До кінця 2019 року лубенці зможуть отримати листи непрацездатності в електронному вигляді

basak 24062019Комунальний Лубенський міський центр ПМСД (далі – КП «КНП ЛМЦ ПМСД») працює з 02.01.2013р. і станом на сьогодні обслуговує дитяче та доросле населення м. Лубни - загалом 45 473 чол. Структурно центр представлений 6-ти АЗПСМ у різних частинах міста, що сприяє доступності медичної допомоги населенню. В плані реалізації Концепції реформи фінансування системи охорони здоров’я (Постанова КМУ №1013-р від 30.11.16) Комунальний Лубенський міський центр ПМСД вже з грудня 2017р. розпочав процес трансформації закладу у підприємство. У травні 2018р. підприємство уклало угоду з Національною службою здоров’я України з подальшою її пролонгацією на початку 2019р.

Основною метою проведення реформування на первинному рівні надання медичної допомоги є забезпечення доступності для населення медичних послуг, раціональне використання коштів платників податків при наданні медичних послуг, навчання кваліфікованого медичного персоналу, покращення матеріально-технічної оснащеності медичних закладів у відповідності до галузевих стандартів - таким чином покращення якості медичних послуг. Для того, щоб можливості нашого закладу відповідали поставленим цілям, які є власне предметом договору з НСЗУ, ще з 2017-18р.р. було розпочато тривалу кампанію по оснащенню необхідним обладнанням та реструктуризацію закладу.

Так було сформовано, як окремий підрозділ, Пункт невідкладної допомоги, призначення якого – забезпечення населення невідкладною медичною допомогою за показаннями – безперервно цілодобово протягом тижня. Це відбувається за викликом самих пацієнтів по телефону, при передачі викликів зі станції екстреної медичної допомоги та при самозверненні до закладу. Поступово успішно вирішується питання забезпечення автомобільним транспортом (у т.ч. для ефективного надання невідкладної допомоги). У 2019р. вже за кошти, отримані від НСЗУ заклад придбав санітарний автомобіль, що компенсувало ситуацію після списання санітарного автомобіля, що вичерпав можливості своєї експлуатації.

В ході реалізації спільного зі Світовим банком проекту МОЗ України «Поліпшення здоров’я на службі у людей», а саме його Субпроекту по Полтавській обл. «Контроль над артеріальним тиском у міській та сільській популяції Полтавської області у віковій групі 40-60 років», КП «КНП ЛМЦ ПМСД» отримав необхідне обладнання для швидкої діагностики невідкладних станів та їх лікування, - це дефібрилятори та апарати ЕКГ-діагностики з можливостю телеметричної передачі інформації (до кардіологічного відділення КП «ЛЛІЛ» або до ДДЦ м.Полтава), якими оснащена кожна лабораторія.

За кошти Світового банку заклад отримав апарати для добового моніторингу артеріального тиску, що дає змогу в кожній амбулаторії проводити ранню діагностику гіпертонічної хвороби, ефективніше коректувати лікувальну тактику.

На даний час кожна амбулаторія оснащена засобами експрес-діагностики: глюкометри (для скринінгового обстеження населення на предмет порушення обміну вуглеводнів), тест-системи для діагностики ГІМ та тест-системи для діагностики ряду актуальних інфекційних захворювань (ВІЛ, вірусні гепатити, грип тощо). Загалом відповідність оснащення закладу до примірного табелю оснащеності змінилася за 2013-19р.р. з 33% до 87%. У 2019р. за кошти, отримані від НСЗУ, заклад придбав та активно використовує в роботі аналізатори гематологічний, біохімічний та для визначення ШОЕ (цього вимагають умови договору з НСЗУ).

Ще одним важливим результатом реалізації субпроекту Світового банку є створення на базі АЗПСМ №2 Міжрайонного тренінгового центру. Переобладнання приміщення здійснилося за кошти, виділені міською радою, а за кошти Світового банку - оснащення комп’ютерною технікою, медіа технікою, навчальними багатофункціональними манекенами та муляжами, проведено омеблювання. Тепер тут регулярно проводяться заняття для відпрацювання практичних навичок профілактики захворювань та надання невідкладної та екстреної медичної допомоги. Тренінговий центр дає змогу проводити дистанційне навчання для професійного вдосконалення, що значно економить робочий час.

Реформування первинної ланки характеризується помітними змінами у фінансуванні закладу. Але використання цих коштів буде йти у першу чергу для забезпечення гарантованих (згідно наказу МОЗ України №504 від 19.03.2018) медичних послуг. Нова фінансова політика надає більше можливостей у заохоченні медичного працівника у якості наданих послуг у відповідності до галузевих стандартів.

Обсяг фінансування закладу напряму залежить від кількості укладених декларацій пацієнтів про вибір лікаря. Станом на сьогодні 90% населення м.Лубни вже вибрали для отримання послуг з ПМД лікарів нашого закладу за декларативним принципом.

100%-а оснащеність лікарів комп’ютерною технікою, проведення якісного інтернет-сполучення робить заклад абсолютно підготовленим до впровадження інших етапів реалізації реформи на рівні ПМД. Так, з квітня поточного року був введений електронний рецепт для отримання пацієнтами ліків за державною програмою «Доступні ліки». На даний час відбувається поступовий перехід від паперової амбулаторної карти до електронного його варіанту як елемент поступового провадження електронного документообігу. Наступним етапом очікується введення електронного листка непрацездатності до кінця 2019р.

В процесі поетапного проведення реформ на рівні ПМД можна відзначити ряд позитивних змін. Це покращення виявленості таких поширених та інвалідизуючих захворювань як гіпертонічна хвороба, ішемічна хвороба серця, цукровий діабет тощо, чому сприяє також спільна з КП «ЛЛІЛ» лабораторна діагностика, УЗ-діагностика за кошти Світового банку певної вікової категорії населення. Варто також відзначити поліпшення рівня щепленості як дитячого так і дорослого населення проти ряду керованих інфекцій.

Нажаль, вагомим елементом, що має вплив на психосоматичне здоров’я населення є соціальний фактор, на який лікар має недостатній вплив. Проте освітні заходи, які практикуються закладом (освітлення актуальних тем у місцевій пресі, на телебаченні, періодичне проведення тематичних «круглих столів», «Школи здоров’я») повинні слугувати збереженню здоров’я населення.

Олександр Басак, в. о. головного лікаря КП «КНП ЛМЦ ПМСД»

Календар свят

Квітень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
1
День сміху.
234567
Всесвітній день здоров’я.
89101112
Всесвітній день рок-н-ролу.
1314
151617
Український день довкілля.
18192021
2223
Всеукраїнський день психолога.
Іменини святкує Юрій.
2425
Іменини святкує Марко.
26
Міжнародний день пам’яті Чорнобилької катастрофи.
2728
Вербна неділя.
2930
Іменини Якова.
     

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!