ЛУБЕНСЬКИЙ КОНКУРС ЧИТЦІВ ПОЕЗІЇ ВАСИЛЯ СИМОНЕНКА

konkyrs 1312201916 років поспіль у Лубнах проводиться конкурс читців поезії поета-шістдесятника Василя Симоненка – єдиний у світі захід, що популяризує творчість класика української літератури не лише на теренах України, а й зарубіжжя. Започаткований літоб’єднанням ім. О.Донченка, він став традиційним заходом напередодні дня народження поета, 8 січня, і допомагає дітям розкрити свої декламаторські таланти, проявити приховані можливості, а крім того доторкнутися до високого слова митця. Про це говорив голова літоб’єднання ім. О.Донченка, письменник Олександр Міщенко.

Ведуча заходу секретар літературної організації Ніна Шерстюк нагадала присутнім про життєвий і творчий шлях Василя Симоненка, навела щемні моменти з його біографії, чим увиразнила постать поета і значення його творчості для сьогодення. Відтак стартувало змагання, оцінювання якого проходило у двох вікових категоріях – молодшій і старшій. Журі конкурсу у складі співака, громадського діяча Анатолія Куценка (голова), члена літоб’єднання ім. О.Донченка, голови міськрайонної організації ВГО «Просвіта» ім. Т.Шевченка Олександра Печори, голови районної організації ветеранів АТО Леоніда Шаблі, завідуючої Засульської центральної бібліотеки Інни Сизоненко та методиста ЦРБ ім. В.Малика Наталії Мусієнко уважно ставилося до кожного виступу. Загалом же учасники дійства представили 28 номерів. Звучала як поезія та проза Василя Симоненка, так і авторські вірші, твори наших сучасників про поета. Діти доповнювали виступи, музичними заставками, костюмами, дехто, як учні ЗШ №1, №7, Засульського ліцею, спеціалізованої школи №6 та інші театралізованими постановками та пісенними і хореографічними заставками. Саме виступи представників цих навчальних закладів запам’яталися найбільше. Так, Антон Таровик підкорив зал виступом «Монолог маленького привида», перевтілившись у образ наскільки потужно, що зал завмер у співпереживанні ліричному герою. І це попри те, що названий вірш обрало для читання чотири учасники. Деякі з них також стали переможцями. Порадували учні Засульської гімназії Валерія Лук’яненко, Ірина Кожушко, яка поєднала читання віршів з вокалом. Образ був підсилений костюмом. Міні-вистава учнів ЗШ №7 Руслана Русіна, Марини Даниленко, Альони Шевченко, Ніки Дмитренко була не ідеальною, та сам задум – дуже вдалий. Вгадала з вибором твору для читання студентка медучилища Поліна Гордієнко, яка втілила на сцені образ агрономші з оповідання Василя Симоненка, як дуже близький їй за духом і внутрішнім світом. Тож було від чого отримати духовну насолоду. Тому конкурс пройшов на одному диханні!

Підбиваючи підсумки творчого змагання Анатолій Куценко наголосив: попри те, що діти – далеко не артисти, вони змогли подати творчий задум митця, розкрити глибину його думки і слова. Тож переможцями за великим рахунком є всі учасники цьогорічного конкурсу. Просто одним це вдалося трішечки краще. Водночас він висловив думку, щоб залучати до щорічних читань не лише дітей, а і їх викладачів.

Відтак відбулося нагородження лауреатів конкурсу читців поезії Василя Симоненка та про Василя Симоненка. Ними в цьому році названі: у молодшій віковій групі – Ярослава Клименко, Дмитро Гойда, Анастасія Патлай (ЗШ №1), Дарія Запорожець (ЗШ №2), Віолетта Ржевська (Вищебулатецька ЗШ), Діана Шкарбан (Калайдинцівська ЗШ), Станіслав Сідько (ЗШ №3), Надія Литвиш (ЗШ №4), Юлія Бутович ((ЗШ №4), Владислав Васик, Катерина Даниленко, Валерія Жук (Тарандинцівська ЗШ), Ірина Гапченко (Михнівська ЗШ); у старшій віковій групі – Поліна Гордієнко (медучилище), Валерія Лук’яненко, Ірина Кожушко (Засульський ліцей), Анна Захарченко (ЗШ №2), Валерія Шелест (Новооріхівський ліцей), Ілля Лисенко, Влада Ковтун (Лубенський фінансово-економічний коледж ПДАА), Руслан Русін, Марина Даниленко, Альона Шевченко, Ніка Дмитренко (ЗШ №7), Антон Таровик (спеціалізована школа №6).

Олександр МІЩЕНКО

ЗНІМОК АВТОРА.

Календар свят

Квітень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
1
День сміху.
234567
Всесвітній день здоров’я.
89101112
Всесвітній день рок-н-ролу.
1314
151617
Український день довкілля.
18192021
2223
Всеукраїнський день психолога.
Іменини святкує Юрій.
2425
Іменини святкує Марко.
26
Міжнародний день пам’яті Чорнобилької катастрофи.
2728
Вербна неділя.
2930
Іменини Якова.
     

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!