У Лубнах провели засідання комісії відновлення нацпам’яті

У Лубнах провели засідання комісії відновлення нацпам’яті

Під головуванням секретаря Лубенської міської ради Маргарити Комарової відбулося перше у 2024 році засідання комісії з реалізації державної політики відновлення та збереження національної пам’яті Українського народу на території Лубенської територіальної громади. Я взяв участь у режимі ZOOM-відеоконференції.

 

Заступник начальника управління культури і мистецтв Оксана Радченко доповіла про об’єкти культурної спадщини, які містять символіку російської імперської політики або є символікою російської імперської політики. У межах співпраці із Українським державним інститутом культурної спадщини на 11 пам’яток вже виготовлено облікову документацію без незаконної комуністичної термінології про Другу світову війну 1939-1945 років. «Переосмислюємо і переозначуємо пам’ятники, які увічнюють перемогу над нацизмом без радянських міфологем, якраз у контексті подвигу українського народу. Це меморіальні комплекси у селах Новаки, Нижній Булатець, знак воїнам 337 стрілецької дивізії у Лубнах та інші. Облікову документацію направимо на розгляд Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини при Департаменті культури і туризму Полтавської ОВА», - розповіла Оксана Радченко.

Вона поінформувала: філія «Вокзальна компанія» акціонерного товариства «Укрзалізниця» нарешті очистила від незаконної символіки СРСР зал очікування вокзалу «Лубни». В «Укрзалізниці» запевнили, що незабаром комуністичну символіку приберуть й з фасаду лубенського вокзалу зі сторін міста і перону.

perezmeenyyv 14012024

Йшлося про перейменування вулиць і провулків, які є символікою російської імперської політики у селах Вищий Булатець, Вовчик, Войниха, Вязівок, Засулля, Ісківці, Калайдинці, Тотчине, Шершнівка, Ломаки, Мацківці, Селюки. Присутні затвердили пропозиції нових назв. Оскільки більшість вулиць розміщені на окраїнах сіл, або мають по 5-10 домогосподарств, то їх пропонується перейменувати в основному на вул.Урожайна, Житня, Трипільська. Також запропоновано увіковічнити Імена Ганни Орлівни в с.Калайдинці, Андрія Жука у Вовчику, Василя Ляскоронського - в Ісківцях та інших. Назви обговорять серед громадськості та винесуть на затвердження на сесії Лубенської міської ради.

Також заплановано демонтаж з будівлі Лубенського районного центру комплектування та соціальної підтримки і передачу до місцевого краєзнавчого музею анотаційної дошки зі звеличення військового діяча СРСР Щелканова. До речі, рішенням 35-ої сесії Лубенської міської ради з ініціативи комісії й Олега Пустовгара вулицю Щелканова у Лубнах уже перейменовано на честь уродженця Лубенського краю, соратника Симона Петлюри, борця за незалежність у ХХ столітті, публіциста, одного із засновників і чільних діячів Союзу Визволення України та Головної Української Ради, радника МЗС УНР, керівника статистичного бюро Ревізійного союзу українських кооперативів, дослідника історії українського революційного руху Андрія Жука.

Олег Пустовгар

Календар свят

Травень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
  1
Міжнародний день праці.
Іменини святкує Єремія.
2345
День Львова.
Пасха, Великдень, Воскресіння Христове (православні).
Іменини святкує Ірина.
6789
Літнього Миколая.
101112
День матері.
131415
Міжнародний день сім'ї.
День Європи в Україні.
16
День вишиванки.
171819
Трійця (римо-католики).
2021
Іменини Констанина і Олени.
22232425
День філолога.
26
2728293031  

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!