День Європи в Україні: свято чи омріяна реальність

ukres 17052019З 2003 року в третю суботу травня в Україні відзначається День Європи. Святкують його і в інших країнах, тому цієї нагоди у містах та містечках відбуваються тематичні заходи, бібліотечні виставки, різноманітні акції, квести для молоді, фестивалі із залученням представників європейських спільнот. Вступ до Європейського Союзу – це дуже потрібний крок для нашої країни.  Свідомі громадяни розуміють всю відповідальність за цей вибір, тому Україна хоча й повільно, проте наполегливо прямує до мети. Якщо певна частка українського населення все ж тяжіє залишити все як є, або повернутися до радянських часів, то молоде покоління більше орієнтоване на зміни, бо від цього багато в чому залежить їхнє майбутнє.

Демократія, забезпечення рівності всіх громадян перед законом, безперешкодний доступ до праці та навчання, утвердження суспільної поваги та справедливості, повага до себе та інших, толерантність, протидія будь-яким воєнним конфліктам – це все те, до чого так прагнемо ми, українці. Прагнемо, та чи вміємо дотримуватись всього переліченого?

Попри велич європейських країн, їхню багатовікову історію та культуру, співдружність та порозуміння, про яке розповідають в школах, українці, перш за все, мають не на папері увійти до складу Європейського союзу, а самоствердитись ментально. Мало знати різні цікаві факти про Європу (навіть географічний центр, який знаходиться в Закарпатті не всі мали змогу побачити), потрібно ще й поводити себе на гідному рівні. Гасло «Європа починається з кожного з нас» є досить актуальним, але далеко не кожен розуміє його зміст. Працездатне населення нашої держави доведене до відчаю, тому численна когорта фахівців працює за кордоном. Часто доводиться чути від заробітчан, що в інших країнах і «порядки» інші, звикнути до них українцям буває складно. Перш за все впадає в око дисципліна. Людей жорстко дисциплінують, зазвичай карають на гроші, тому зовсім скоро навіть самі непокірні вчаться виконувати встановлені правила та дотримуються законодавчих норм. В європейських країнах також приємно дивує «слухняність» населення майже в усіх сферах життя. А ще – чистота навкруги! Тож логічно виникає риторичне запитання: чому в нас не так? Звісно, не можна сказати, що в країнах ЄС все ідеально, але забезпечити хоча б елементарне у своїй країні ми можемо. Ложку до рота вміє нести кожен, тоді чому сміття лежить не в урні, а поза нею? Чому ми, українці, прагнучи до єдиної свідомої мудрості, намагаємось бути хитрішими за когось, ламаємо систему з користю для себе, уникаємо відповідальності, розхитуємо дисципліну і сіємо розбрат?

Найближчий міраж для тих, хто хоче заробити – Польща. Українців там чи не найбільше. Туди ж потрапив і мій знайомий. Втім, пробувши там три місяці, ластівкою прилетів додому і всім дав зрозуміти, що туди більше ні ногою.

- Там же ганяють скрізь, ні відійти покурити, ні подзвонити не можна, - обурюється він. – Робочий день ненормований, а працювати доводиться багато. Після важкого дня на вулиці з пляшкою навіть не розслабишся. А штрафи які…влетів був на кругленьку суму. Не поїду більше, буду тут щось легше шукати.

Багато хто повертається на Батьківщину після таких заробітків ні з чим. А все тому, що за довгий час ми так і не звикли брати на себе відповідальність за свої вчинки, виконувати правила, які прописані не просто законом, а й людською мораллю. Якщо все ж кошти вдалося заробити (часто ціною власного здоров’я), то з ними повертаються на Україну здебільшого не для того, щоб потім вирушити в подорож все тією ж Європою, а щоб влаштувати життя вдома – гідно пролікуватися, придбати житло чи авто, заробити на навчання дітям. Відтак і уявлення про Європу у кожної людини формується по-різному, виходячи з рівня потреб і бажань.

Приєднання України до ЄС – питання майбутнього. Інша справа – чи готові ми, українці, до такого важливого кроку і чи виправдає реальність наші очікування.

Юлія АНТОНЕЦЬ.

 

Календар свят

Квітень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
1
День сміху.
234567
Всесвітній день здоров’я.
89101112
Всесвітній день рок-н-ролу.
1314
151617
Український день довкілля.
18192021
2223
Всеукраїнський день психолога.
Іменини святкує Юрій.
2425
Іменини святкує Марко.
26
Міжнародний день пам’яті Чорнобилької катастрофи.
2728
Вербна неділя.
2930
Іменини Якова.
     

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!