Туберкульоз виліковний!

Туберкульоз виліковний!

Туберкульоз залишається одним із серйозних викликів для системи охорони здоров'я. ВООЗ відносить Україну до тридцяти країн з найвищим тягарем захворювання у світі. На тлі пандемії коронавірусної хвороби, викликаної вірусом SARS-CoV-2, в усьому світі спостерігалось зменшення кількості нових випадків ТБ.

Міжнародні експерти пов’язують це з потенційним зниженням передачі збудника на 50% через запровадження обмежувальних заходів. У той же час ці ж заходи впливали на доступ до медичної допомоги, що у наступні 5 років може збільшити кількість нових випадків туберкульозу. За даними ВООЗ приблизно 25% усіх випадків ТБ залишаються невиявленими, це сприяє подальшому поширенню захворювання.  

По території Лубенської ОТГ впродовж останніх 3 років спостерігається зростання захворюваності на туберкульоз. В 2022 році зареєстровано 66 випадків, що в 3 рази більше в порівнянні з 2020 роком. Найбільш уражені хворобою чоловіки (69,6% від усіх захворілих). Серед дітей зареєстровано 1 випадок. Серед всіх хворих частка непрацюючих – 80%.

Ймовірними причинами зростання захворюваності є погіршення соціально – економічних умов життя населення, зростання кількості осіб, які мають хронічні захворювання та відносяться до групи ризику, зростання чисельності населення внаслідок міграції, пізнє звернення за медичною допомогою, недотримання санітарно  - протиепідемічних заходів у вогнищах туберкульозу.

Туберкульоз — інфекційна хвороба, що викликається мікобактеріями туберкульозу. Найбільш поширеним є туберкульоз легень, але хвороба може вражати й інші органи та системи організму, крім волосся та нігтів. Передається туберкульоз (далі — ТБ) від людини, яка має відкриту форму ТБ (з активним бактеріовиділенням) до іншої людини повітряно-крапельним шляхом під час кашлю, розмови, чхання. Ризик інфікування залежить від тривалості та інтенсивності контакту та від кількості бактерій, які вдихає здорова людина. Вірогідність розвинення хвороби після контакту з бактеріями залежить від стану імунної системи. Якщо вона не здатна стримувати інфекцію, розвивається туберкульоз.

Туберкульоз — виліковне захворювання, успіх лікування залежить від вчасно розпочатого прийому ефективних медпрепаратів та дисципліни пацієнта у дотриманні всіх рекомендацій лікаря та регулярному прийомі ліків.

     Туберкульоз розвивається у приблизно 10% людей, інфікованих бактеріями туберкульозу. Особливо чутливі до туберкульозу люди з ослабленою імунною системою (через хронічні захворювання або прийом певних ліків) та маленькі діти, оскільки їх імунна система ще не сформована. Щоб захистити дитину від важких форм туберкульозу використовують вакцину БЦЖ.

     На жаль, універсальної вакцини, яка б попереджала захворювання різними видами туберкульозу, немає. Хоча наукові розробки в цьому напрямку ведуться. Сьогодні в арсеналі медицини є вакцина — БЦЖ — від важких, генералізованих форм туберкульозу, таких як туберкульозний менінгіт і міліарний туберкульоз. Вони особливо небезпечні для дітей першого року життя.

     Без щеплення вакциною БЦЖ у дитини, яка підхопить такий туберкульоз, зростає ризик смерті. Тому цю вакцину вводять так рано — на 3–5 день життя. Це рекомендований вік для вакцинації, однак діти старше 5 днів також можуть бути вакциновані, якщо раніше вони не були щеплені з об'єктивних причин.

     Впродовж життя людина може захворіти на туберкульоз, але в перші роки життя вона не матиме генералізованої форми ТБ з множинним ураженням кількох органів. БЦЖ — це жива вакцина з настільки ослабленими мікобактеріями, що вони не здатні викликати захворювання. 

       Симптоми туберкульозу. Початок захворювання, як правило, — поступовий, протягом кількох тижнів, інколи — місяців. В людини спостерігається зниження працездатності, загальна втомлюваність, підвищення температура тіла до 37–37,2° С, при важких формах — виражена лихоманка, кровохаркання. Характерна підвищена пітливість вночі, зниження маси тіла без «визначеної» причини, кашель тривалістю понад 2 тижні, періодичний, як правило з мокротинням. Задишка (утруднене та прискорене дихання) з’являється при фізичному навантаженні. Виражена задишка спостерігається при важких поширених формах туберкульозу із значним враженням легеневої тканини

При виникненні симптомів, які можуть вказувати на туберкульоз необхідно негайно звернутися до сімейного лікаря!

Давиденко Тамара, лікар – епідеміолог.

Календар свят

Травень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
  1
Міжнародний день праці.
Іменини святкує Єремія.
2345
День Львова.
Пасха, Великдень, Воскресіння Христове (православні).
Іменини святкує Ірина.
6789
Літнього Миколая.
101112
День матері.
131415
Міжнародний день сім'ї.
День Європи в Україні.
16
День вишиванки.
171819
Трійця (римо-католики).
2021
Іменини Констанина і Олени.
22232425
День філолога.
26
2728293031  

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!