В Лубнах роблять операції, які скасовують вирок

operazia 31102019 1   Багато хто з лубенців стикався з проблемою захворювання суглобів або переломом шийки стегна. Особливо від цього страждають літні люди. Недарма лікарі та й ті, хто втратив через подібну травму рідних, говорять: «Перелом шийки стегна у літньому віці – це вирок!» Так, це вирок у тому плані, що вона не зростається. «Але це не вирок для життя людини, – стверджує лікар травматологічного відділення КП «ЛЛiЛ» ЛМР Анатолій Кузьменко.

І він має рацію, тому що нинішня операційна техніка розвинена до такого рівня, що операції із протезування кульшового суглоба віднедавна можуть проводити і проводять (!) у Лубнах.

    Загалом же ендопротезування в Україні існує давно. Хворих оперують вже років 20-25 і дуже вдало це роблять. В нашому місті розпочалося все з того, що у ліка­рів є зацікавленість рости фахово, працювати на повну потужність, вдосконалюватися, переймати досвід лікарів вищого рівня. Тому Анатолій Кузьменко поїхав на курси, отримав відповідний сертифікат. Обласні фахівці оглянули травматологічне відділення, оцінили умови для прове­ден­ня цих операцій, поставили роботу і так розпочалася нова сторінка в розвитку лубенської медицини. Облад­нання на­дала фірма, яка випускає і продає протези. Вона ж забезпечує інструментарієм для оперування.operazia 31102019 2

   Зараз у Лубнах ставлять так звані однополюсні про­тези. Все це коштує недешево, адже хворі повинні купувати їх самі. Втім є інший варіант: хворі, які потребують планової операції із заміни кульшового суглоба, можуть оперу­ватися в Полтаві. Якщо хворий стоїть на обліку на штучний протез колінного чи кульшового суглоба, то він оперується в обласному центрі за Державною програмою. Там існує черга. Тому не все так просто і доступно, як того хотілося б. Та іноді чекати не можна!

– Ми оперуємо хворих, у яких є перелом шийки стегна, і виповнилося 60-65 років, – говорить Анатолій Анато­лійович. – Тому ті з них, хто має показання до цієї операції за допомогою рідних повинні звернутися в стаціонар чи в по­ліклініку, пройти обстеження. Їх роблять згідно євро­пейського протоколу, в тому числі обов’яз­ково – УЗД судин, визначають наявність тромбів. Якщо вони є, то проводять кон­сультацію хірурга, призначаються пігулки, хворий проліковується і тоді його опе­рують. Поки що оперують виключно хво­рих, які отримали переломи шийки стегна. У людей похилого віку – це досить розпов­сюджене явище.

   В Лубенській лікарні працює бригада лікарів, у якій кожен під час операції ви­конує свою функцію. Якщо операція на­ла­годжена, а вона такою є, то прохо­дить максимум за годину. Застосовується міс­це­вий наркоз. Тобто хворий знахо­диться у свідомості, з ним постійно підтри­мують контакт лікарі.

   На сьогодні лубенськими лікарями по­ставлено більше 10 суглобів. Спочатку при­їздив обласний фахівець, допомагав організувати роботу, надавав консультації. Зараз лубенські лікарі однополюсні протези ставлять самі. В по­дальшому планують про­во­дити операції з тоталь­ного ендопротезування, тоб­то за­міни і чашки, і го­лів­ки су­глоба. Як результат – у хво­рого зникає біль, віднов­люються рухи, хворий стає на ноги, сам себе обслу­говує, веде звичний спосіб життя, аж до того, що ро­бить фіззарядку, може навіть ви­ходити на пробіжки, якщо встановлено тотальний суг­лоб. Втім у будь-якому ви­падку на­ван­таження повин­ні бути до­зовані, обмежені.

  А тепер те, про що міська влада не знає чи навіть не здогадується. Нагадаємо: протези пацієнт чи його рідні повинні купити. Втім є варіант: у Лубнах працює Лубенський верстатобудівний завод АТ «Мотор-Січ». На АТ «Мотор-Січ», яке розта­шо­ване у Запоріжжі, випускають прекрасні українські про­тези як однополюсні, так і тотальні, цементні і безце­ментні. Їх досить успішно ставлять в самому Запоріжжі та інших містах України. Ці протези набагато дешевші, ніж їх аналоги зарубіжних, навіть китайських виробників. Тому, якщо зацікавлена громада, депутатський корпус, міська влада, можна було б провести перемовини з керівництвом АТ «Мотор-Січ» про закупівлю цих протезів зі знижкою, або встановлення їх деяким працівникам цього заводу, які довго стояли на черзі і потім оперувалися в Полтаві. Можна було б подумати як ці протези ставити безкоштовно людям, які проживають в Лубнах. Або закуповувати їх за пільговою ціною.operazia 31102019 3

   Насамкінець Анатолій Кузьменко сказав:

– Хворим не треба боятися, що операція – це ризик. Так, ризик є, але він не такий високий, порівняно навіть з небезпекою на вулиці. Ми успішно оперували хворого з ендопротезуванням віком 90 років. Людина стала на ноги. Далі потрібна реабілітація. В Лубнах поки що відсутній реабілітаційний центр для людей після операцій на кінцівках. Та й в Україні їх дуже мало. А він потрібний. Все впирається в кошти для закупівлі сучасного обладнання, на якому розробляються суглоби. Але все це можна і треба робити!

Олександр МІЩЕНКО

Знімки Сергія СТЕПЧЕНКА.

Підписуйтесь на нас у facebook !!!

А також читай: Оголошення: РОБОТА !!!!!!

Станьте одним із 4 000 передплатників. Газета "Лубенщина" завжди з вами

Календар свят

Квітень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
1
День сміху.
234567
Всесвітній день здоров’я.
89101112
Всесвітній день рок-н-ролу.
1314
151617
Український день довкілля.
18192021
2223
Всеукраїнський день психолога.
Іменини святкує Юрій.
2425
Іменини святкує Марко.
26
Міжнародний день пам’яті Чорнобилької катастрофи.
2728
Вербна неділя.
2930
Іменини Якова.
     

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!