Без готівки, загубленої решти і сварок - ПриватБанк інформує

privat qr 19082019Уже більше двох років в Україні діє закон, який дозволяє вводити новий вид оплати в громадському транспорті - безготівковий. Основна його мета – полегшення життя водіям і пасажирам та виведення ринку перевезень із «тіні».

Законопроект пропонує відмовитися від готівкового розрахунку за паперові квитки і перейти на так званий електронний квиток. Крім того, законодавець дозволяє місцевим органам самоврядування створити автоматизовані системи оплати і повністю відмовитися від звичайних квитків та розрахунків готівковими коштами. 

Коли йдеться про запровадження е-квитків, то мова не йде лише про великі міста. Можливістю е-оплати проїзду у міському транспорті вже успішно користуються і районні центри та невеликі міста по всій Україні: Ізмаїл, Бахмут, Калуш, Авдіївка, Кременчук, Маріуполь, Сєвєродонецьк, Краматорськ, Знам'янка, Олександрія. З січня цього року за проїзд в автобусі можна сплатити банківською карткою і в Гадячі. Транспортний валідатор встановлений у міському автобусі. Розрахуватись за проїзд можна за допомогою банківської картки або смартфона.

Звичка оплати проїзду банківською карткою допоможе українцям поступово переходити від готівки до безготівки, до прозорих платежів та прозорої економіки. Проблема української економіки - це готівкові “тіньові” розрахунки. На жаль сьогодні близько 80% грошових операцій в Україні відбуваються за готівку, і тільки 20% - безготівково. Коли впроваджуються такі платіжні рішення, у людини виробляється звичка платити карткою, і ми робимо ще один крок до мінімізації готівкових розрахунків. Як стверджують банкіри, люди, які розраховуються в транспорті е-квитками, на 36% частіше користуються безготівковими розрахунками в торгових мережах, інтернеті тощо.  

На відміну від інших приватних компаній, ПриватБанк пропонує найвигідніші способи е-оплат як для власників транспорту, так і для пересічних лубенців. Банк власним коштом встановлює QR-коди, валідатори, пристрої, за допомогою яких можна заплатити за проїзд карткою будь-якого банку, чи за допомогою телефону або навіть смарт-годиннику.  Жителям міста не потрібно купувати ніяких додаткових пластикових карт, ходити до офісів для їх випуску, отримання. Банк не лише встановлює валідатори безкоштовно, а й обслуговує їх за власний рахунок. Тобто, аби лубенці забули про готівку в міському чи приміському транспорті, потрібна лише добра воля місцевих обранців. Електронні системи оплат зручні і для міської влади. Можна безкоштовно отримувати аналітику про пасажиропотік чи статистичні дані про кількість людей, які розрахувалися, їхній соціальний статус - студент чи пенсіонер, навіть їхню стать. Таким чином перевізники не зможуть спекулювати на кількості пільговиків та вимагати матеріальної компенсації за них.

Запровадження е-квитків передовсім дозволяє водіям бути більш уважними на дорозі й звільнитись від зайвого навантаження - пошуків “зайців”, решти тощо, що, допоможе знизити ризик аварійних ситуацій та ДТП. А пасажири вже не будуть “світити” гаманці  у переповненому транспорті, провокуючи кишенькових злодіїв. Але найголовніше, е-квиток звільняє транспорт від “чорної готівки” і дозволяє чітко обліковувати пасажирів та пільговиків. У свою чергу такі дані допомагають краще планувати маршрути та необхідну кількість автобусів у той чи інший час.

Оплачувати проїзд за допомогою валідатора чи QR-коду дуже легко. Валідатор - це спеціальний пристрій для зчитування інформації, встановлений біля дверей чи в салоні автобуса/маршрутного таксі. Для  оплати проїзду потрібно лише приставити банківську картку на кілька секунд до відповідної ділянки під дисплеєм. Що стосується оплати за допомогою зчитування QR-коду, тут теж все не складно. QR-код – це тип штрих-кода, який може розпізнаватися камерою телефона. Для цього потрібно знайти наклейку з QR-кодом в транспорті, відкрити мобільний Приват 24 й відсканувати QR-код. 

Сьогодні електронні квитки - це альтернатива оплаті готівкою, а не єдиний можливий варіант оплати. Ті, хто поки не довіряє електроніці, зможуть платити готівкою. Але якщо ми навчилися розраховуватися банківськими картками в магазинах, то чому не можемо так само сплачувати за проїзд? 

Впровадження системи електронних розрахунків за проїзд у транспорті - це один з унікальних прикладів, де Україна створює дійсно передові рішення. В світовій практиці саме така система оплат зовсім не поширена, оскільки раніше вже були зроблені значні інвестиції в інші моделі оплати за проїзд, і повністю замінити їх - це досить серйозне рішення. Тому лубенці мають унікальну можливість перестрибнути відразу через кілька етапів "еволюції" оплати проїзду в транспорті.

Календар свят

Квітень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
1
День сміху.
234567
Всесвітній день здоров’я.
89101112
Всесвітній день рок-н-ролу.
1314
151617
Український день довкілля.
18192021
2223
Всеукраїнський день психолога.
Іменини святкує Юрій.
2425
Іменини святкує Марко.
26
Міжнародний день пам’яті Чорнобилької катастрофи.
2728
Вербна неділя.
2930
Іменини Якова.
     

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!