Крила пісенні дарує «Журавка»

zhuravka 05082019 1Українська пісня… Звучала вона колись у кожній хаті на свята, на кожному кутку, кожному хуторі. Тепер не те. Молодь не надто прагне до співу. А ось люди старшого покоління не забувають про народну творчість. Співають. Під час застіль і так просто, для душі.

А щоб українська пісня остаточно не склала свої журавлині крила, несуть її до односельців та земляків через сцену сільського клубу. Ось і при Шершнівському сільському будинку культури діє аматорський фольклорний ансамбль. Він був створений не так давно – 12 років тому. Спочатку колектив не мав назви, був просто «фольклорний». А потім учасники одноголосно вирішили дати йому ніжну, милозвучну назву – «Журавка». Відтоді шершнівська «Журавка» розправила свої пісенні крила у невеликому, але мальовничому селі і поселилася тут, щоб радувати земляків і не тільки земляків, дзвінкими голосами та гарними піснями.

Учасники ансамблю – це люди закохані в народну пісню, люди, які несуть в собі і передають молодшому поколінню  любов до української народної пісні – Любов Миколаївна Лаптєва, Світлана Борисівна Таборовець, Валентина Володимирівна Юрченко, Іван Володимирович Колодіч, Ганна Панасівна Артеменко, Катерина Антонівна Хоменко, Лариса Миколаївна Гузь та Наталія Миколаївна Дядечко. Вийдуть до глядача, вдихнуть на повні груди і заспівають… Та так ніжно і трепетно, що жодна душа не встоїть перед їх ліричним виконанням пісень. Подивишся на цих жіночок, в яких пісня, ніби вдихає другу молодість і диву даєшся як вони перероджуються на очах. Стають красиві та вдатні, у кожної статура справжньої української жінки-берегині, кожна, ніби зійшла з полотна талановитого художника, ім’я якому вокальне мистецтво!zhuravka 05082019 2

В репертуарі «Журавки » звучать як стародавні, так і більш сучасні українські народні пісні. Завдяки цьому аматорів сцени запрошують на різноманітні культурно-мистецькі заходи не лише у межах свого села, а й об’єднаної територіальної громади, якою порівняно недавно стала Засульська сільська рада. Тому сказати, що ансамбль «Журавка» незмінний учасник всіх культурних заходів, які проводяться в Шершнівському СБК та в Засульській ОТГ – нічого не сказати. Вони – одні з кращих.

Мають не лише народний репертуар, а й колоритні костюми. Вони якнайкраще підкреслюють їх мистецькі виступи. Але не було би тих виступів, якби і в осінні вечори, і в зимову негоду, не поспішали учасники фольклорного колективу до культурного осередку Шершнівського старостату – сільського Будинку культури, де відбуваються репетиції, ведеться підготовка до тих чи інших свят, виступів. Гуртує співачок художній керівник ансамблю Наталія Миколаївна Дядечко. Вона і сама співає в колективі.

Не нахвалиться своїми артистами директор Шершнівського СБК Марія Олексіївна Кривенко. Так, у 2018 році учасники ансамблю «Журавка» стали лауреатами ІІ ступеня на фестивалі-конкурсі народної пісні «Джерело духовності», який проводився в с. Нижчий Булатець. А в цьому році уже на ІІ Всеукраїнському фестивалі-конкурсі народної творчості «Джерело духовності», що проводився там же, і де «Журавка » стала лауреатом III ступеня в номінації «Фольклорні ансамблі та сольний спів», саме вона підійшла до редактора газети «Лубенщина» Олександра Міщенка з пропозицією написати про талановитих жительок Шершнівки, щоб про них прочитав весь район.

А чому б і ні? – виникла думка. Адже диплом ІІІ ступеня на ІІ Всеукранському фестивалі-конкурсі народної творчості «Джерело духовності» – це високе визнання вокальних можливостей невеликого творчого колективу. А все тому, що учасники ансамблю «Журавка» кохаються в українській народній пісні та передають це почуття глядачам. Недарма їх девіз упродовж багатьох років такий:  «Співали, співаємо і будемо співати!»

Олександр МІЩЕНКО.

Знімки автора та з архіву фольклорного колективу «Журавка».

Календар свят

Квітень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
1
День сміху.
234567
Всесвітній день здоров’я.
89101112
Всесвітній день рок-н-ролу.
1314
151617
Український день довкілля.
18192021
2223
Всеукраїнський день психолога.
Іменини святкує Юрій.
2425
Іменини святкує Марко.
26
Міжнародний день пам’яті Чорнобилької катастрофи.
2728
Вербна неділя.
2930
Іменини Якова.
     

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!