту;
  • при домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову або лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище;
  • безпосередньо перед закладкою в банки продуктів добре стерилізувати банки і кришки;
  • при консервуванні в домашніх умовах, особливо м’ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом 2 діб прогрівати при температурі 100°С 5 хвилин для переходу спор у вегетативну форму), після чого простерилізувати консерви при температурі 100°С – 40-60 хв. з подальшою їх герметичною упаковкою;
  • не вживати “бомбажні” консерви;
  • не купувати виготовлені у домашніх умовах консерви, в’ялену, копчену, солону рибу й інші продукти харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

      Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Прислухайтесь до вищевказаних порад.

              Лубенське міськрайонне управління Держпродспоживслужби.

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Погода

Погода

Курс валют

Календар

Травень, 2022
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
День праці
23
Вcесвітній день свободи друку (преси)
4567
День радіо
8
День матері
Міжнародний день Червоного Хреста
9
День Перемоги
День Європи (міжнародний)
Дні пам'яті тa примирення, присвячені пам'ятi жертв Другої Світової війни (8-9 травня)
101112
Всесвітній день медичних сестер
131415
Всеукраїнський день працівників культури
Міжнародний день сімей
День пам'ятi жертв політичних репресій
День молодіжних тa дитячих громадських організацій
Усесвітній день пам'ятi людей, померлих від СНІДу
1617
Всесвітній день електрозв'язку тa інформаційного суспільства
18
Міжнародний день музеїв
19
Міжнародний день боротьби iз гепатитами
20
День банківських працівників
Усесвітній день метролога
Всесвітній день лікаря-травматолога
21
День Європи (український)
День науки
Вcесвітній день культурної різноманітності в iм'я діалогу і розвитку
22
Міжнародний день біологічної різноманітності
23
Свято Героїв
24
День слов'янської писемності тa культури
25
День філолога
Тиждень солідарності з народами неcамокерованих територій (25 - 31 травня)
26
Тиждень солідарності з народами неcамокерованих територій (25 - 31 травня)
27
День зварювальника
Тиждень солідарності з народами неcамокерованих територій (25 - 31 травня)
28
День працівників видавництв, поліграфії тa книгорозповсюдження
День прикордонника
Тиждень солідарності з народами неcамокерованих територій (25 - 31 травня)
29
День хіміка
День Києва
Міжнародний день миротворців ООН
Тиждень солідарності з народами неcамокерованих територій (25 - 31 травня)
3031
Всесвітній день без тютюну
Тиждень солідарності з народами неcамокерованих територій (25 - 31 травня)
     
  • Станьте одним із 4 000 передплатників. Газета «Лубенщина» завжди з вами
  • Передплати газету лубенщина лише за 15,50
  • "Лубенщина" у форматі PDF - вигідно і зручно!
  • Як подати оголошення на сайті газети "Лубенщина"
  • Допоможіть своєму клієнту знайти вас! Додайте інформацію про вашу організацію в Довідник підприємств!

Україна і Світ

У центрі Харкова висадили саджанці від пенсіонерки з Бурштина на Івано-Франківщині

На площі Свободи у Харкові висадили 50 саджанців гібіскусу, які подарувала пенсіонерка Надія Купренич з Бурштина Івано-Франківської області. Про це повідомляє Харківська міська рада, передає "Еспресо.Захід".

Детальніше...

Дивом вижив: у селі Мощун окупанти розстріляли 73-річного українця

Зруйноване село Мощун в Київській області, де проходила переломна битва за Київ, потроху оговтується від наслідків, залишених росіянами.

Детальніше...

Коли відкриється McDonald’s в Україні: компанія засмутила усіх своїх шанувальників

Ресторани мережі McDonald’s не працюють в Україні з першого дня повномасштабного вторгнення РФ.

Детальніше...

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Автомагазин Автогалактика

Видавництво Лубни

Контакти

  • Адреса: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 6-11-20, (05361) 6-14-58, 063-607-88-24
  • Журналіст (05361) 6-14-68
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51, 050-261-96-96
  • Оператори комп’ютерної верстки (05361) 7-45-56

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!
© 2018 Газета Лубенщина. Всі права захищені.

Фотогалерея | Карта сайта | Політика конфіденційності

Пошук по сайту