НВК №9: МИНУЛЕ І СУЧАСНІСТЬ

НВК №9: МИНУЛЕ І СУЧАСНІСТЬ

НВК №9 знаходиться у віддаленому мікрорайоні міста №8, де більшість жителів Лубен не бували взагалі. А про те тут дуже зручне сполучення громадського транспорту. Чи не половина маршрутів нашого міста кінцевою зупинкою мають «Автомаш». І маршрутки ходять чи не кожні 15 хвилин.

Історичне минуле НВК №9 сягає 1898 року,

коли була відкрита школа в с.Круглик. Називалася вона тоді Круглицьке початкове училище, в якому було лише 4 класи. Заснувала його відома меценатка Катерина Миколаївна Скаржинська. Збудоване воно було на Круглицькій горі, неподалік від того місця, де знаходиться сучасна будівля дитячого садка і школи.

Рідна українська мова в початковому училищі не вивчалася. У перший рік існування тут навчалося 16 хлопчиків і 6 дівчаток. Так упродовж майже півстоліття  Круглицька школа була початковою. Восени 1941 року заняття було припинено, приміщення школи зайняли окупанти. Майже рік школа не працювала. Втім навчання було відновлено за окупаційного режиму восени 1942 року. Але це не означає, що нацисти були поблажливими до українців, бо відступаючи, будівлю школи  спалили. А відтак учні довгий час навчалися у приміщеннях колишньої чайної та хати-читальні. У 1949 році навчальний заклад отримав статус неповної середньої школи і його очолив В.Г.Кривуненко, який до того був завідувачем початкової школи.

У 1965 році навчальний процес був переведений в новозбудоване приміщення, в якому школярі навчаються досі. З 1968 по 1983 рік школу очолював  М.Т. Васильківський. А з 1983 по 2002 рік школу очолювала Валентина Василівна Снісаренко. Школа жила повноцінним шкільним життям. Тут давали ґрунтовні знання і путівку в життя багатьом учням. В основному це були місцеві мешканці, жителі села Круглик, яке згодом приєднали до міста Лубни.

90-ті роки були визначальними в житті школи. Вона утвердилася як навчальний заклад, який необхідний місту. У 1998 році колишня Круглицька школа, а тоді школа №9 м. Лубни відзначила  100-річчя. До цієї дати вчитель географії, керівник краєзнавчого гуртка Павло Іванович Батієвський разом із членами гуртка зібрав матеріали і написав історію навчального закладу.

Починаючи з середини 90-х років почалася масова міграція сільського населення до міст. кількість дітей в класах зменшувалася, розліталися випускники в різні країни шукати кращої долі.

Але неможливо було залишатися на старих позиціях. У школі відбувалися зміни, вона розвивалася і удосконалювалася. Влада також не залишала навчальний заклад поза увагою. Тож із 1 вересня 2002 року загальноосвітня школа І-ІІ ступенів №9 та дошкільний навчальний заклад №15 «Світанок» були реорганізовані у єдиний заклад Лубенський навчально-виховний комплекс №9 – загальноосвітня школа І-ІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад.

З 2004 року школу очолює Марія Миколаївна Кива, яка до того часу пропрацювала 21 рік завучем у школі. Вона – справжній лідер трудового колективу, завдяки активній життєвій позиції якої навчально-виховний комплекс продовжує діяти упродовж  довгого часу. За словами колег вона толерантна, вимоглива. Як керівник завжди вислухає, допоможе. За допомогою до неї звертаються не лише викладачі, а й часто жителі мікрорайону. Вона також допомагає їм вирішувати багато питань.

На сьогодні НВК №9 – це один з культурних осередків мікрорайону. Майже всі події, які відбуваються в мікрорайоні, як правило відбуваються в навчальному закладі. Хоча актової зали немає, але просторий коридор дозволяє проводити як шкільні заходи, уроки фізкультури, так і громадські збори мікрорайону, вибори, інші необхідні масові і культурні події. На шкільному спортивному майданчику, що має відповідне обладнання відбуваються футбольні змагання не тільки між класами, а й між командами у мікрорайоні. Зайве говорити, що у теплу пору року тут проводять заняття з фізкультури, а взимку – катаються на лижах. Ті, хто приїздять сюди вперше не перестають дивуватися зеленій пришкільній території, звертають увагу на те, як тут затишно, тихо, спокійно, легко дихається. Люди отримують певний релакс. Навесні тут квітує сад, влітку буяють квіти, та й восени дуже гарно – гілля  шкільного саду усипані плодами яблук, груш, слив, аличі.

