літературна борозна довжиною у 100 років!

літературна борозна довжиною у 100 років!

27 жовтня в концертному залі Лубенської мистецької школи  вирувало свято. Тут зустрічалися, спілкувалися, згадували і ділилися здобутками лубенські письменники та літератори. Дружня атмосфера, рукостискання та обійми вигідно вирізняла захід від інших. Адже люди творчі та ще з нагоди 100-річчя літобєднання ім.О.Донченка можуть собі дозволити бути романтичними, натхненними, радісними навіть у період війни.

Ведуча Валентина Яшна нагадала найпомітніші віхи в житті літобєднання. А це найперше - час заснування - ждовтень 1923 року, коли молоді майбутні письменники Олесь Донченко та Марко Кожушний заснували при редакції газети Філію спілки селянських письменників "Плуг", яка відтоді веде безперервну літературну борозну до наших часів. Літератори завжди були з народом. Так, у сталінських катівнях загинув Пилип Капельгородський, був розстріляний нацистами у 1942 році поет Петро Артеменко, який на тоой час очолював літобєднання, потрапив у вигнання творець першого роману про Голодомор "Жовтий князь" Василь Барка. У 60-х роках на небосхилі літератури спалахнула зірка біївчанина Василя Симоненка, у Лубнах творив "чарівник з берегів Сули Володимир Малик. А ще з-під крила літобєднання випурхнули у світ письменства Віктор Безорудько і Петро Мостовий, приїхав і творив на лубенській землі Євген Наумов, жив у Луганську, але не поривав звязків з рідним краєм Олексій Неживий.

DSC08313

Літобєднання в різний час після ІІ світової війни очолювали Олесь Донченко 1944-1954 рр, Надія Хоменко 1954-1959 рр, Петро Лубеннський 1959-1996 рр, Ольга Хало 1996-2033 рр, Олександр Міщенко 2003 до сьогодні.  За останні два десятиліття літературна організація набрала сили і снаги. Щорічно видаються до двох десятків книг місцевих авторів, виходить газета Ліра. Владою з ініціативи лубенських літераторів засновано премії ім.В.Симоненка та ім.В.Малика, а самою організацією - ім.О.Донченка.

Донедавна проводилися конкурси початкуючих літераторів "Поетична весна Лубенщини", читців - на краще читання творів Василя симоненка та про Василя Симоненка, та на краще читання патріотичної поезії. 

Ці конкурси виплекали і пустили в життя не один десяток авторів. Практично кожен з нинішніх членів літобєднання родом з "Поетичних весен". А це О.Печора і С.Сурмач, Л.Пічугіна і О.Босікова, О.Киян і Н.Колісніченко, Л.Назаренко і О.Сімініченко та інші. Багато молодих літераторів живуть і працюють поза межами громади - Алла Мойсіяка (м.Львів), Євгенія Чугуй, О.Козинець, І.Павленко (м.Київ) і т.д.

DSC08317

Міський голова Олександр Грицаєнко говорив про неспинність літературного процесу на Лубенщині, згадав багатьох нинішніх авторів, з якими має честь бути знайомий особисто, допомагати у книговиданні. А це найперше письменники Ольга Хало і Наталя Баклай, Раїса Плотникова і Юлія Манойленко. Говорив він і про інших - Олександра Печору і Сергія Салівона, згадав Олексу Падуса, Василя Бута, Бориса Кононенка.

Тож вітаючи членів літобєднання ім.О.Донченка з вагомим ювілеєм літературної організації Олександр Петрович побажав їм творчого неспокою, нових літературних здобутків на ниві української духовності.

заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Ірина Харченко, чисельні гості та шанувальники художнього слова.

А зі сцени того дня звучали ліричні пісні на слова письменників Наталі Баклай у виконанні народного колективу "Барви осені", О.Печори - народного квартету  "Гілея", О.Хало - дуету НАЖВА "Любисток", О.Кияна - автора і виконавця Володимира Матяша, а також на слова О.Рось, та інших.

DSC08328

Яскравим був виступ голови літобєднання О.Міщенка та секретаря організації Н.Шерстюк. Вони окреслили сьогодення літературного процесу згадали померлих та загиблих на фронті літераторів, а також подякували за підтримку міському голові Олександру Грицаєнку, заступнику міського голови Ірині Харченко, начальнику управління культури та мистецтв Юрію Литовченку і всім працівникам культури, які долучилися до організації урочистостей.

DSC08354

Про співпрацю літобєднання і митців аматорської творчості говорив начальник управління культури та мистецтв Юрій Литовченко, він пообіцяв й надалі всебічно підтримувати лубенських майстрів слова..

Учні шкіл громади, вихованців гуртка "Премєра" ЛЦДЮТУМ художньо читали твори літераторів, уміщені в ювілейній книзі "Стоголосся", що побачила світ напередодні 100-річчя. А це Р.Плотникової, Ю.Манойленко, Н.Третяк, О.Нех та інших.  

DSC08391

Насамкінець учасники свята зробили колективне фото на память про величну дату і переступили поріг нового століття для того, щоб дерзати, творити і радувати читачів своєю творчістю.

Календар свят

Травень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
  1
Міжнародний день праці.
Іменини святкує Єремія.
2345
День Львова.
Пасха, Великдень, Воскресіння Христове (православні).
Іменини святкує Ірина.
6789
Літнього Миколая.
101112
День матері.
131415
Міжнародний день сім'ї.
День Європи в Україні.
16
День вишиванки.
171819
Трійця (римо-католики).
2021
Іменини Констанина і Олени.
22232425
День філолога.
26
2728293031  

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!