Патріот пожежної служби

pozhezhnyk 20052019 1Ветеранами не народжуються. Так можна перефразувати крилатий вислів письменника Костянтина Симонова, коли мова йде про ветерана пожежної служби Миколу Миколайовича Устименка.

Народився він 19 травня 1954 року в м. Хорол у родині службовців. У вересні 1961  родина переїхала на постійне місце проживання до м. Лубни, тоді ж пішов до першого класу СШ №1 (першою вчителькою була Галина Миколаївна Кулінич). Школу закінчив у 1971 році (випуск класного керівника Антоніни Федорівни Білоус). Далі навчався в СТК Лубенського ДТСААФ, після закінчення якого отримав спеціальність водія-професіонала 3-го класу та відповідне водійське посвідчення. Із січня по липень 1972 року працював у 3-му механічному цеху Лубенського верстатобудівного заводу «Комунар» спочатку учнем токаря, а потім токарем 2-го і 3-го розрядів.

Згодом навчався в Харківському пожежно-технічному училищі МВС СРСР, яке закінчив із відзнакою. Із першого курсу був членом штабу Комсомольського прожектору училища, в подальшому – його начальником та редактором курсової стіннівки. За активну громадську діяльність неодноразово нагороджувався грамотами начальника училища, додатковими відпустками з правим виїзду до домівки. У 1975 році стажувався на посаді начальника чергового караулу у воєнізованій пожежній частині м. Макіївка Донецької області, де за проявлену сміливість і рішучість при гасінні пожежі в будівлі ствола місцевої шахти начальником Управління пожежної охорони Донецької області нагороджений іменним наручним годинником. Хоча лейтенантів-випускників для подальшого проходження служби направляли в різні міста тодішньої держави як відмінник навчання за власним бажанням був направлений до відділу пожежної охорони УВС Полтавського облвиконкому.

Протягом 1975-1976 років ніс службу на посаді інспектора відділення Державного пожежного нагляду ВПО УВС Полтавського облвиконкому, виконував об'єм робіт по обліку та статистичній звітності перед МВС України по пожежах, які реєструвалися на території Полтавщини.

Із вересня 1976 року за наполегливим, аргументованим власним бажанням та розпорядженням заступника начальника УВС Полтавського облвиконкому для подальшого проходження служби був переведений до Лубенського міськрайвідділу внутрішніх справ на створену посаду інспектора Державного пожежного нагляду по обслуговуванню міських промислових, пожежонебезпечних об'єктів з масовим перебуванням людей. Крім виконання функціональних обов'язків брав активну участь у громадському житті колективу, був редактором стінгазети міськрайвідділу. В 1978 році на обласному огляді стіннівок райвідділів міліції лубенська зайняла 1-ше місце за що був включений до складу 3-х представників від Полтавщини делегації працівників МВС України, яка по обміну досвідом на двотижневий період була направлена до Болгарії із тижневим відпочинком на курорті.

В 1984 році закінчив заочне навчання в Полтавському сільськогосподарському інституті. Інженер-механік. В травні того року був відкомандирований для комплектації заново створюваної на території міста воєнізованої пожежної частини, яка мала замінити тодішню міську професійну пожежну охорону. Роботи по комплектуванню були виконані якісно і у визначені терміни. Із 1-го липня 1984 року почала існувати СВПЧ-17 по охороні м.Лубни МВС УРСР (Самостійна воєнізована пожежна частина) начальником якої було призначено на той час старшого лейтенанта внутрішньої служби Миколу Устименка.

Частково про історію пожежної охорони Лубенського краю, особливості процесу воєнізації пожежної охорони Посульського краю, перші роки існування підрозділі детально ідеться в згодом написаній книзі Миколи Устименка «Воєнізація Лубенської пожежної охорони (спогади першого начальника)», яка побачила світ у видавництві «Інтер парк» у 2018 році дуже скромним накладом в 100 прим.

Маючи безперервний стаж служби в системі МВС понад 25 років звільнився у відставку за станом здоров'я у спеціальному званні підполковник внутрішньої служби. Ветеран органів внутрішніх справ, інвалід війни 2-ої групи.

В 2003-2006 роках очолював господарську діяльність в Лубенській ЗШ №3. Із травня 2006 по грудень 2010 року працював у виконавчому комітеті Лубенської міської ради на посадах начальника відділу з питань надзвичайних ситуацій, завідуючого сектором мобілізаційної роботи, начальника режимно-секретного органу. Працівниками виконкому був обраний головою профспілкової організації апарату.

Одружений, із дружиною Оленою Василівною в злагоді, взаємоповазі та порозумінні в минулому році відсвяткували 40-річний ювілей подружнього життя. Старший син працює на відповідальній керівній посаді Засульської об'єднаної територіальної громади, має технічну, юридичну та економічну вищі освіти. Молодший – здобув вчену ступінь кандидата історичних наук, захистив дисертацію у 28 років.

З нагоди ювілею у Лубенському РВ ГУ ДСНС України в Полтавській обл. відбулося привітання ветерана Миколи Устименка. На зустріч прибули начальник відділу персоналу ГУ ДСНС України у Полтавській обл. Анатолій Стадніченко, голова Полтавської обласної ради Всеукраїнської асоціації ветеранів війни та ДСНС України В’ячеслав Вишня. Вони вручили ювіляру вітальну адресу за підписом начальника ГУ ДСНС, відомчою заохочувальною відзнакою Міністерства внутрішніх справ – нагрудним знаком «За безпеку народу», квіти. Вітання та коровай передав Миколі Устименку начальник Лубенського РВ ГУ ДСНС України в Полтавській обл. Володимир Башлій.pozhezhnyk 20052019 2pozhezhnyk 20052019 3pozhezhnyk 20052019 4

Олександр МІЩЕНКО.

Знімки Сергія СТЕПЧЕНКА.

Календар свят

Квітень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
1
День сміху.
234567
Всесвітній день здоров’я.
89101112
Всесвітній день рок-н-ролу.
1314
151617
Український день довкілля.
18192021
2223
Всеукраїнський день психолога.
Іменини святкує Юрій.
2425
Іменини святкує Марко.
26
Міжнародний день пам’яті Чорнобилької катастрофи.
2728
Вербна неділя.
2930
Іменини Якова.
     

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!