Школа не відстає від вимог сьогодення. Тут оснащені класи для нової української школи. Вони відповідають вимогам освіти, що ставить держава до української школи. Навчальний заклад частково забезпечений сучасною оргтехнікою. Є комп’ютерний клас.

Зараз тут живуть тим, що допомагають ЗСУ. Учителі беруть активну участь у волонтерській діяльності, збирали продукти харчування, тканину на потребу армії. Також працівники ходили на в’язання маскувальних сіток як на території мікрорайону, так і в інших куточках міста.

На належному рівні перебуває національно-патріотичне виховання. До Дня державності України учениця 9 класу Вікторія Тітова взяла участь  у Всеукраїнському дистанційному творчому марафоні «Перлина мистецтв», де в номінації художнє читання з номером вірш «Прости нам, батьку наш великий» здобула І місце і нагороджена дипломом лауреата. Подякою відзначена  і її наставниця – педагог-організатор школи Ганна Біліченко.

Є здобутки і в спорті. Завдяки старанню голови мікрорайону, депутата міської ради Юрія Чеверди у школі з’явився стіл для настільного тенісу. На перервах діти грають у цю гру. А відтак, коли відбуваються змагання на рівні міста, то учні школи традиційно займають призові місця з цього виду спорту, а також входять до збірної команди громади у змаганнях на рівні області.

Педагогічний колектив радіє здобуткам своїх випускників. Так, 13 випускників випускники в 2021-2022 навчального року продовжують навчання. З них у коледжах – 7 осіб. В школах №1, №8 – 3 особи, інші – за кордоном.

Школу підготували до початку нового навчального року. Силами батьків провели у приміщенні поточні ремонти. Пофарбували підлогу. На жаль, не все заплановане вдалося реалізувати. Зокрема, у зв’язку з початком  війни не змогли використати кошти, виділені міською владою на придбання спортивного інвентарю  в сумі 55 тисяч грн. Так само не вдалося придбати спортивний майданчик зі штучним покриттям, який планувалося встановити на території школи. Викладачі сподіваються, що війна незабаром  закінчиться нашою перемогою і школа розпочне знову працювати в штатному режимі і все, що не змогли здійснити зараз, надолужиться.

З 1 вересня у школі розпочнеться навчання у форматі он-лайн. Для цього є всі умови. Вчителі за період пандемії ковід вели уроки в залежності від ситуації. Тож їм і дітям не звикати. Оскільки так триває практично останні два роки.

Тут створені необхідні умови для здобуття освіти учнями першого класу. І хоча в цьому році клас не набрано, та на базі дитсадочка вони одні з найкращих. Діти там можуть не лише навчатися в ігровій формі, а і харчуватися, і відпочивати. Таким чином проходитимуть період адаптації до шкільного життя.

У дитсадку є дві змішані групи: ясельно-молодша і середньо-старша. Зараз він закритий. Але до війни функціонував. Втім вихователі працюють, надаючи дистанційно батькам вправи, різноманітні завдання з ліплення, малювання для розвитку дитини, а також методичні рекомендації, відео фізкультхівилинок, мультфільми розвиваючого характеру. Заступник директора з дошкільного виховання Віра Ставицька приділяє цьому неабияку увагу.

Підбиваючи підсумки, варто зауважити, що колектив у НВК №9 хоча й невеликий, проте дружний. Він наче одна сімя – допомагають один одному, прислухаються до порад, підтримують і в радості, і в горі.

Як що говорити про майбутнє, то сучасні технології прийшли у навчальний заклад разом з новими вимогами до освітнього процесу. Міська влада розуміє важливість навчально-виховної роботи НВК №9 у цьому мікрорайоні, а тому і школа, і дитсадок діють згідно вимог часу. А викладачі та вихователі намагаються робити все можливе, щоб 100-річна історія навчального року продовжилася на не одне десятиліття!

Олександр МІЩЕНКО

Знімки автора

Календар свят

Травень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
  1
Міжнародний день праці.
Іменини святкує Єремія.
2345
День Львова.
Пасха, Великдень, Воскресіння Христове (православні).
Іменини святкує Ірина.
6789
Літнього Миколая.
101112
День матері.
131415
Міжнародний день сім'ї.
День Європи в Україні.
16
День вишиванки.
171819
Трійця (римо-католики).
2021
Іменини Констанина і Олени.
22232425
День філолога.
26
2728293031  

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!