На Лубенщині пройшли урочистості з нагоди Дня добровольця

den D 14032019 114 березня держава святкує День українського добровольця. З цієї нагоди в міськвиконкомі відбулися урочистості, метою яких було відзначення лубенців, хто першими стали на захист територіальної цілісності держави, незалежності, та досі продовжують захищати її східні рубежі.

Саме добровольчі батальйони у найскладніший період початку бойових дій на Донбасі, роздягнені, часто без належного збройного забезпечення утримали фронт і дали можливість сформувати Збройні сили України.

Міський голова Олександр Грицаєнко та заступник Лубенського міжрайонного об’єднання ветеранів АТО старшина Віктор Сивуха кожен зі своєї точки зору говорили про добровольців, їх внесок у загальну справу захисту держави. Причому Олександр Петрович наголошував, що добровольцями можна вважати всіх жителів міста, які збирали продукти харчування, кошти для забезпечення добровольчих батальйонів необхідним.den D 14032019 2 Він також підкреслив, що завданням міської влади було провести зустріч з нагоди свята у форматі патріотичного уроку, на який були запрошені учні, для того, щоб показати наочно і розповісти, хто такі добровольці і що вони робили. Він зробив екскурс у 2014 рік, коли громадськість масово жертвували на загальну справу матеріальні ресурси. Згадав і перших добровольців, серед яких Олександр Сивуха, Олександр Клюшник і багато інших небайдужих лубенців. Відзначив внесок у загальну страву підняття морального духу воїнів музичним колективом «Контингент» на чолі з Костянтином Авсієвичем.den D 14032019 4

den D 14032019 3Віктор Сивуха у свою чергу говорив про невизнаність на законодавчому рівні членів добровольчих батальйонів, а проте подякував побратимам за той патріотичний порив, завдяки якому була врятована Україна.

Сповненим не оголошуваної правди про війну був виступ полковника запасу, учасника бойових дій у Демократичній республіці Афганістан Костянтин Авсієвич. Причому правда ця була наскільки незручною для деяких присутніх на урочистостях держслужбовців, що їх коробило від кожного слова офіцера. Він говорив про ту ж невизнаність добровольців на рівні держави, про їх жертовність і величезну вмотивованість, про обставини, які нині обертаються проти тих, хто першим став на заклик захистити державу, але був не захищений у правовому полі і нині змушений відстоювати свою честь у судах.

Відтак почалося вручення нагород, недержавних нагород, як наголосив міський голова Олександр Грицаєнко, а нагород, закуплених міською владою з метою відзначити добровольців міста і таким чином хоч якось компенсувати їм моральну травму від невизнання на рівні держави. 11 героїв (сім з яких і досі на передовій) були відзначені таким чином. Нагороди відсутніх отримали дружини.den D 14032019 5

Тож орденом «Лицарський хрест добровольця» відзначені Сергій Власенко, Олександр Загорулько, Сергій Ляшко, Олег Павліченко, Сергій Перекопний, Олег Рожко, Юрій Семененко, Павло Семененко (батько і син), Олександр Танцюра, Андрій Турченяк, Анатолій Щербак. Особливе пожвавлення у присутніх викликав вихід для отримання нагороди внука Анатолія Щербака, який виголосив «Слава Україні!», що стало логічним завершенням нагородження.

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам'ять полеглих героїв-добровольців.

Концертна програма, підготовлена міським Будинком культури, продовжилася виступом дуету учнів музичної школи у складі Даші Запорожець та Назара Петрусенка, а також Ольги Ігнатенко, Карини Копотун, Інни Аношкіної та музичний дарунок від Сергія Маркаряна.

На завершення заходу присутні переглянули відеокліп народного артиста України Олександра Пономарьова та фільм «Позивний Бандерас».

Олександр МІЩЕНКО.

Знімки автора.

 

І у великому залі районної ради відбулося вшанування лубенських добровольців з нагоди дня den D 15032019 1українського добровольця, який відзначається в цей час. Їх запросили на святкову зустріч, щоб подякувати за жертовність і патріотизм, за подвиг, який здійснили ці люди у 2014-2018 роках по захисту України від ворога. Від імені голови райдержадміністрації Тетяни Качаненко та колективу адміністрації присутніх у залі привітав в.о. голови райдержадміністрації Ігор Нестеренко. Він же вручив грамоти та відзнаки.

Зокрема, відзнакою Президента України «За участь в антитерористичній операції» нагороджено: Сергія Бурлика, Івана Макеєва, Романа Сердюка, Максима Водоп’яна, Романа Возняка, Олександра В’юницького Олександра Сердюкова, Артема Литовку, Сергія Назаренка, Сергія Зуєва, Євгена Бублика, Віктора Гордієнка, Романа Супоненка.
Голова громадської організації «Лубенська районна спілка ветеранів антитерористичної операції» Леонід Шабля говорив про те, що саме задяки добровольцям відбулася стабілізація у військових діях. За велику патріотичну роботу серед громадськості та підростаючого покоління цих людей відзначено подякою райдержадміністрації.den d 15032019 2
Насиченим і яскравим доповненням заходу став святковий концерт за участі Олексія Звержинського, Насті Білик, Ірини Ліхачової, Петра Андріцьо, Алли Самозвон, Ані Сергієнко і Дарини Губренко, учасників циркової студії «Маска» та колективу бального танцю «Тандем», Наталії Карпенко та лубенського соловейка Анатолія Куценка.

Знімки сайту РДА.

Календар свят

Квітень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
1
День сміху.
234567
Всесвітній день здоров’я.
89101112
Всесвітній день рок-н-ролу.
1314
151617
Український день довкілля.
18192021
2223
Всеукраїнський день психолога.
Іменини святкує Юрій.
2425
Іменини святкує Марко.
26
Міжнародний день пам’яті Чорнобилької катастрофи.
2728
Вербна неділя.
2930
Іменини Якова.
     

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!