ЩОБ НЕ ПОТОНУТИ В СМІТТІ, ПОЇХАЛИ В ЧОРНУХИ

ЩОБ НЕ ПОТОНУТИ В СМІТТІ, ПОЇХАЛИ В ЧОРНУХИ

6 квітня Чорнухи стали місцем проведення виїзної наради на тему: «Управління відходами в Полтавській області: сучасний стан та шляхи реалізації державної політики» з керівництвом громад Лубенського району.

У вступному слові заступника начальника ОВА Олексія Бруслика, який звернувся онлайн, прозвучали нотки спільної відповідалдьності за стан з управління відходами на території кожної з громад Полтавщини. Він наголосив на важливості зустрічі на Чорнухинщині, адже саме західний регіон Полтавщини зараз перебуває у кращих стартових умовах, оскільки тут на території чотрьох громад Пирятинської, Гребінківської, Чорнухинської та Новооржицької утверене спільне комунальне підприємство, яке, планується вирішуватиме проблему збирання твердих побутових відходів на означеній території. 

Як зауважив у доповіді т.в.о.директора Депатаменту екології та природних ресурсів Тарас Миколайчик, за дорученням начальника Полтавської ОВА члени робочої групи будуть проводити подібні заходи з адвокації питань управління відходами в кожному районі Полтавської області.

сіряченн 6042023
Проблема поводження з відходами в Україні та Полтавській області зокрема потребує кардинальних кроків та комплексних змін, - таким був лейтмотив виступу директора Дпартаменту будівництва, містобудування і архітектури житлово-комунального господароства та енергетики Едуарда Реви. Він зосередився також на темі умов участі громад в реалізаціїКомплексної програми поводження з муніципальними відходами.

Доповідь начальника Державної екологічної інспекції Центрального округу Ігоря Горжія стосувалдася основних виявлених порушень під час здійснення перевірок та відповідальність органів місцевого самоврядування у сфері поводження з твердими побутовими відходами. Тим більше, що прийнятий Закон України «Про управління відходами», що набуде чинності 9 липня 2023 року. Він ставить певні пріоритети і завдання в цій сфері людської життєдіяльності. Тому на обласному рівні громади мають  підготуватися до впровадження реформи.

сііірряченко 7042023
Перший захід недаремно провели в Лубенському районі, адже тут реалізується проєкт у сфері збору і сортування сміття за підтримки GIZ. У межах міжмуніципального співробітництва Чорнухинська, Пирятинська, Новооржицька та Гребінківська громади створили спільне комунальне підприємство «Екосервіс-2022». Це той позитивний досвід, який інші громади мають брати за приклад і область буде максимально сприяти масштабуванню цього кейсу на своїх теренах.

Плануванню системи управління побутовими відходами у Полтавській області, кластерному підходу до їх збирання, сортування, транспортування і переробки та утилізації була присвячена доповідь кандидата технічних наук, доцента кафедри прикладної екології та природокористування Національного університету "Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка" Оксани Ілляш. Тим більше, що нині громади мають провести інвентаризацію сміттєзвалищ, поетапно закривати ті, що не відповідають вимогам, ліквідувати стихійні сміттєзвалища, рекультивувати земельні ділянки, працювати над розробленням та затвердженням схем санітарного очищення населених пунктів для того, щоб покласти їх в основу розроблення місцевого плану управління відходами.

сірячен 7042023

Заступник керівника проекту Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) GmbH Тараса Журавля стосувалася розвитку міжмуніципальної співпраці чотирьох громад Пирятинського підкластеру у рамках Глобального проєкту Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) GmbH "Захист довкілля у всьому світі".
Як підсумок, реформування сфери управління відходами - це робота комплексна і потребує активної комунікації з громадськістю. Варто заохочувати населення до сортування сміття й оплати його подальшого вивезення та переробки. Насправді люди готові до цього. Досвід громад, де це перетворилося на звичайну практику, яскраво підтверджують цю тезу. І цей шлях громади мають пройти пліч-о-пліч.

сірр 7042023
Наступним пунктом зупинки на шляху просування ідеї реформування сфери управління відходами в Полтавській області буде Миргородщина.

Календар свят

Травень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
  1
Міжнародний день праці.
Іменини святкує Єремія.
2345
День Львова.
Пасха, Великдень, Воскресіння Христове (православні).
Іменини святкує Ірина.
6789
Літнього Миколая.
101112
День матері.
131415
Міжнародний день сім'ї.
День Європи в Україні.
16
День вишиванки.
171819
Трійця (римо-католики).
2021
Іменини Констанина і Олени.
22232425
День філолога.
26
2728293031  

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!