Впровадження заходів з енергозбереження та підвищення енергоефективності - шлях до енергетичної безпеки міста

energo 17022020Одним із пріоритетних напрямків економічного розвитку міста є напрямок енергозбереження, підвищення енергоефективності та збільшення частки альтернативних та відновлювальних джерел енергії з метою розвитку екологічно орієнтованої економіки та підвищення якості життя.

Основні заходи, спрямовані на підвищення енергоефективності та скорочення викидів СО2 у бюджетних закладах та установах, житлових будівлях, громадському транспорті, муніципальному громадському освітленні та комунальних підприємствах, викладені у Плані дій сталого енергетичного розвитку м. Лубни на 2017 – 2020 роки (ПДСЕР), який затверджено 16.02.2017 рішенням шістнадцятої сесії Лубенської міської ради та є стратегічним документом енергетичної безпеки міста.

Впроваджена у бюджетній сфері система енергоменеджменту та енергомоніторингу, яка охоплює 37 установ з 50 будівлями, в установах та закладах медицини, освіти, культури, виконавчого комітету надає можливість своєчасно виявляти надмірне споживання енергетичних та водних ресурсів, впроваджувати енергоефективні заходи та заощаджувати бюджетні кошти. За 2019 рік бюджетними установами зменшено споживання природного газу на 16.3 %, теплової енергії – на 16.5 %, зекономлено коштів 2824 тис. грн, скоротилися викиди СО2 на 383 т.

Встановлення у закладах освіти у 2017 році енергоефективного обладнання, індивідуальних теплових пунктів, щорічно сприяє зменшенню споживання теплової енергії у двох загальноосвітніх школах І-ІІІ ступенів № 1 та № 6 та двох дошкільних навчальних закладах № 12 «Червона шапочка» та № 17 «Золотий ключик». Так, за 2019 рік у наведених будівлях відбулося зменшення споживання теплової енергії на 21.5 % та, як наслідок, заощадження бюджетних коштів 565,5 тис. грн. та скорочення викидів СО2 на 74 т.

У результаті здійснення модернізації мереж вуличного освітлення з використанням LED-технологій, зменшилося споживання електроенергії до 75 % та покращилася якість освітлення вулиць, яке здійснюється тепер протягом усієї ночі. Вилучені в процесі модернізації старі лампи, опори та дроти використані для встановлення мереж на вулицях, де ще не було освітлення. Добавилася мережа міського освітлення з встановленням 600 світильників по вул. Кононівській з 5, 6,7,8 провулками, 1,2,3 провулках вул. Залізничної, вул. Комарова, вул. Кам’янопотіцькій, вул.Зайкевича, вул. Тернівській та ін.

Завдяки встановленню геліосистеми на будівлі поліклінічного відділення для дорослих КП «Лубенська лікарня інтенсивного лікування» забезпечено функціонування басейну протягом року, створено комфортні санітарно-гігієнічні умови для працюючого персоналу поліклінічного відділення, та за перший рік роботи геліосистеми у 2018 році зменшено споживання електроенергії на 7,1 %, наслідком чого стало скорочення викидів СО2 в атмосферу на 5,7 тони.

Для забезпечення державної політики у сферах використання паливно-енергетичних ресурсів, енергозбереження, відновлювальних джерел енергії і альтернативних видів палива та взятих цілей до Плану дій зі сталого енергетичного розвитку міста на 2017-2020 роки, у місті дві котельні працюють на альтернативному паливі – пелетах та забезпечують теплом установи бюджетної сфери, а комунальні підприємства для опалення будівель використовують деревні відходи.

