ukenru

Нові вимоги до меду

med 11022020З 6 лютого 2020 року набули чинності «Вимоги до меду», затверджені наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 19.06.2019 р. № 330 та офіційно опубліковані 6 серпня 2019 року.

Наказ гармонізує законодавство України із законодавством Європейського союзу у частині вимог до меду, що дозволить забезпечити український ринок якісною продукцією та розширити експортні можливості України.

Документ встановлює вимоги щодо термінології, маркування, етикетування меду, що дасть змогу забезпечити безперешкодне функціонування ринку та запобігати підприємницькій практиці, що вводить споживача в оману.

Відповідно до вимог, мед повинен відповідати певним характеристикам та критеріям складу. Зокрема, мед має складатися з вуглеводів, переважно із фруктози й глюкози, а також інших речовин, таких як органічні кислоти, ензими (ферменти), пилкові зерна, що потрапляють у процесі переробки бджолами нектару (паді) на мед. Колір меду може варіюватися від прозорого (безкольорового), білого, світло-жовтого до темно-коричневого; консистенція — від рідкої, в'язкої до дуже в'язкою чи щільної. Допускається кристалізація меду - від дрібно- до крупнозернистої. Смак меду може бути солодким, ніжним, приємним, терпким, подразнюючим слизову оболонку ротової порожнини, без сторонніх присмаків, аромат — специфічним, приємним, слабким, сильним, ніжним, без сторонніх запахів. Смак та аромат можуть варіюватися, але ці показники повинні бути зумовлені рослинним походженням залежно від виду рослини.

За новими вимогами, до продукту, що маркується словом «мед», придатного для споживання людиною, чи як інгредієнта у харчових продуктах, заборонено додавати інші харчові інгредієнти, харчові добавки або будь-які інші добавки.

Також окремо прописані вимоги до меду для кондитерських виробів.

Маркування меду має містити інформацію про країну походження, в якій він зібраний.

До 1 січня 2023 року передбачено добровільне застосування затверджених вимог, що дозволить операторам ринку підготуватися до нових вимог.

Лубенське міськрайонне управління Держпродспоживслужби.med 11022020 2

Довідково: Кристалізований і некристалізований мед за своєю природою і складом не різниться.

Кристалізація полягає у перетворенні розчиненого цукру в твердий (кристалічний) стан. На схильність меду до кристалізації та її швидкість впливає насамперед співвідношення глюкози і фруктози, а також тепло. Чим більше глюкози, тим швидше відбувається кристалізація меду. В різних за походженням сортах співвідношення глюкози і фруктози неоднакове.

Кристалізацію меду можна прискорити або загальмувати впливом температури. Найшвидше вона відбувається при температурі 13—14 °С, пониження її затримує утворення кристалів, підвищення зменшує схильність до утворення кристалів, а при 40 °C вони розчиняються. На великих підприємствах кристалізацію гальмують і зберігають мед рідким у великих місткостях при температурі 40 °C, підігріваючи теплою водою.

Кристалізований мед при потребі можна розчинити тривалим нагріванням у посуді з теплою водою при температурі 50 °C. При цьому харчові якості та лікувальні властивості частково або повністю (залежно від тривалості нагрівання)втрачаються. Якість посуду, в якому зберігається мед, на процес кристалізації не впливає.

 

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Погода

Погода

Курс валют

Календар

Травень, 2021
ПнВтСрЧтПтСбНд
     1
День весни і праці
2
Великдень
3
Всесвітній день свободи друку, День кондитерів
45
Міжнародний день акушерки
67
День Радіо
8
День пам'яті та примирення, Міжнародний день Червоного Хреста
9
День Перемоги, День Європи (міжнародний)
10
День матері
1112
Всесвітній день медсестер
131415
Всеукраїнський день працівників культури, Міжнародний день сім'ї
16
День Європи (український), День науки
17
Всесвітній день електрозв'язку тa інформаційного суспільства, Всеукраїнський день працівників культури, День молодіжних тa дитячих громадських організацій, День пам'ятi жертв політичних репресій
18
Міжнародний день музеїв, Всесвітній день пам'ятi людей, померлих від СНІДу
19
Міжнародний день боротьби iз гепатитами
20
День банківських працівників, Всесвітній день метролога, Всесвітній день травматолога
21
Вcесвітній день культурної різноманітності в iм'я діалогу і розвитку
22
Міжнародний день біологічної різноманітності
23
Свято Героїв
24
День кадровика, День слов'янської писемності тa культури
25
Тиждень солідарності з народами неcамокерованих територій
День філолога
262728
День прикордонника
29
Міжнародний день миротворців ООН
30
День працівників видавництв, поліграфії тa книгорозповсюдження
31
День хіміка, День Києва, Всесвітній день без тютюну
      
  • Станьте одним із 4 000 передплатників. Газета «Лубенщина» завжди з вами
  • Передплати газету лубенщина лише за 15,50
  • "Лубенщина" у форматі PDF - вигідно і зручно!
  • Як подати оголошення на сайті газети "Лубенщина"
  • Допоможіть своєму клієнту знайти вас! Додайте інформацію про вашу організацію в Довідник підприємств!

Україна і Світ

Названо топ-3 місця в Україні, де можна насолодитися весняним цвітінням

Доки погода дозволяє – ще є час упіймати весну за хвіст. Після затяжної зими квіти, хоч із запізненням, але все ж розпустили свої пуп’янки. І квітнути вони будуть у середньому ще два тижні. kvitu 11052021 2

Детальніше...

Потягом до Європи: Укрзалізниця відновлює міжнародне сполучення

Вже у червні Укрзалізниця планує відновити роботу своїх міжнародних маршрутів. Потяги курсуватимуть до Австрії і Угорщини.poizd 11052021 1

Детальніше...

З травня отримувачі субсидій повинні подати нову заявку на її отримання: що зміниться

Починаючи з травня цього року отримувачі субсидій повинні будуть подати нову заявку на її отримання. subsidiya 05052021 2

Про це повідомив на своєму Telegram-каналі Прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Детальніше...

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Автомагазин Автогалактика

Видавництво Лубни

Контакти

  • Адреса: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 6-11-20, (05361) 6-14-58, 063-607-88-24
  • Журналіст (05361) 6-14-68
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51, 050-261-96-96
  • Оператори комп’ютерної верстки (05361) 7-45-56

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!
© 2018 Газета Лубенщина. Всі права захищені.

Карта сайта | Політика конфіденційності

Пошук по сайту