Сергій Рудь - господар своєї землі

karpulivka 26042019 3Нині час стихійного землеробства давно минув. Це розумієш, зустрівшись з керівником фермерського господарства «Перлина» Сергієм Рудем. Він і тактик, він і стратег, і економіст, і агроном у деякій мірі. Тобто людина, яка має універсальні знання у галузі землеробства. Все це завдячуючи не лише досвіду, який здобуто за десятки років праці на землі (СФГ «Перлина» існує з 2002 року), а й завдяки бажанню вчитися, пізнавати нове, працювати на результат.

Планове господарювання на землі тепер не просто слова, а реалії нашого часу.

- Щороку сіємо озимі культури, - говорить Сергій Віталійович. – В нинішньому наприклад, посіяли озиму пшеницю на площі близько 300 га, ріпак – 150, ячмінь 40. Сходи вдало перезимували. На сьогодні рослини розкущилися і добре розвиваються. Вже навесні двічі обробили поля фунгіцидом, гербіцидом, регулятором росту, підживили. Тому що залежало від людей, зроблено. Тепер все залежатиме від клітатичних умов.

Таким чином не було жодного року, щоб тут не сіяли озимі культури. Той же озимий ріпак добре зарекомендував себе на полях СФГ «Перлина». Упродовж останніх двох років давав непоганий урожай. Тож і в нинішньому тут сподіваються на хороший результат. Тим більше, що ціни на цю культуру сьогодні досить високі.

Щодо ярих культур, то ранніх зернових тут не сіяли, оскільки добре перезимували озимі. Єдина з ранніх культур – це посів люцерни на корм великій рогатій худобі. Щодо пізніх – то зменшили площі соняшника, посів якого провели за 2-3 дні ще на минулому тижні. Такий підхід обумовлений тим, що тут дбайливо ставляться до родючості грунтів. Тому частіше, ніж 5 років на одному місці соняшник намагаються не сіяти. Крім того, на думку Сергія Рудя, як стратегічна культура соняшник відходить на другий план. Нині царицею полів стає кукурудза. Тож у господарстві в ці погожі весняні дні цілодобово триває її посів. Це дає можливість сіяти по 80-100 га восьмирядковою сівалкою «Грін-Плейнс», яка добре себе зарекомендувала на карпилівських полях.karpulivka 26042019 4

Якісна техніка плюс високоякісне насіння, дотримання технології вирощування культур – ось секрет успішного господарювання на землі. Крім того тут не відстають і від технічних новинок. У минулому році на трактор «Нью Холанд», який водить сівалку встановили автопілот. Тепер тракторист практично не торкається до керма. Самохідна техніка по навігатору здійснює рух полем і лише, коли доїздить до краю, тракторист має підняти сівалку, доки трактор на автопілоті здійснить розворот і зайде в нову загінку, а потім її опустити. І то така незначна функція трактористу залишена лише з метою економії коштів. Це значно покращило якість робіт. Приємно дивитися, коли рядки на полі вирівняні, наче по струнці, збільшується продуктивність праці. Якщо у минулому році у СФГ «Перлина» сіяли за добу 70 га, то тепер майже на третину більше.

Крім того у господарстві все більше уваги приділяють сої. Її сіяли й раніше, але тоді звикли, що культура дає по 20 ц/га і це вважали добре. Нині добиваються урожайності до 50 ц/га. А це прекрасний результат. Навіть якщо зібрати соняшника і сої по 30 ц/га і ціна на обидві культури буде практично однаковою, то соняшник виснажує землю. А соя навпаки – збагачує грунт додатковим азотом. А це також враховується при стратегічному плануванні посівних площ. Таким чином тут збираються найближчим часом збільшити площі посіву цієї цікавої культури до 60 га.karpulivka 26042019 1

Важливою складовою є якісне насіння. У СФГ «Перлина» закуповують хай і дороге, а проте надійне насіння високопродуктивних гібридів кукурудзи, яку можна збирати з вологістю 16-17 %. Економія витрат на сушку в кінцевому результаті дає очевидну вигоду.

У ці погожі весняні дні тривають весняно-польові роботи. Хоча Україна все частіше стає зоною ризикованого виробництва: дуже багато залежить від кліматичних умов. А вони останнім часом різко змінюються. Жоден попередній рік не схожий на наступний. Тож вкладаючи кошти у сільськогосподарське виробництво потрібно бути готовим до несподіванок. Зокрема, в останні роки відчувається недостача вологи. Не секрет, що рівень грунтових вод у нас регулює річка Дніпро, де знизили рівень води на 1 метр, а для річки Удай це критично. Повисихали заплави, знизився рівень підземних вод. Все це впливає на господарювання на землі.

Та як не важко, а тут намагаються закуповувати сучасну високопродуктивну техніку. Ось і в минулому році придбали новий потужний трактор «Нью Холанд», який використовують на обробітку грунту. А ось із спеціалістами – трактористами, механізаторами відчувається кадровий голод. Важко знайти фахівця, який би міг працювати на сучасній техніці закордонного виробництва. Молодь не надто поспішає обирати фах тракториста, хоча й заробітна плата достойна, і умови праці належні.karpulivka 26042019 2

Надія на старі перевірені кадри. Це Сергій Павленко тракторист-машиніст, який здійснює обробіток полів засобами захисту рослин на сучасному оприскувачі «Богуслав», що також був закуплений у минулому році. Об’єм бочки 3 кубометри, захват штанги 28 метрів. Кращі механізатори: Володимир Весній здійснює посів ярих культур з напарником Володимиром Гузем. Готує грунт під посів, здійснює основний обробіток грунту на тракторі «Нью-Холанд Т-200 410» Олександр Руденко. Трактор теж куплений у минулому році, має потужність 410 кінських сил. Добре зарекомендували себе Вячеслав Сологуб, Ігор Козаченко. Фахівці високо класу, з якими приємно працювати.

Таким чином у СФГ «Перлина», яке очолює Сергій Рудь працюють по-новому і з упевненістю дивляться у майбутнє.

Олександр МІЩЕНКО

Знімки Сергія СТЕПЧЕНКА

Календар свят

Квітень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
1
День сміху.
234567
Всесвітній день здоров’я.
89101112
Всесвітній день рок-н-ролу.
1314
151617
Український день довкілля.
18192021
2223
Всеукраїнський день психолога.
Іменини святкує Юрій.
2425
Іменини святкує Марко.
26
Міжнародний день пам’яті Чорнобилької катастрофи.
2728
Вербна неділя.
2930
Іменини Якова.
     

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!