Серед промислових підприємств міста, що працюють над раціональним використанням паливно-енергетичних ресурсів та впровадили альтернативні види палива :

- ТОВ «Лубенський молочний завод», де модернізовано систему опалення зі встановленням пелетних печей на альтернативних видах палива;

-   відокремлений підрозділ «Лубенський верстатобудівний завод» АТ «Мотор Січ», де встановлено два котла на твердому паливі (дрова) для опалення побутових приміщень та підігріву води в душових;

- ПП «Лубнимаш», на якому спроектовано, виготовлено, змонтовано і введено в експлуатацію 5 високоефективних автономних котлів, що працюють на твердому паливі.

Досить енергоємною є сфера централізованого теплопостачання, водопостачання та водовідведення. Для впровадження енергоефективних проектів, направлених на модернізацію процесів виробництва та постачання теплової енергії, процесів водопостачання та водовідведення ОКВПТГ «Лубнитеплоенерго» та КП «Лубни - водоканал» потребують залучення інвестиційних коштів.

Енергозбереження - напрямок, який на часі для усіх сфер життєдіяльності міста. Важливим чинником покращення стану енергозбереження – є підвищення свідомості та відповідальності керівників муніципальної сфери, промислових і комунальних підприємств та мешканців міста за раціональне використання паливно - енергетичних ресурсів. Усі повинні розуміти необхідність збереження енергетичних ресурсів, що не тільки заощаджує кошти, а й позитивно впливає на стан навколишнього середовища та на покращення стану нашого здоров’я.

Питання енергозбереження та підвищення енергоефективності щотижня обговорюються на нарадах у міського голови, де присутні керівники бюджетних установ та закладів, спеціалісти сектору по роботі з органами самоорганізації населення та керівники комунальних підприємств. З метою зміни поведінки та підвищення свідомості мешканців міста, інформація з енергозбереження та збереження довкілля неодноразово висвітлювалася у газеті «Лубенщина», на КУ РМР «Радіо –Лубни» та у соціальній мережі Фейсбук.

З метою виявлення причин надмірного споживання енергетичних ресурсів у будівлях бюджетної сфери та надання конкретних пропозицій щодо усунення недоліків, спеціалістами відділу економічного розвитку і торгівлі спільно з фахівцями управлінь бюджетних установ здійснюються внутрішні енергоаудити. За 2019 рік проведено 12 енергетичних аудитів.

Важливим аспектом розбудови сталої енергетичної системи міста є підвищення рівня енергоефективності житлових будівель. Для впровадження енергозберігаючих заходів у житловому секторі міста за Державною програмою «Теплі кредити» банки АТ «Ощадбанк» та АБ «Укргазбанк» здійснюють кредитування фізичних та юридичних осіб, а саме ОСББ та ЖБК, на придбання енергозберігаючого обладнання та матеріалів. У 2019 році кредитами скористалися 46 мешканців міста та два ОСББ, які отримали кредитування банків на суму 1 309 тис. грн. на утеплення будинків, придбання енергозберігаючих вікон, дверей та радіаторів для систем опалення.

І надалі пріоритетними напрямками сталого енергетичного розвитку є впровадження енергоефективних заходів та проєктів, направлених на зменшення споживання та втрат енергоресурсів у всіх сферах життєдіяльності міста: бюджетній; сфері теплопостачання, водопостачання та водовідведення із залученням різних джерел фінансування; підвищення енергоефективності у житловому секторі шляхом впровадження пакетів енергоефективних заходів з обов’язковою участю мешканців багатоквартирних будинків та мешканців приватного сектору, та посилення просвітницької роботи з питань енергозбереження та покращення довкілля серед дітей, учнів, студентів, працівників підприємств та мешканців міста.

 В.В. Сімутенкова

Календар свят

Квітень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
1
День сміху.
234567
Всесвітній день здоров’я.
89101112
Всесвітній день рок-н-ролу.
1314
151617
Український день довкілля.
18192021
2223
Всеукраїнський день психолога.
Іменини святкує Юрій.
2425
Іменини святкує Марко.
26
Міжнародний день пам’яті Чорнобилької катастрофи.
2728
Вербна неділя.
2930
Іменини Якова.
     

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!