Отрута з банки. Обережно!!!!

botulizm 04052020Улюблений сезон цієї небезпечної хвороби літо-осінь, коли господині активно займаються консервацією продуктів. Саме консерви – овочеві, фруктові, грибні, м’ясні, рибні і стають причиною захворювання. А також споживання копченостей, в’яленої та сушеної риби, особливо приготовлених у домашніх умовах з порушенням гігієни, та продукція, упакована під вакуумом.

 Ботулізм – це дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне токсико-інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридій. Збудником є бактерія – Clostridium botulinum. Спори клостридій у великій кількості присутні в ґрунті, де можуть існувати довгі роки, у кишечнику багатьох тварин, звідки з фекаліями потрапляють у ґрунт, а також в мулу озер і морів від риб, молюсків. Харчові продукти, забруднені цим мікробом і недостатньо оброблені, стають причиною захворювання на ботулізм.

Сам збудник – не небезпечний для здоров’я людини, небезпечний – ботулотоксин, що виробляється бактеріями. Спори дуже стійкі до дії факторів зовнішнього середовища, вони не гинуть навіть при кип’ятінні протягом 5 годин. Збудник розмножується в анаеробному середовищі (середа, в якій немає кисню), при цьому виділяється ботулотоксин. Він менш стійкий до нагрівання. При нагріванні до 80°С токсин частково розпадається, при кип’ятінні тривалістю 10-15 хв. руйнується повністю.

Продукти, які найчастіше можуть бути джерелами отруєння:

  • консервовані гриби, овочі, фрукти,
  • м’ясні і рибні продукти – копчена, в’ялена, солона, консервована риба, шинка, тушонка, вакуумні ковбаси та копченості,

Характерно, що спори клостридій знаходяться в зараженому продукті не рівномірно, а зосереджені у визначених ділянках. Тому з однієї банки або одну і ту ж копчену рибу може їсти вся сім’я, а захворіти можуть лише один або кілька людей, які споживають в їжу ті ділянки консерви, в яких були спори збудника та ботулінічний токсин.

   Профілактика захворювання:

  • при домашньому консервуванні необхідно дотримуватися всіх правил гігієни;
  • дотримуватись чистоти сировини (ретельно відмити городину перед консервуванням, промити рибу перед засолом та звільнити від нутрощів);
  • не рекомендовано консервувати гриби у герметично закритих банках в домашніх умовах, тому що складно повністю звільнити їх від мікрочастинок ґрунту;
  • при домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову або лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище;
  • безпосередньо перед закладкою в банки продуктів добре стерилізувати банки і кришки;
  • при консервуванні в домашніх умовах, особливо м’ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом 2 діб прогрівати при температурі 100°С 5 хвилин для переходу спор у вегетативну форму), після чого простерилізувати консерви при температурі 100°С – 40-60 хв. з подальшою їх герметичною упаковкою;
  • не вживати “бомбажні” консерви;
  • не купувати виготовлені у домашніх умовах консерви, в’ялену, копчену, солону рибу й інші продукти харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

      Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Прислухайтесь до вищевказаних порад.

              Лубенське міськрайонне управління Держпродспоживслужби.

Календар свят

Грудень, 2025
ПнВтСрЧтПтСбНд
1
Всесвітній день боротьби пpоти СНІДу
День працівників прокуратури
2
Міжнародний день боротьби зa відміну рабства
3
Міжнародний день інвалідів
4
День обіймів
Міжнародний день банків
5
День працівників статистики
Міжнародний день волонтерів ll Міжнародний день добровольців в iм'я економічного тa соціального розвитку
6
День Збройних Сил України
День Святого Миколая
7
Міжнародний день цивільної авіації
День місцевого самоврядуванняі
89
Міжнародний день боротьби пpоти корупції
10
День прав людини
11
Міжнародний день гір
12
День Сухопутних військ Збройниx Сил України
13
Всесвітній день дитячого телебачення тa радіомовлення
14
День вшaновування учасників ліквідації наслідків аварії нa Чорнобильській АЕС (День ліквідатора)
15
День працівників суду
1617
Дeнь працівника державної виконавчої служби
18
Міжнародний день мігрантів
19
День співпраці Південь-Південь Оpганізації Об'єднаних Націй
День адвокатури
День Святого Миколая (старий стиль)
20
Міжнародний день солідарності людей
21
22
День енергетика
День дипломатичної служби України
2324
День працівників архівних установ
Святвечір
25
Різдво Христове
262728
293031    

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!