Жителі різних країн не однаково розуміють поняття щастя — висновки вчених

doslid 04012021Дослідники опитали представників 63 держав і 42 мов.
Американські вчені показали, що уявлення про те, що таке щастя, залежить від того, в якій частині світу проживає людина і до якої культури вона відноситься, інформує Ukr.Media.



Дослідження опубліковано в журналі PLOS One. Переважна більшість досліджень про те, що таке щастя, передбачає західну модель цього поняття, засновану на приматі індивідуалізму, трохи егоцентричної позиції стосовно світу. Щастя розглядається скоріше як результат наполегливої і тривалої праці і якась заслужена нагорода, а не елемент удачі. Вважається, що це наслідок протестантського світогляду, один із основних посилів якого — «якщо ти успішний, тебе благоволить сам Бог».

Учені з Каліфорнійського університету (США) звернули увагу, що інші дослідження феномена щастя можуть включати в себе зовсім інші поняття. Перш за все йдеться про вивчення східних культур, особливо Японії. В них щастя розглядається зовсім не так, як у західних, і ґрунтується у першу чергу не на індивідуалізмі, а навпаки, на колективізмі, гармонії з іншими. Такі постулати випливають з релігійного світогляду буддизму, даосизму і конфуціанства.

Тобто в країнах Заходу щастя передбачає незалежність, а в країнах Сходу, навпаки, взаємозалежність. Крім того, перші вкладають в це поняття більш гострі відчуття, а другі — швидше гармонію і спокій. Фахівці вважають, що це пов'язано з різним рівнем емоційного збудження в етносів.

У західних країнах найсильнішим показником щастя можна назвати самоповагу, у східних культурах цей зв'язок слабкіший — у східноазіатських народів більш яскраво виражена гордість за свою сім'ю, ніж особиста самооцінка. У зв'язку з цим вчені припустили, що є кілька моделей уявлень про щастя, кожну з яких не можна назвати універсальною.

Вони порівняли і зіставили дві ці культурні концепції для людей із різних країн. В опитуванні взяли участь представники 63 держав і 42 мов, як усередині, так і за межами західної та східної культури (переважно це були студенти, 71 відсоток склали жінки; загальне число учасників — понад 15 тисяч осіб).

Результати підтвердили, що східна модель уявлень про щастя дійсно підходить людям, які проживають в країнах Сходу, а західна — відповідно, країнам Заходу. При цьому, ні та, ні інша шкала не підходить, наприклад, для країн Африки. Таким чином, вчені підтвердили гіпотезу про те, що в поняття щастя різні культури вкладають різний сенс. Тому дослідники вважають, що необхідно виробляти більш універсальну парадигму уявлень про щастя.

Джерело: ukr.media

Календар свят

Березень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678
Міжнародний жіночий день.
9
День народження Тараса Шевченка.
10
Іменини Ніки.
Галини.
11121314
Іменини Венедикта.
15
Всесвітній день сну.
1617
неділя Прощення.
1819
Іменини Дарії
20
Весняне рівнодення.
21222324
25
Благовіщення.
День СБУ.
26
День Національної гвардії України.
2728293031
Пасха (римо-католики).

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!