ЗНАКОВА ВИСТАВКА ВОЛОДИМИРА ПАШКЕВИЧА У ПОЛТАВІ

ЗНАКОВА ВИСТАВКА ВОЛОДИМИРА ПАШКЕВИЧА У ПОЛТАВІ

24 жовтня у Полтаві відкрилася персональна виставка члена національної спілки хуцдожників України Володимира Пашкевича. Лубенець підкорив полтавських шанувальників образотворчого мистецтва незвичним, впізнаваним стилем письма. Його вітав голова Полтавської обласної організації Національної спілки художників України Юрій Самойленко.

 Журналіст газети Лубенщина побував у майстерні художника. А вона – святая святих його творчості. Сюди дозволено увійти не кожному. Адже саме тут народжуються задуми втілюються в життя майбутні полотна, тут вони набувають духовної сили і живуть потаємним життям до показу шанувальникам творчості. Вони, наче добре вино, мають визріти перед тим, як стати доступними загалу.

-А знаєте, що найскладніше в творчості художника, - запитує, примружившись, член Національної спілки художників України, відомий художник Володимир Пашкевич, пишучи чергову картину.

Я замислююсь.

-Найскладніше, - ділиться він. – Вчасно зупинитися… Щоб не зіпсувати картину надмірним вдосконаленням її. Це дуже тонка грань між довершеністю і надмірним втручанням у задум. Ідеалу не існує. А втім наблизитися якомога ближче до нього і не зіпсувати… це мистецтво великих.

І продовжує:

-Я все життя працював над напрацюванням власного стилю в живопису, щоб бути не схожим на інших. Справжній художник має бути впізнаваним серед тисяч інших митців пензля. Адже образотворче мистецтво не терпить повторів. Тому кожен художник, візьміть навіть наші Лубни, - це особистість, а його творчість – це як відбитки пальців – неповторна.

99999999999999999999

Народився Володимир Пашкевич 20 червня 1950 року у місті над Сулою. Навчався в загальноосвітній школі №1. Маючи талант та бажання малювати, із самого дитинства і протягом життя самостійно освоював різні техніки живопису та декоративно-ужиткового мистецтва. А це різьблення по дереву, карбування по металу, монументальне мистецтво. Працював художником, художником-оформлювачем в містах Миколаїв, Харків, Воркута, Дніпропетровськ, Лубни від Полтавського художнього комбінату.

Згодом зі здобуттям Україною незалежності не загубився на загальному тлі масового безробіття і невизначеності, а заснував художню майстерню з портретної та графічної робіт на граніті. Тут намагався навіть у масових роботах, поставлених на потік, що встановлювалися на кладовищах передати духовну сутність людини, яка пішла у засвіти. Це так би мовити мистецькі шедеври, які зайняли своє місце в житті.

9999999999999

Більш відомі роботи для загалу – меморіальні дошки на честь відомих особистостей нашого краю: Катерини Скаржинської, Матвія Симонова (Номиса), Петра Лубенського, до 100-річчя письменника, Анатолія Соболєва, Владислава Бєлоруса, пам’ятна плита  Сергію Кульжинському, а також пам’ятний знак на честь Героїв Радянського Союзу  25-ої дивізії ім. В.І. Чапаєва, меморіальний комплекс чорнобильцям, учасникам АТО, воїнам-афганцям, словом, захисникам України в Калайдинцях. Загалом же левова частка пам’ятних знаків захисникам України у місті і на теренах району – робота майстрів майстерні Володимира Пашкевича «Пам'ять».

Володимир Пашкевич учасник виставок: VII Всеукраїнська виставка живопису та графіки «Лубенська художня весна» (Лубни, 2015); «Різдвяна виставка» (Київ, 2016); Всеукраїнська виставка декоративного мистецтва «Світ Божий, як Великдень» (Біла Церква, 2017);

«Мальовнича Україна» (Сєверодонецьк, 2017); VIII Всеукраїнська виставка живопису та графіки «Лубенська художня весна» (Лубни, 2018); Всеукраїнська виставка декоративного мистецтва «Світ Божий, як Великдень» (Лубни, 2020); IX Всеукраїнська виставка живопису та графіки «Лубенська художня весна» Лубни, 2021.

Його роботи є серед інших на традиційних виставках лубенських художників у галереї образотворчого мистецтва Лубенського краєзнавчого музею імені Гната Стеллецького.

9999999999999999999

З нагоди 65-річчя від дня народження в галереї було влаштовано персональну виставку  живопису  художника. Роботи вразили яскравим, чистим  сприйняттям довколишнього світу художником, по-філософськи заглибленим і трепетним відчуттям життя.

У 2017-му у галереї мистецтв був презентований спільний творчий проєкт разом із внучкою, Юлією Власенко.

Крім того Володимир Пашкевич лауреат літературно-мистецької премії імені Василя Симоненка (2018 р.), нагороджений відзнакою «Волонтер України» (2019 р.), почесною нагородою літоб’єднання імені О. Донченка «Слава України IV ступеня» (2019 р.). Крім того Володимир Олексійович належить до громадської організації «Художників Лубенщини «Пектораль», яка об’єднує митців нашого краю.

999999999999999999

Нині у майстерні художника тісно від нових робіт. Він активно готує чергову виставку. Каже, що мріє про те, щоб його полотна залишилися в історії живопису. Адже у них він віддзеркалює крім портретної схожості внутрішній світ людини, її духовний порив. І справді роботи Володимира Пашкевича дуже особливі. Їх неможливо дивитися бездумно, будучи не підготовленим до сприйняття тієї чи іншої особистості. Адже навіть не знайомий з людиною особисто, мимоволі занурюєшся у світ її життя, втілений на живописному полотні майстерною рукою Володимира Олексійовича. За широкою палітрою кольорів незмінно проглядається експресія характеру зображеної людини, коли кожен крок у бік картини, або від неї відкриває нові грані тієї чи іншої особистості, як це існує і в житті. Тому дуже часто картина, ніби втрачає існуючі рамки, вони розчиняються у повітрі. Існує тільки глядач і образ, образ і глядач, який намагається осягнути таємницю людської душі і духу.

99999999999999

Тому мандрівка у особливий світ художніх образів Володимира Пашкевича – це ніби ковток свіжого повітря. Вона наштовхує на роздуми і самоаналіз, кличе до духовного зростання. Сьогодні це особливо важливо. Адже суспільство, яке не має духовної складової приречене. Лубнам же, де завдяки творчим людям розвивається культурний простір, в цьому сенсі поталанило. І в цьому велика заслуга в тому числі художника Володимира Пашкевича.

Олександр МІЩЕНКО

Знімки автора.

 

Календар свят

Травень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
  1
Міжнародний день праці.
Іменини святкує Єремія.
2345
День Львова.
Пасха, Великдень, Воскресіння Христове (православні).
Іменини святкує Ірина.
6789
Літнього Миколая.
101112
День матері.
131415
Міжнародний день сім'ї.
День Європи в Україні.
16
День вишиванки.
171819
Трійця (римо-католики).
2021
Іменини Констанина і Олени.
22232425
День філолога.
26
2728293031  

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!