ukenru

Нові вимоги до меду

med 11022020З 6 лютого 2020 року набули чинності «Вимоги до меду», затверджені наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 19.06.2019 р. № 330 та офіційно опубліковані 6 серпня 2019 року.

Наказ гармонізує законодавство України із законодавством Європейського союзу у частині вимог до меду, що дозволить забезпечити український ринок якісною продукцією та розширити експортні можливості України.

Документ встановлює вимоги щодо термінології, маркування, етикетування меду, що дасть змогу забезпечити безперешкодне функціонування ринку та запобігати підприємницькій практиці, що вводить споживача в оману.

Відповідно до вимог, мед повинен відповідати певним характеристикам та критеріям складу. Зокрема, мед має складатися з вуглеводів, переважно із фруктози й глюкози, а також інших речовин, таких як органічні кислоти, ензими (ферменти), пилкові зерна, що потрапляють у процесі переробки бджолами нектару (паді) на мед. Колір меду може варіюватися від прозорого (безкольорового), білого, світло-жовтого до темно-коричневого; консистенція — від рідкої, в'язкої до дуже в'язкою чи щільної. Допускається кристалізація меду - від дрібно- до крупнозернистої. Смак меду може бути солодким, ніжним, приємним, терпким, подразнюючим слизову оболонку ротової порожнини, без сторонніх присмаків, аромат — специфічним, приємним, слабким, сильним, ніжним, без сторонніх запахів. Смак та аромат можуть варіюватися, але ці показники повинні бути зумовлені рослинним походженням залежно від виду рослини.

За новими вимогами, до продукту, що маркується словом «мед», придатного для споживання людиною, чи як інгредієнта у харчових продуктах, заборонено додавати інші харчові інгредієнти, харчові добавки або будь-які інші добавки.

Також окремо прописані вимоги до меду для кондитерських виробів.

Маркування меду має містити інформацію про країну походження, в якій він зібраний.

До 1 січня 2023 року передбачено добровільне застосування затверджених вимог, що дозволить операторам ринку підготуватися до нових вимог.

Лубенське міськрайонне управління Держпродспоживслужби.med 11022020 2

Довідково: Кристалізований і некристалізований мед за своєю природою і складом не різниться.

Кристалізація полягає у перетворенні розчиненого цукру в твердий (кристалічний) стан. На схильність меду до кристалізації та її швидкість впливає насамперед співвідношення глюкози і фруктози, а також тепло. Чим більше глюкози, тим швидше відбувається кристалізація меду. В різних за походженням сортах співвідношення глюкози і фруктози неоднакове.

Кристалізацію меду можна прискорити або загальмувати впливом температури. Найшвидше вона відбувається при температурі 13—14 °С, пониження її затримує утворення кристалів, підвищення зменшує схильність до утворення кристалів, а при 40 °C вони розчиняються. На великих підприємствах кристалізацію гальмують і зберігають мед рідким у великих місткостях при температурі 40 °C, підігріваючи теплою водою.

Кристалізований мед при потребі можна розчинити тривалим нагріванням у посуді з теплою водою при температурі 50 °C. При цьому харчові якості та лікувальні властивості частково або повністю (залежно від тривалості нагрівання)втрачаються. Якість посуду, в якому зберігається мед, на процес кристалізації не впливає.

 

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Погода

Погода

Курс валют

Календар

Грудень, 2021
ПнВтСрЧтПтСбНд
  1
День працівників прокуратури, Всесвітній день боротьби пpоти СНІДу
2
Міжнародний день боротьби зa відміну рабства
3
Міжнародний день інвалідів
4
День обіймів
5
День працівників статистики, Міжнародний день добровольців в iм'я економічного тa соціального розвитку
6
День Збройних Сил України
7
День місцевого самоврядування в Україні, Міжнародний день цивільної авіації
8910
Міжнародний день прав людини, Всесвітній день дитячого телебачення і радіомовлення (друге неділю грудня)
11
Міжнародний день гір
12
День сухопутних військ України
13
ДВсесвітній день дитячого телебачення тa радіомовлення
14
День вшaновування учасників ліквідації наслідків аварії нa Чорнобильській АЕС (День ліквідатора)
15
День працівників суду
16
День працівників енергетичної галузі
17
День працівника державної виконавчої служби
18
День працівників органів РАЦС, Міжнародний день мігрантів
19
День адвокатури, День Святого Миколая
20
День міліції, Міжнародний день солідарності людей
2122
День дипломатичної служби України, День енергетика
2324
День працівників архівних установ України
25
Католицьке Різдво
26
2728293031  
  • Станьте одним із 4 000 передплатників. Газета «Лубенщина» завжди з вами
  • Передплати газету лубенщина лише за 15,50
  • "Лубенщина" у форматі PDF - вигідно і зручно!
  • Як подати оголошення на сайті газети "Лубенщина"
  • Допоможіть своєму клієнту знайти вас! Додайте інформацію про вашу організацію в Довідник підприємств!

Україна і Світ

«ОТРИМАТИ 1 ТИС ГРН ЗМОЖУТЬ ВСІ ПОВНІСТЮ ВАКЦИНОВАНІ УКРАЇНЦІ, НЕЗАЛЕЖНО ВІД ДАТИ ЩЕПЛЕННЯ», – ДЕНИС ШМИГАЛЬ

Іноземні партнери оцінили ініційовану Президентом України програму з виплати 1 тис. грн вакцинованим як одну з найкращих програм і методик у цьому напрямку. Про це зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Детальніше...

В Україні прогнозують підвищення цін на книги

Вартість книжок в Україні зростає, а їх кількість зменшується через ситуацію на світовому ринку паперу.

 Про це розповів президент Української асоціації книговидавців та книгорозповсюджувачів Олександр Афонін. Він наголосив, що ситуація надзвичайно складна, що зумовлено кількома причинами:

– Брак сировини: целюлози і макулатури, що є основою для виготовлення картону для книжок;

– Багато європейських підприємств припинили свою роботу, або перепрофілювались у зв’язку з сучасним трендом, − вони почали робити папір для пакування замість офсетного.

Детальніше...

Вартість проїзду у столиці підніметься до 20 гривень — КМДА

Київська міська державна адміністрація оголосила про підвищення вартості проїзду у комунальному транспорті: тепер разова поїздка у метро коштуватиме 20 гривень.

Детальніше...

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Автомагазин Автогалактика

Видавництво Лубни

Контакти

  • Адреса: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 6-11-20, (05361) 6-14-58, 063-607-88-24
  • Журналіст (05361) 6-14-68
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51, 050-261-96-96
  • Оператори комп’ютерної верстки (05361) 7-45-56

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!
© 2018 Газета Лубенщина. Всі права захищені.

Карта сайта | Політика конфіденційності

Пошук по сайту