Одна з кращих циркових студій у селі Снітин.

 TSYRK1 22042020Сяючі вогні цирку. Це спогад дитинства, казка, подарована на все життя, свято, яке, здається, триває вічно! Тому багато хто з нас у рожевому віці дитинства мріяв вийти на циркову арену. Для дітлахів Снітинської школи ця мрія стала цілковитою реальністю. Адже тут, завдяки керівнику гуртка районного центру дитячо-юнацької творчості – методисту Наталії Іванівні Руденко з 2016 року діє циркова студія «Юність».

 «Талант – то крапля здібностей і море праці», - цей вислів відомого українського письменника Григора Тютюнника став для Наталії Іванівни та її вихованців дороговказною зіркою у житті.

І справді, талант у дитини може проявитися в різних сферах людської діяльності.Адже кажуть, що він завжди родом із дитинства, бо кожна людина народжується із зернятком Божого таланту в руці. Тільки треба знайти поле, де це зерно найкраще проросте.

Саме тому в с. Снітин, коли тут розпочала працювати Наталія Руденко, відкрили циркову студію і потяглися  до неї вихованці дошкільного закладу та школи, а також діти з інших сіл. У когось із них  Божа іскорка була яскравою і не потребувала значних зусиль для подальшого розквіту, у когось талант був прихований, пригнічений комплексами, а тому вимагав кропіткої праці, психологічної підтримки. І вона взялася за цю непросту справу.

TSYRK 22042020Адже мала багаторічний неоціненний досвід, працюючи в інших навчальних закладах. І незабаром у здавалось би віддаленому від районного центру селі, де і подумати не могли про розвиток циркового мистецтва серед дітей, буйним цвітом заквітувало циркове мистецтво.

-Вміння знаходити обдарованих та здібних дітей – талант, вміння їх вирощувати – мистецтво, - цитує  народну мудрість Наталія Іванівна і ділиться секретами. - Розпочала роботу із загальної фізичної підготовки дітей, які згодом змогли займатися гімнастичними вправами та цирковими номерами, вивчали основи циркових жанрів, термінологію. Основи циркових жанрів: робота з обручами, стрічками, діаболами, хустками, тарілками, моноциклами та акторською майстерністю і т.д. Уже зараз  діти опанували безліч номерів, серед яких йога, акробатичні дуети, тріо, гра з хула-хупами, поями, палицями, хустками, тарілками, веселі скакалки, баланс зі свічками та пластичний етюд.

Слід сказати, що у сформованому колективі займаються діти віком від 5 до 18 років. Вони об’єднанні в групи початкового, основного та вищого рівнів навчання. Основою своєї роботи, як керівника студії, Наталія Іванівна  вбачає пропаганду циркового мистецтва, професійне та соціально-психологічне партнерство, можливість спілкування у  колективі вихованців різного віку, а також досягнення вершин виконавської досконалості, виховання фізичної та духовної культури і високого рівня самодисципліни. -Завдяки цьому ми маємо вагомі здобутки  на обласних  та всеукраїнських  конкурсах, - говорить вона. - А саме 2017 р. - грамоти та подяки Всеукраїнського фестивалю мистецтв «Зоряна Брама» (м. Київ) за І, ІІІ місця; 2017 р. - диплом учасників проєкту видавничого центру «Перлина», «Майбутнє Полтавщини» (м. Полтава);  2017 р. участь вихованців циркової студії у святковому концерті для працівників Східного регіонального управління ПрАТ «Райз -Максимко» (м. Лохвиця); 2018 р. - вихованців циркової студії «Юність» занесено на районну Дошку Пошани; 2018 р. - грамота  керівнику гуртка за участь в обласному конкурсі «Мозаїка творчої майстерності» за ІІІ місце; 2018 р. - дипломи Всеукраїнського фестивалю-конкурсу талантів «Мелодії та ритми над Ворсклою» за ІІ, ІІ ,ІІ, ІІІ місця (м. Полтава); 2018 р. - диплом обласного огляду-конкурсу художньої самодіяльності серед учнів та вихованців закладів позашкільної освіти «Веселка»  за ІІІ місце (м. Полтава); 2019 р. - дипломи Всеукраїнського дитячого фестивалю талантів  «Пізнайко збирає друзів» за І, ІІ, ІІ місця (м. Київ); 2019 р. - дипломи Всеукраїнського дитячого фестивалю мистецтв «Лавина талантів» за І, ІІ місце (м. Київ); 2019 р. - дипломи Всеукраїнського фестивалю-конкурсу талантів «Таланти Гоголівського краю» за І, ІІ, ІІ  місця (м. Миргород); 2020 р. - дипломи Всеукраїнського фестивалю-конкурсу мистецтв «Талановитий Я» за ІІ,ІІ, ІІІ місця (м. Київ). І це діти досягли всього за три роки роботи від нерозуміння, що таке є циркове мистецтво і до перемог на обласному та Всеукраїнському рівні!

TSYRK2 22042020Учасники циркової студії «Юність» також часто беруть участь у сільських та районних заходах. Наполеглива праця І.Юрчук, К.Юрчук, К.Юрчук, К.Якимаха, О.Мануйленко, І.Мануйленко, В.Кілочок, В.Материнська, М.Чоботаєв, В.Безкровна, Д.Ульянець, О.Яременко, А.Сердюк, О.Пулеха, В.Сидоренко, Я.Кулик, Г.Тимченко,  Д.Белоногов, Д.Ціпановська, Д.Онацька, В.Каліман, А.Белоногова, Д.Батечко, Є.Форись, А.Паник, А.Расевич, М.Лук'янов, А.Булах, М.Булах, А.Буза перетворила юних аматорів циркового мистецтва на маленьких артистів.

-Як керівник студії, я щиро вдячна  батькам за співпрацю  і за підтримку в поїздках на конкурси, і за чудові костюми, що підкреслювали і виділяли талант кожної дитини, говорить Наталія Руденко. - Дякую директору Снітинської  ЗШ І-ІІІ ступенів Лубенської районної ради Полтавської області Ніні Горбик, яка всіляко підтримує і допомагає. Снітинська сільська рада та депутати, на  чолі з сільським головою Сергієм Мануйленком, також не стоять осторонь. Завдяки виділеним з бюджету сільської ради коштам було придбано професійний цирковий реквізит на суму 30 тис. грн., що надало можливість розвивати  вихованцям циркової студії розвивати таланти.

Оплата поїздок на конкурси та фестивалі як правило, здійснюється батьками, а в 2019 році оплату здійснив відділ освіти Лубенської РДА.

І хоч зараз карантин, та творчі плани у керівника циркової студії «Юність» Наталії Руденко від того не зменшуються. У них поїздка з вихованцями циркової студії «Юність» з виступом за кордон.  Віриться, рано чи пізно вони здійсняться. Адже циркова студія  «Юність» - це гурт однодумців – вихованців та керівника, які закохані у циркове мистецтво, що дарує людям світло, тепло та радість!

Олександр МІЩЕНКО

Знімки з архіву циркової студії «Юність».

 

Календар свят

Березень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678
Міжнародний жіночий день.
9
День народження Тараса Шевченка.
10
Іменини Ніки.
Галини.
11121314
Іменини Венедикта.
15
Всесвітній день сну.
1617
неділя Прощення.
1819
Іменини Дарії
20
Весняне рівнодення.
21222324
25
Благовіщення.
День СБУ.
26
День Національної гвардії України.
2728293031
Пасха (римо-католики).

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!