Катастрофа, яка ніколи не зітреться з пам’яті людства

chornob kyiv rus 27042019 1В середині травня 1986 року із чорнобильської зони вивезено понад 90 тис. жителів, утрачено 48 тис. га земельних угідь, виведено з ладу 14 підприємств, 15 будівельних організацій, втрачено 90 тис. кв. м. житла, 10 400 приватних будинків. Такими є обжинки Чорнобильської катастрофи. А люди, люди…обрані самою долею. Їм би тільки починати жити, кохати, нести радість близьким… Та одна квітнева ніч стала для них фатальною, мирна щаслива весна перестала існувати, бо в самому пеклі аварії вони виконували свій обов’язок, не рахуючись із життям.

Чи не найгіркішими сторінками в історії нашої держави є аварія на Чорнобильській АЕС, куди в тому числі на її ліквідацію було кинуто всі сили Чапаєвської дивізії, що в Лубнах. Боротьба з атомом, з тією пекельною загрозою, що він ніс, досі відлунює тривогою в житті ліквідаторів та майбутніх поколінь. І забути про подвиг наших земляків неможливо. Про це говорили у своєму виступі міський голова Олександр Грицаєнко, в.о. голови Лубенської РДА Сергій Сіряченко та депутат обласної ради Олександр Сірик. Вечір-реквієм зібрав у залі кінотеатру «Київська Русь» передовсім чорнобильців, вдів, ліквідаторів і переселенців – тих, для кого аварія на ЧАЕС стала знаковою у житті. chornob kyiv rus 27042019 2

Почесною грамотою Верховної Ради України «За особливі заслуги перед українським народом» нагороджений Михайло Жебель, а також Відзнакою Міністерства оборони України «За сприяння Збройним Силам України» – Віктор Бондаренко.

За мужність та відвагу, виявлені під час ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, активну громадську діяльність та з нагоди 33-ї річниці аварії на Чорнобильській АЕС, відповідно до клопотань громадських чорнобильських організацій грамотами Полтавської обласної ради нагороджено Михайла Богинича, Петра Сліпакова, Івана Боця, Анатолія Цивінського.  

Грамотами Лубенської РДА відзначено голову первинної організації «Ветеранів та інвалідів Лубенського району «Союз Чорнобиль України» Засульської сільської ради Сергія Буряка, голову первинної організації «Ветеранів та інвалідів Лубенського району «Союз Чорнобиль України» Духівської сільської ради Василя Коробку, першого заступника голови первинної організації «Ветеранів та інвалідів Лубенського району «Союз Чорнобиль України», голову ветеранської організації Лубенського району Василя Силку, заступника голови первинної організації «Ветеранів та інвалідів Лубенського району «Союз Чорнобиль України» Мгарського старостату Засульської сільської ради Володимира Шабрата.

Ряд чорнобильців-ліквідаторів були відзначені грамотами виконавчого комітету Лубенської міської ради. Також відповідно до клопотань громадських організацій та Управління соціального захисту населення виконкому міської ради грошову допомогу у розмірі 1000 грн. кожному надано 17 особам. Тим, хто за станом здоров’я не зміг бути присутнім на заході, вказана сума коштів обов’язково буде доставлена найближчим часом.chornob kyiv rus 27042019 3

Ядерна смерть загрожувала всьому живому й неживому. Тож вклоняємося низько всім ліквідаторам наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які, не шкодуючи свого здоров’я і життя, працювали в зоні радіоактивного лиха і зробили вагомий внесок в подолання катастрофи. Лубенщина на ліквідацію атомної біди віддала три тисячі солдатів-земляків, на сьогодні більше 900 з них вже перетнули межу вічності. Присутні в залі вшанували пам'ять про них скорботною хвилиною мовчання.

Доля нашої днини після Чорнобильської катастрофи сумна і нелегка, але все дається в порівнянні. Щастя в тому що ми живемо, а ті, що могли ніколи не народитися після 1986 року – народилися, живуть і вчаться творити прекрасне. А свідченням цьому стала концертна програма за участю артистів Лубенщини та Чорнухинщини.chornob kyiv rus 27042019 4chornob kyiv rus 27042019 5

Юлія АНТОНЕЦЬ.

Календар свят

Квітень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
1
День сміху.
234567
Всесвітній день здоров’я.
89101112
Всесвітній день рок-н-ролу.
1314
151617
Український день довкілля.
18192021
2223
Всеукраїнський день психолога.
Іменини святкує Юрій.
2425
Іменини святкує Марко.
26
Міжнародний день пам’яті Чорнобилької катастрофи.
2728
Вербна неділя.
2930
Іменини Якова.
     

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!