Із початку року жителі Полтавщини віддали шахраям понад 3 мільйони гривень

telefon 12032020Щороку тисячі українців віддають свої чесно зароблені кошти в руки шахраїв. Так, лише з початку року в Полтавській області було зафіксовано понад 400 звернень громадян з приводу шахрайських дій, повідомляє інтернет-видання Новини Полтави.

«Лідерами» по кількості звернень є найбільші міста області: Полтава, Кременчук, Лубни та Миргород. На даний час підозру отримали 29 фігурантів, причетних до скоєння 40 злочинів цієї категорії, двом обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, один – під домашнім арештом.

У більшості випадків йдеться про телефонні та інтернет-шахрайства. Найчастіше такі злочини скоюють особи, що перебувають на тимчасово окупованій території. Понад 60% злочинів вчинені з використанням банківських рахунків (купівля через інтернет, маскування злочину під послуги банку) та по схемі «ваш син потрапив в ДТП/до лікарні).

Орієнтовна сума збитків – понад три мільйони гривень, розповів Роман Іващенко, заступник начальника Управління карного розшуку ГУ НП в Полтавській області:

– Щодо телефонних шахрайств, зловмисники представляються поліціянтами або лікарями. На сьогодні ми маємо 25 таких фактів. Невідомі телефонують, переважно у вечірній час, представляються поліцейськими чи лікарями і переконують жертву, що родичам загрожує небезпека: або потрібна операція, або потрібні кошти, що визволити з поліції. В деяких випадках, злочинці використовують псевдотаксистів, які приїздять по гроші.

Найчастіше, жертвами шахраїв стають люди старшого віку. В них виманюють всі кошти, які є. Спершу вимагають дуже велику суму, а потім знижують її. Кажучи «ну давайте хоч щось».

Для прикладу, у Семенівському районі 60-річнажінка віддала шахраям 50 тисяч гривень за «непритягнення її сина до кримінальної відповідальності», а в цей час син спокійно спав удома. Поліцейські встановили, що шахраї телефонували з так званих республік «ЛНР-ДНР». Вони набирали випадкові номери і таким чином натрапляли на своїх жертв. В поліції говорять, що більшість дзвінків невдалі для зловмисників, але натрапляють і на тих, хто піддається маніпуляціям і віддає кошти.

Інший випадок стався в Карлівці. Там шахраї телефонували пенсіонерам. Люди звернулися до поліції і повідомили, що з них вимагають кошти, представляючись полісменами. Кошти забирав «таксист», його й затримали під час чергової справи.Виявилося, що він був лише посібником зловмисників, які перебували на непідконтрольній території України.

Крім того, цьому зловмиснику вже вдалося заволодіти грошовими коштами у сумі 35 тисяч гривень у 80-річної місцевої жительки та 900 доларів у 68-річної жительки міста Карлівка

Поради поліції:

1. Не слід перераховувати чи передавати кошти невідомим особам. 

2. Не слід впадати в паніку і не поспішати виконувати умови злочинців. 

3. Не видавайте особисту інформацію в телефонних розмовах з незнайомими людьми. Краще самим запитати анкетні дані родича, щодо якого телефонують. 

4. Уточніть, в якому відділку поліції чи в якій лікарні перебуває родич. Зазвичай, зловмисники навіть не знають, в яке місто телефонують. 

5. Негайно зв’язуватися з родичами, щодо яких розмова. 

6. Телефонувати на 102 та перевіряти інформацію і робити заяву про шахраїв. 

7. Якщо ж кошти вже перераховані, то не боятися звертатися до поліції. 

Календар свят

Березень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678
Міжнародний жіночий день.
9
День народження Тараса Шевченка.
10
Іменини Ніки.
Галини.
11121314
Іменини Венедикта.
15
Всесвітній день сну.
1617
неділя Прощення.
1819
Іменини Дарії
20
Весняне рівнодення.
21222324
25
Благовіщення.
День СБУ.
26
День Національної гвардії України.
2728293031
Пасха (римо-католики).

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!