У березні ціни на пакети рекордно “злетять”

У березні ціни на пакети рекордно “злетять”

З лютого пластикове паковання в супермаркетах не подорожчало, але з березня набувають чинності нові обмеження, які вдарять по кишені. Про це повідомляє Сьогодні, пише agronews.ua.

 Багато українців з насторогою чекали подорожчання пластикових пакетів з 1 лютого. Але, як виявилося, це була фальшива тривога.

Повідомлення про зростання ціни до 2 та 3 гривень торкнулося пакетів з товщиною стінки понад 50 мікронів. Це досить товсті пакети, які й так уже продаються за порівнянні суми. А звичні тонкі пакети-майки, в які ми звикли складати овочі та фрукти, як і раніше, коштують у магазинах у середньому по 10 копійок. Але з 9 березня ситуація кардинально зміниться.

“Сьогодні” поговорили з виробниками пластикового паковання та з’ясували, чого чекати споживачеві.

Березневі нововведення

До 9 березня ситуація з використанням пластикових пакетів у магазинах залишається незмінною. Покупці, як і раніше, можуть упаковувати товари в пластикові пакети, ціна на які в магазинах встановлена в середньому 10 копійок за штуку.

Новий етап боротьби з розповсюдженням пакувального пластику розпочнеться у березні, коли набуде чинності повна заборона на продаж пластикових пакетів товщиною від 15 до 50 мікронів та значні обмеження на продаж пакетів до 15 мікронів.

Як повідомили у Кабінеті Міністрів, “з 9 березня 2022 року, буде повністю заборонено розповсюдження в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та послуг” такого паковання:

  • надтонких пластикових пакетів із товщиною стінки менше 15 мікрометрів (крім первинного паковання для м’яса, риби та сипких товарів);
  • тонких пластикових пакетів зі стінками завтовшки від 15 до 50 мікрометрів;
  • оксорозкладних пластикових пакетів.

Для того, щоб розібратися, як працюватиме нововведення, “Сьогодні” звернулися по роз’яснення до виробників пластикового паковання.

“Почнемо з того, що після 9 березня буде дозволено пакети до 15 мкм, – роз’яснив “Сьогодні” власник бренду Укрпак Антон Богомаз. – Це звичайна тонка фасувальна “майка” або пакет без ручок (мішечок). Такі пакети ми можемо бачити у відділах з овочами, фруктами, м’ясом, рибою, там, де фасують крупи, цукерки тощо. Вони витримують навантаження в кілька кілограмів, тому мають невеликий об’єм”.

За словами фахівця, після 9 березня такі пакети будуть дозволені лише для пакування риби, м’яса, сипких продуктів та льоду. Термін їх обігу встановлено до кінця 2022 року.

“У такі пакети товщиною до 15 мкм зможуть пакувати лише товари дозволених категорій, пакувати інші товари в них буде заборонено”, – каже Антон Богомаз.

Буде дозволено продаж щільних пакетів зі звичного пластику з товщиною стінок від 50 мкм. У них нині часто пакують об’ємні чи важкі продукти.

Експерт пояснює, що стандартні великі пакети із супермаркетів, які ми купуємо біля кас, щоб остаточно запакувати покупки, мають товщину близько 30 мікронів, а пакети з товщиною стінки 50 мікронів – це ще щільніші.

Всі інші пакети, які будуть використовувати або продавати в магазинах з 9 березня, мають бути виготовлені з біорозкладної сировини та зі спеціальним маркуванням.

Які вони на вигляд і скільки коштують

Виробники кажуть, що після набуття чинності норм закону, біопакети виготовлятимуть з рослинних компонентів – картопляного або кукурудзяного крохмалю, а також інших видів біосировини. Головна їхня особливість така, що за відносно короткий строк вони повністю розкладаються.

Щоправда, за екологію доведеться додатково заплатити – така продукція витримує меншу вагу, а коштує, однак, дорожче.

“Біорозкладні пакети ви вже можете бачити у продажу в касовій зоні деяких магазинів, – продовжує Антон Богомаз. – Вони відрізняються від звичайних тим, що на дотик еластичніші, сильніше тягнуться, через це витримують меншу вагу, а коштують у роздріб значно дорожче”.

Зумовлено це тим, що ціна на сировину для їх виробництва у 2,5-3 раза вища.

“Крім того, на кожному пакеті за законом має бути спеціальне маркування про те, що він біорозкладний, – каже фахівець. – Це теж суттєво здорожчує виробництво. За нашими оцінками, якщо нині звичайний пакет-майка продається в магазині за 10 копійок, то такий же за розміром біорозкладний може коштувати близько 1 гривні”.

Нескладно порахувати, якщо сьогодні на середнього українця припадає 500 пакетів на рік, то подорожчання тари на 90 копійок – з 0,1 до 1 гривні – обійдеться кожному з нас 450 грн. Щоправда, якщо вдасться зменшити їхнє використання, як передбачається в законі, то й підсумкова переплата буде менша.

Календар свят

Квітень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
1
День сміху.
234567
Всесвітній день здоров’я.
89101112
Всесвітній день рок-н-ролу.
1314
151617
Український день довкілля.
18192021
2223
Всеукраїнський день психолога.
Іменини святкує Юрій.
2425
Іменини святкує Марко.
26
Міжнародний день пам’яті Чорнобилької катастрофи.
2728
Вербна неділя.
2930
Іменини Якова.
     

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!