ОЧНЕ ВIДДIЛЕННЯ ЛУБЕНСЬКОЇ ЛІКАРНІ: БАЧИТИ СВІТЛО В КІНЦІ ТУНЕЛЮ

oko 14012020– Реформа в медицині назріла, – переконана завідуюча офталь­мологічним відділенням КП «ЛЛІЛ» ЛМР Лідія Адольфівна Зінченко – лікар з величезним досвідом роботи. – Адже працювати в останні ро­ки стало дуже тяжко. Медицина зайшла в глухий кут і начебто далі рухатися нікуди. Тому лікарям, взагалі медичним працівникам, хотілося реформи.

А разом з нею – покращення забезпечення. Втім, як бачимо зараз, реформа галузі охорони здоров’я пішла дуже швидко, іноді не оцінюючи ситуацію на місцях. Нині дуже важко, особливо коли немає належного фінансування. Адже будь-яка реформа потребує перш за все великих матеріальних затрат. Вимоги до рівня надання послуг підвищуються. Щодо спеціалістів, то вони у нас дуже хороші. Це досвідчені окулісти з вищою категорією, які багато років про­працювали в тій же поліклініці, де надали допомогу сотням лубенців.

 

– Тобто ми не боїмося підвищення ви­мог до нас, як до фахівців, єдине, чого по­­требуємо – це забезпечення, – наго­ло­сила Лідія Адольфівна і запевнила: – Ті обсяги надання медичної допомоги, які вимагає реформа, ми можемо надати. Велика проблема – це низькі заробітні плати лікарів, медичних сестер. Зви­чай­но так жити неможливо. Така оцінка пра­ці дуже образлива. Хочеться, щоб став­лен­ня до медичних працівників у сус­пільстві змінилося. Все-таки розмір заро­бітної плати 4700 гривень для лі­каря, який оперує, занизький.

Останній раз в операційній було на опе­­­рації 17 осіб хворих. А це велике на­вантаження. Ти виходиш досить ви­сна­­жений. Ще й наступного дня при­їз­диш ог­лянути прооперованих. А мед­сестра повинна підійти до кожного з них і 8 разів протягом дня закапати кожного. Вона одна, бо пройшло скорочення. Це дуже важко.

Операції з приводу катаракти в очному від­діленні проводяться з 2008 року. Заїжджає бри­гада із Харківського інституту Гіршмана. Це спеціальні хірурги-катарактальники, які опе­рують і виконують операції з імплантації штучного кришталика.

– На кілька місяців була перерва у зв’язку з деякими юридичними питан­нями, викликаними реформою меди­цини. Нині ми відновили ці опе­рацій, – говорить Лідія Зінченко. – За­­галом же операції з імплантації штуч­ного криш­талика зараз проводяться ду­же широко. Це зручно і безбо­лісно. В результаті маємо хороші результати, які залежать не тільки від оперуючи хірургів, а й за­гального стану хворого, того, наскіль­ки за­­пущена катаракта, які є супутні за­хворю­вання. Словом, загальний стан хворого під час проведення цих опе­рацій має величезне значення.  

В очному відділенні є операційна, є апаратура, і її достатньо, вона хороша. Апа­­ратура надана в оренду приватним підприємцем Олегом Ліпатовим. З ним лі­­карня тісно співпрацює. На апаратурі пра­цюємо із задоволенням, вона нас не під­во­дить. Штучні кришталики замов­ля­ють­ся у спеціалізованих фірмах. Їх за­раз дуже багато. Кожен, залежно від ви­робника, має різну ціну та різне призна­чення. Хворий сам робить замов­лення за бажанням, звісно, при консуль­тації лі­каря. Криш­та­лик замовляється в Києві. Постачання від­бувається через аптечну мережу. Як і все інше, що не­об­хідно для операції, хворий оплачує. Таким чином отримує не­обхідний опера­ційний набір, з яким приходить на опе­рацію.

