ЯКИЙ ПТАХ – ТАКА ПІСНЯ: У ЛУБНАХ ВШАНУВАЛИ МАТВІЯ СИМОНОВА (НОМИСА)

nomys 03122018 1Нині ім’я землевласника Лубенського повіту, статського радника, письменника, краєзнавця, українського етнографа, фольклориста і педагога, укладача і видавця одного з найповніших і найавторитетніших зібрань – антології українського усного фольклору малих жанрів (прислів’я, приказки, загадки, стійкі мовні порівняння тощо) Матвія Терентійовича Симонова (Номиса) призабуте. А колись на фасаді лубенської школи №1 красувалася меморіальна дошка, яка говорила про цю видатну людину, 195-літтю якої була присвячена виставка робіт учнів художньої школи, ЗШ №1 та дітей, які мають особливі освітні проблеми, що відбулася у галереї мистецтв.

Її ведуча науковий працівник краєзнавчого музею Юлія Ноовоселецька говорила про уродженця Оржиччини, який довгий час працював у Лубнах директором чоловічої гімназії, а з 1877 року був головою земства, мировим суддею. Вона надала слово міському голові Олександру Грицаєнку. Олександр Петрович відзначив внесок Матвія Симонова (Номиса) в українську культуру і піклування про вшанування пам’яті етнографа саме Оржиччан, які були ініціаторами заходу.nomys 03122018 2

Представник інтелігенції сусіднього району геральдист Станіслав Дерев’янко отримав з рук міського голови Олександра Грицаєнка каталог «Художники Лубенщини». Гостя вітали у стінах галереї мистецтв директор художньої школи Олександр Даниленко, який розповів, з яким інтересом учні художньої школи взяли ілюструвати прислів’я та приказки, зібрані Матвієм Симоновим Номисом, директор краєзнавчого музею ім. Г.Стеллецького Віктор Верещака, та член Національної спілки художників України, голова громадської організації художників Лубенщини «Пектораль» Аліна Гончарова. Остання не лише привітала митця з втіленням яскравої ідеї, а й вручила заохочувальні призи представникам освітніх закладів, чиї учні брали участь у виставці.nomys 03122018 3nomys 03122018 4

Сам же митець – колоритний за образом і подачею чоловік – виявився людиною дуже цікавою і натхненною. Він зачитав перш за все вірш авторки із Зарогу, де народився Матвій Симонов (Номис), Віри Кропивко, який розповідав про його долю. Потім говорив про твори, представлені на виставці, відзначив кілька учнівських робіт та пообіцяв, що виставку після експозиції в Лубнах побачать у Гадяцькому училищі, можливо, Полтаві Національному педагогічному університеті ім. В.Г.Короленка, представив меценатів – жителів с.Заріг, які допомогли в оформленні виставки та її транспортуванні в Лубни.

Після цього силами учнів школи №1 був представлений уривок з вистави Михайла Старицького «За двома зайцями», яка викликала загальну зацікавленість і оплески.

А перегляд виставки подарував яскраві враження присутнім.

Олександр МІЩЕНКО.

Знімки автора.

 

 

 

Календар свят

Липень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
1
День архітектури україни. Іменини Дем'яна.
234
День Національної поліції України.
Іменини святкує Марта.
56
Всесвітній день поцілунку.
7
891011
Іменини Ольги.
121314
15
День українських миротворців.
Іменини Володимра.
16
День бухгалтера в Україні.
17
Іменини святкує Марина.
181920
Іменини святкує Ілля.
21
222324
Іменини святкують Христина, Борис, Гліб.
252627
День медика.
28
Хрещення Київської Русі-України (День державності).
2930
Міжнародний день дружби.
31    

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!