КАМЕРТОН ХОРОВОГО СПIВУ ЛУБЕНЩИНИ

Мистецтвkamerton 061112019о співу, як будь-який творчий процес, має свої особливості і секрети. Але всі вони лишаються за лаштунками, коли на сцену виходять учасники народного академічного хору «Камертон» і… світ перетворюється у велич­ний храм, де без перебільшення лунають ангельські голоси.

 До честі українських композиторів вони зали­шили виконавцям музичних творів величезний спадок, який досі поповнюється нашими сучасниками. Тож народний академічний хор «Камертон» має величезне поле для пісенної твор­чості. Сам колектив був створе­ний закоханою у мистецтво хорового співу людиною, талановитим викладачем Юлією Гришею на початку 2007 року і з того часу про­тягом 12 років радує шану­вальників цього виду мис­тецтва.

– На Полтавщині біль­шого розповсюдження на­бу­ли хорові колективи на­род­ного напрямку, – ді­литься Юлія Гриша дум­ками про те, чим живе, чо­му без перебільшення при­святила власне життя. – Академічний спів більш складна царина, він потре­бує високої майстерності для виконання складніших по рівню творів. Тому в такі колективи йдуть істинні поціновувачі жанру. На­родний академічний хор «Камертон» нараховує близь­ко 30 осіб. Є люди, які з перших днів перебувають в колективі. Це Світлана Васюк, Наталія Уварова, Неля Жолобецька, Наталія Зарецька, Віктор Гриша, Тетяна Алєксєєва, Надія Німець. Це істинні лю­би­телі співу – мистецтва, яке, на жаль, не настільки по­пуля­ризується в Україні, як би того хоті­лося.

Незважаючи на те, що співають не професіонали – люди різних спеціаль­ностей і віку, а колектив є самодіяльним, ми маємо досить хороший результат, запорука якого це спільна праця керівника і учасників колективу. Без такої спів­праці, без поєднання цих двох складових нічого до­сягти неможливо. Людей без спеціальної музичної освіти треба не просто нав­чити співати, а й вико­нувати складні чотири­го­лосні тво­ри. Тому від керів­ника ви­ма­гається до­статній рівень професійної підго­тов­ки.

Репетиції відбуваються щотижня у вівторок і четвер з усім складом колективу, а окремі вивчення партій – на групових зайняттях по ба­жанню і по можливості.

Нині репертуар народ­ного академічного хору «Камертон» досить ве­ликий. Він складається як з творів духовного змісту, які використовуються у бого­служіннях в християнських храмах, так і творів профе­сійних, композиторських. Учасники хору дуже люб­лять виконувати твори Ле­он­товича. Співають все­світньо відомий «Щедрик» в аранжуванні компози­тора, а також українські народні пісні в його об­робці. Крім того виконують твори Кос-Анатольського, Майбороди, пісні в обробці Колесси і Кошиця. Люблять виконувати пісні на слова Тараса Шевченка. Це і «Ду­ми мої, думи…», і «За­по­віт», і «Реве та стогне Дніпр широкий», і «Сонце схо­дить». Є твори на слова Шевченка гумористичного змісту – жартівливі пісні «Від села до села», «У пе­ретику ходила». Особ­ли­вою сторінкою пісенної твор­чості «Камертону» є ко­лядки і щедрівки, пісні Різдвяно-новорічного цик­лу. Не цураються викону­вати твори на слова міс­цевих авторів, в тому числі нині покійного заслуженого працівника культури Украї­ни Олек­сандра Житин­сько­го. Коли б хто вирішив під­рахувати кількість пі­сень, які є в репертуарі колективу, то виявив, що їх більше шес­ти десятків.

Юлія Гриша горда з то­го, що хоровий колектив «Мрія» (с.Березоточа), де вона працювала до утво­рення «Камертону», був перший на Лубенщині, хто у 1994 році виконав пісню «Молитва за Україну». Це в той час було неабиякою сміливістю, бо наша дер­жа­ва тільки утверджу­ва­лася на теренах світової історії.

Учасники народного ака­демічного хору «Ка­мертон» намагаються бра­ти участь у різноманітних за­ходах не лише у межах Лубен і району, а й поза ни­ми. І хоч як важко вирішу­вати питання з транспор­том, та все ж вони гастро­люють, хоча б у ближні об­ласті. Незважаючи на те, що хоровий спів – це хобі, за­хоп­лення, що у кожного з учасників «Камертону» є основна робота (репетиції проходять у вільний час, після 17.00), турбота про сім’ю – ці люди з радістю знаходять у щільному гра­фіку життя години для спіл­кування з високим мис­тецтвом академічного спі­ву.

Є в «Камертону» і ва­гомі здобутки. Як приклад, ос­тан­ня поїздка до м. Виш­город на ХІ Всеукраїнський фестиваль-конкурс «Виш­городська Покрова», де лубенці в номінації «ака­демічний спів» здобули ІІІ місце серед професійних колективів Львова, Київ­щини, інших областей Ук­раї­ни. Колектив неодно­разово перемагав у Всеук­раїнському фестивалі-кон­курсі «Джерело духовності» (у 2019 році жіночий склад хорового колективу отри­мав ІІ місце, у 2018 році повний склад став воло­дарем І місця). Крім того у минулому році були кра­щими на фестивалі-кон­курсі «Барви Хорольщини», неодноразово перемагали у фестивалі-конкурсі «Осін­нє золото» (с.Березова Рудка), а також у фести­валях хорового мистецтва ім. Анатолія Авдієвського та «Україно, отча земле», присвяченому Дню неза­леж­ності України. Лауреати премії ім. Володимира Малика.

А попереду – нові висту­пи, цікаві поїздки. У най­ближчому майбутньому, як ска­зала керівник колек­ти­ву Юлія Гриша, пла­нуєть­ся поїздка до м.Полтава на свят­кування ювілею зна­ного композитора Ана­толія Жданова.

Тому пісня, якщо вона живе у серці, незнищенна. Віриться, що на «Ка­мер­тон» очікує довге і пре­красне майбутнє. Бо вже зараз цей колектив є ка­мер­тоном хорового співу Лубенщини і мало не всьо­го Полтавського краю.

Олександр МІЩЕНКО.

Знімок з архіву на­род­ного академічного хору «Камертон».

Підписуйтесь на нас у facebook !!!

А також читай: Оголошення: РОБОТА !!!!!!

Станьте одним із 4 000 передплатників. Газета "Лубенщина" завжди з вами

Календар свят

Квітень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
1
День сміху.
234567
Всесвітній день здоров’я.
89101112
Всесвітній день рок-н-ролу.
1314
151617
Український день довкілля.
18192021
2223
Всеукраїнський день психолога.
Іменини святкує Юрій.
2425
Іменини святкує Марко.
26
Міжнародний день пам’яті Чорнобилької катастрофи.
2728
Вербна неділя.
2930
Іменини Якова.
     

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!