На жаль, Лідія Адольфівна після скорочення, що відбулося, – єдиний лікар в очному від­діленні. За сумісництвом тут працює також на­чаль­ник управління охорони здоров’я Вік­тор Ківа. Він допомагає в консультаціях і т.д.

– Далі, – ще раз наго­лошує Лідія Зін­ченко. – багато чого зале­жить від стану хворого на катаракту. Якщо вона не за­пу­щена, наступного дня лю­дину ми мо­жемо випи­сати додому. Якщо випа­док трохи склад­ніший (у нас зараз лежать бабусі 85-86 років. Вони самі не зможуть за­капувати ліки. Тому необхідна сто­рон­ня допомога), тоді лікуємо 3-4 дні. Трап­ляються супутні патології. На­приклад, тяжкий цукровий діабет, тяжка глаукома. Тоді лікування триває до тижня. У будь-якому випадку допоможемо хворому ви­ходитися. Виписуємо в стані, коли зна­ємо, що він може спра­витися сам.

Тобто технічно маємо все необхідне для діаг­нос­ти­ки, для лікування, для об­стеження. Що треба до­датково (оскільки ме­ди­цина не стоїть на місці, з’явилися нові комп’ютерні техно­ло­гії, (як то комп’ю­тер­ні то­мо­грами), направ­ляємо хворого на обсте­ження до приватного під­приємця лі­ка­ря Олега Ліпатова у його Центр зору. Тому не маємо труднощів у постановці ді­аг­нозу. У Лубнах для цьо­го є все необхідне.

Лідія Зінченко та­кож може оперувати. І оперує багато ро­ків і катаракти, і глау­коми. Але нині опе­рації про­водять на новітній апаратурі, якої раніше не бу­ло. Тоб­то перевагу надають у прове­денні цих операцій катарактальним хірур­гам, які спеціалізуються на цьому, мають що­денну практику роботи на такій апа­ра­турі. Тому оперує у бригаді разом з ними.

Лідія Адольфівна не переживає, що залишиться без роботи. Адже у від­діленні лікують також інші хвороби, яких дуже багато. Це хвороби запального ха­рактеру, риніти, тяжкі виразки, багато ві­русних захворювань. Помолодшав цук­ро­вий діабет, судинна патологія, коли вини­кають порушення кровообігу у стов­бурі зорового нерва, сітківці теж помо­лод­шали. Трапляються інсульти зорового нерва, крововиливи. Вони важко під­дають лікуванню. Тому хворих, які нині знаходяться в очному відділенні, багато. Їх проліковують, надають допо­могу. Якщо не справляємося самі, обо­в’язково направляємо на лікування в Оде­су. Дехто з них потребує лазерного втру­чання, лазерного лікування. Їх на­прав­ляють до Полтави. Зокрема, з при­воду діабету, набряків на сітківці, реге­нерації сітківки, при високій коротко­зорості.

У відділенні є книга відгуків. Тож хворі часто пишуть слова подяки. Адже тут працює дружний, здоровий колектив, грамотні медсестри, які можуть про­водити необхідні маніпуляції. А го­ловне – вони людяні.

– Працювати можна і працюємо, незважаючи на реформи, – підсумувала розмову завідуюча офтальмологічним відділенням КП «ЛЛІЛ» ЛМР Лідія Зін­ченко. –Тож звертайтеся до нас, неод­мінно допоможемо!

Олександр МІЩЕНКО

Знімок автора.

Календар свят

Квітень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
1
День сміху.
234567
Всесвітній день здоров’я.
89101112
Всесвітній день рок-н-ролу.
1314
151617
Український день довкілля.
18192021
2223
Всеукраїнський день психолога.
Іменини святкує Юрій.
2425
Іменини святкує Марко.
26
Міжнародний день пам’яті Чорнобилької катастрофи.
2728
Вербна неділя.
2930
Іменини Якова.
     

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!