Коли виставляти бджіл із зимівника

bee 20032019 3Цим питанням задаються багато пасічників-початківців, які менше року тримають свої вулики. Зимівник – відмінне місце для маленьких підопічних, де немає коливань температури або сильних поривів холодного вітру. Крім того, слід відзначити і менше зношування вуликів. Перечікування зимового періоду у відкритому місці для бджіл досить небезпечно. Рекомендації, як краще це зробити публікує видання Poradum.com.

В хорошому зимівнику, температура зовнішнього повітря повинна бути між -2 і +2 градусами Цельсія, а відносна вологість не більше 70%. Не слід однозначно поспішати з виставкою бджіл, якщо в зимівнику температура тримається на планці в 5 градусів. Необхідно розуміти, що погода навесні дуже непостійна: за теплими періодами йдуть похолодання, аж до випадання снігу (це стосується березня і початку квітня). Хороший бджоляр знає, як правильно знизити температуру в зимівнику. Застосовуються лід, сніг, а також не замикаються на ніч двері. Важливо відзначити, що бджоли дуже негативно реагують на шум і зайве світло. Тому в зимівниках дозволяється встановлення тільки ламп з червоним світлом. Слід також пам’ятати і про підгодівлю: відмінним варіантом буде весняне канді (солодкувате медове тісто).

Наші прадіди і бджолярі-старожили, бджіл виносять тільки тоді, коли температура вуличного повітря вже встановилася на позначці 10-12 градусів. Не зайвим буде звернути увагу  і на поведінку своїх підопічних, які самі дадуть знак, коли їх виставляти із зимівника.

У наші дні, правила не настільки суворі, крім однієї простої істини: бджіл виносять тільки при плюсовій температурі повітря. Обов’язково потрібно спостерігати за бджолами. Якщо вони сидять досить спокійно, а погода не дуже хороша, то можна почекати з виставкою. Хорошим показником температури вважається 7-8 градусів в тіні. У разі ж, коли вони неспокійні, те й роблять, що вилітають з вулика, а на льотку вже видно сліди калових мас, то слід негайно винести вулик на вулицю, навіть якщо погода не дуже підходяща, головне дотримуватися вищевказаних правил.bee 20032019 2

Перед «урочистим вступом бджіл на річну службу», потрібно підготувати пасіку для так званого очисного обльоту. Насамперед, треба переконатися в повній відсутності снігу на території пасіки. Залишки снігу або льоду, які неможливо прибрати за допомогою підручних засобів, обов’язково посипають попелом. Особливо винахідливі бджолярі покривають ці місця руберойдом – так все розтане в рази швидше.

Огляньте і оцініть конструкцію вулика на предмет слідів механічного зношування (можливо, доведеться полагодити). Слід пам’ятати, що підставки під вулики повинні надавати йому невеликий нахил вперед, тим самим спрощуючи завдання очищення внутрішнього простору від сміття. Постеліть листи фанери перед вуликом. Це необхідно для того, щоб ослаблені після зимового періоду бджоли, прилетівши з очисного обльоту, мали місце відпочинку. В іншому випадку, бджоли сядуть на землю і більше не злетять через холод.

Досвідчені бджолярі однозначно радять починати процес виносу вуликів з раннього ранку, за умови, що територія підготовлена. Всі бджолосім’ї повинні з’явитися на свіжому повітрі години десь до одинадцятої. Це робиться, виходячи з міркування, що очисний обліт пройде у саму теплу пору дня.

Якщо ваша пасіка має величезний розмір, то винос починають з вечора. Під час транспортування вулика, всі льотки повинні бути надійно закриті. Не варто намагатися виносити вулики самому. Для цієї роботи потрібно щонайменше двоє людей.

Важливо робити все акуратно, щоб зайве не турбувати трудівниць. Після установки вулика на свої підставки, потрібно дочекатися того моменту, коли бджоли перестануть шуміти. Тільки після визначення на слух, слід відкрити всі льотки відразу. До речі, важливо не забути встановити воду на пасіці, щоб вона привернула перших бджілок.
Після відкриття, більшість бджіл полетять на свій очисний обліт.

- Я займаюся бджолами вже 11 років і встиг добре вивчити їх поведінку і характер, - говорить пасічник з Лубен Олег. - З настанням теплих, сонячних днів, обережно виношу свої вулики з зимівника, попередньо підготувавши пасіку. Обов’язково спостерігаю за бджолами, роблю невеличкий огляд і якщо якась бджолосім’я здається мені підозрілою, ретельно вивчаю її. Також звертаю увагу на додаткове утеплення, бо у весняний період в усіх благополучних бджолосім’ях вже має бути розплід, а ночі тривалий час залишаються холодними. Тож бджолам треба підтримувати сталу температуру в районі розплоду 35-36°С. При зниженні на кілька градусів розвиток бджіл затримується на декілька днів, а іноді бджоли навіть народжуються з недорозвиненими крильцями. До укусів бджіл звик, алергічної реакції, окрім звичайного набряку, який поступово проходить, не маю. Кілька днів тому, коли виставляв вулики медоноси були «не в гуморі» - дісталося не лише мені, а й собаці. Коли тепло стає стабільним і настає період цвітіння садків, починаю підставляти бджолам першу пробну вощину.

Отож, жоден пасічник, який любить і поважає свою працю не покине підопічних у цей відповідальний період. Хороший бджоляр буде навіть записувати свої спостереження щодо кожної сім’ї. Потрібно відразу виділити тих, у кого обліт дружний і швидкий. Зазвичай у таких роїв немає ніяких проблем, а оглядати їх потрібно в останню чергу. Інакше справи йдуть з тими, які не можуть працювати в команді. Якщо бджілки бігають по льотку у пошуках чогось, то скоріше за все це значить, що у них немає матки. Таких краще підселити в іншу сім’ю. Іноді, сильні бджолосім’ї не вилітають по тій причині, що вважають клімат ще досить холодним. Тож в такому випадку спробуйте «розбудити» їх легким стуком по стінках вуликів.

Матеріал підготувала Юлія АНТОНЕЦЬ.

Календар свят

Квітень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
1
День сміху.
234567
Всесвітній день здоров’я.
89101112
Всесвітній день рок-н-ролу.
1314
151617
Український день довкілля.
18192021
2223
Всеукраїнський день психолога.
Іменини святкує Юрій.
2425
Іменини святкує Марко.
26
Міжнародний день пам’яті Чорнобилької катастрофи.
2728
Вербна неділя.
2930
Іменини Якова.
     

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!