Як сьогодні працюється на нерозпайованій землі на Лубенщині?

zemlia 27042019 2Дружному колективу з 93 осіб Березотіцької філії ДП «Укрліктрави», яку очолює упродовж 16 років досвідчений керівник з агрономічною освітою Анатолій Адамович Остапчук, хоч і важко суперничати із сучасними агрохолдингами, що знаходяться у приватних руках, та люди все одно надіються на краще.

- Так, ми одне з трьох державних підприємств, які ще залишилися в Україні в складі ДП «Укрліктрави», офіс якого знаходиться в м.Київ, - розповідає Анатолій Адамович. – Інші два знаходяться на Сумщині та Чернігівщині.

Земля також державна, не розпайована, від чого страждають наші працівники. Нині це ніби пережиток. Інші люди, які працювали і працюють у сільському господарстві мають у приватній власності земельні наділи, паї, здають їх в оренду та отримують матеріальну вигоду. На сьогодні державна форма власності виявилася менш конкурентоспроможною, ніж приватна і це – факт.zemlia 27042019

Втім тут не опускають рук. Нині у пору весняної посівної на полях Березотіцької філії ДП «Укрліктрави» кипить робота. Тут у перші ж погожі дні закрили вологу, підживили озиму пшеницю, якої мають 239 га. Так само підживили 250 га багаторічних трав призначених на зелений корм та сіно для ВРХ. Адже займаються тваринництвом, а це не лише додатковий постійний заробіток, а й зайнятість, що у наш час в селі, погодьтеся, теж важливо.

Ярі зернові представлені тут пізніми культурами – це соняшник, якого планують посіяти 900 га і кукурудза - 800.

-На жаль, нині через низьку ціну на ринку на сировину відмовилися від вирощування лікарських рослин. Адже при великих витратах на їх вирощування доводиться нести збитки, - говорить Анатолій Остапчук. – Підприємство намагається рухатися вперед і не пасти задніх. З цією метою уклали договір на закупівлю насіння кукурудзи та соняшника високоврожайних гібридів, посів яких здійснює відповідна фірма. З цією метою перед Великоднем до нас пригнали сучасну продуктивну техніку – трактор «Кейс-340», агрегатований із 16-рядковою сівалкою «Грін-Плейс», яка сіє по 80 гектарів за добу. Разом з двома нашими сівалками УПС ми закриваємо до 140 гектарів. Таким чином посіяли соняшник і найближчими днями завершимо посів кукурудзи.

Слід сказати, що одночасно з посівом пізніх ярих культур тут вносять комплексне мінеральне добриво італійського виробництва, у складі якого є дві формули азоту, фосфор, калій, сірка – все що треба для культури. Підприємство закуповує його за свої гроші. І хоч міндобриво недешеве: коштує у межах 25 тис. грн. за 1 тонну і вносять його по 70 кг на гектар, але й результат прогнозується хороший. Паралельно вносять гербіциди по соняшнику, виконують інші сільськогосподарські операції. Таким чином щодня у полі працює 16 осіб. Вони забезпечені всім необхідним для продуктивної роботи. Кращі механізатори Анатолій Брюховецький, Сергій Шевченко, Олександр Гнатуша, Олексій Денисенко здійснюють повний цикл підготовки грунту, посіву сільськогосподарських культур, догляд за ними та збирання врожаю. Їм допомагає механізатор Євгеній Оніщенко, який прикомандирований до Березточі на посів кукурудзи сучасним трактором «Кейс -340».

Таким чином весняно-польові роботи у Березотіцькій філії ДП «Укрліктрави» ведуться у високому темпі і з дотриманням технологічних вимог. А отже, якісно. Все це, за словами директора Анатолія Остапчука, запорука високого врожаю, а отже, є перспектива для утримання на плаву і подальшого розвитку.

Олександр МІЩЕНКО

Знімки Сергія СТЕПЧЕНКА.

Календар свят

Квітень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
1
День сміху.
234567
Всесвітній день здоров’я.
89101112
Всесвітній день рок-н-ролу.
1314
151617
Український день довкілля.
18192021
2223
Всеукраїнський день психолога.
Іменини святкує Юрій.
2425
Іменини святкує Марко.
26
Міжнародний день пам’яті Чорнобилької катастрофи.
2728
Вербна неділя.
2930
Іменини Якова.
     

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!