НА КУЛЬТУРНО-МИСТЕЦЬКОМУ ФРОНТІ У ЛУБНАХ

НА КУЛЬТУРНО-МИСТЕЦЬКОМУ ФРОНТІ У ЛУБНАХ

Життя іде вперед. Територіальна реформа в державі зумовила кардинальні зміни у суспільстві. Зокрема, у підпорядкуванні та роботі установ галузі культури. Так, на теренах Лубенської громади на початку 2021 року згідно рішення 5 сесії Лубенської міської ради восьмого скликання  з’явилася установа Центр культури і дозвілля Лубенської міської ради Лубенського району Полтавської області.

Це є її повна назва. Центр культури і дозвілля є правонаступником  прав і обов’язків Лубенського міського будинку культури. Директор Центру культури і дозвілля Інна Скиба. Наш кореспондент задав їй найбільш актуальні питання щодо роботи установи.

-Інно Михайлівно, чим сьогодні є Центр культури і дозвілля в Лубнах?

-Розпочну з того, що Центр культури і дозвілля – це велика потужна творча армія, яка надає культурні послуги мешканцям Лубенської громади. Він має два приміщення. Основне – це будівля колишнього районного Будинку культури на вул. Мистецька. Саме це приміщення є головним для роботи творчих формувань. Адже всі колективи, які працювали при міському Будинку культури залишилися. Вони діють, проводять репетиції, удосконалюють репертуар, підвищують свою майстерність, залучають до роботи нових учасників художньої самодіяльності, активно пропагують національне мистецтво. Інше приміщення знаходиться за адресою пров. Гвардійський (колишній будинок офіцерів).

Крім того при центрі культури і дозвілля діє 44 філії. Це окремі структурні підрозділи, але без статусу юридичної особи. Вони знаходяться на території старостинських округів у сільських населених пунктах. Це клубні заклади, сільські Будинки культури, які були в колишньому районі. Жодного не закрили. Працюють вони на повну потужність. Тобто ті послуги, які надавалися до створення Лубенської громади в сфері культури та відпочинку, в повній мірі надаються і зараз. І підпорядковані звичайно, управлінню культури і мистецтв виконавчого комітету Лубенської міської ради. До речі, не звільнили жодного працівника культури. Так, можливо змінилися посади згідно нового штатного розпису, але всі працевлаштовані.

Взагалі ж при Центрі культури і дозвілля працює 291 формування, з них 58 – дитячих. 30 колективів мають почесне звання «народний» і «зразковий».

-Як змінилася ваша діяльність після початку повномасштабної військової агресії росії?

-З початком військової агресії росії змінилося те, що заходи та репетиції проводяться з урахуванням норм безпеки. Приміщення має пристосоване укриття. Тому проводимо заходи в урахуванням тієї кількості людей, які можуть поміститися в нього. Якщо ми проводимо масові заходи просто неба – концерти і т.д., то обов’язково отримуємо дозвіл обласної військової адміністрації. Якщо під час їх проведення лунає сирена «повітряна тривога», то захід припиняємо до завершення повітряної тривоги і тоді по можливості відновлюємо.

Втім кількість заходів не зменшилася. Зараз найпопулярніші заходи, що відбуваються, це дитячі майстер-класи за програмою ЮНІСЕФ для дітей тимчасово переміщених осіб. У їх програмі арттерапія, робота психолога, зняття психологічної напруги, щоб людина відчувала себе захищеною в соціумі.

-Де проходять репетиції і чи наповнені колективи?

-Репетиції проходять у приміщенні Центру культури і дозвілля. Єдині, хто репетирує за його межами – це народний хоровий колектив «Родослав» та народний колектив фольклорного танцю «Юність». Останній має для цього орендоване відремонтоване спеціальним чином приміщення. Там  обладнаний танцювальний клас, забезпечені всі умови, щоб його учасники могли якісно відточувати свою майстерність танцю.

Маючи величезний творчий потенціал і велику кількість колективів ми намагаємося так побудувати графіки роботи, щоб усіх задовольнити і всі працювали. Останнім часом дуже багато дітей внутрішньо переміщених осіб залучаються до творчості в дитячих колективах. Тому вони наповнені. Можливо, з початком нового навчального року деякі колективи, які користуються особливою популярністю (танцювальний, цирковий), будуть проводити заняття, репетиції в групах. Для цього, звісно, доведеться ущільнювати графік роботи, але жодної дитини не залишимо поза увагою, бо їм потрібно розвивати творчі здібності, вихлюпувати енергію.

Крім того велика кількість дітей відвідує майстер-класи, де з ними працює психолог. Не в кожному місті надається така увага дітям.

-Якими здобутками останнього часу ви можете похвалитися?

-Колективи художньої самодіяльності  Центру культури і дозвілля та його філій  беруть активну участь   в конкурсах та фестивалях. Тільки наприкінці минулого 2021 року – на початку нинішнього, 2022 року представники Центру культури і дозвілля здобували перемоги у Міжнародному фестивалі «Співоче поле» (м. Прилуки) «Лине пісня чарівна» літо 2020-2022 рр. (Народний аматорський жіночий вокальний ансамбль «Любисток» (кер. Ірина Ліхачова) - диплом I ступеня.  Зразкова аматорська циркова студія «Маска» (кер. Наталія Нестерук) - диплом I ступеня у Пятому міжнародному фестивалі «Київ єднає» 2022р. Вони ж взяли Гран-Прі у Багатожанровому фестивалі «Зірки України» 2022р. м. Одеса. Зразковий колектив спортивно-бального танцю «Стиль»

(кер. Леся Касьян) виборов  Гран-Прі Міжнародного конкурсу-фестивалю дитячої, учнівської та студентської творчої молоді «Київська веселка» 2021 р. м. Київ

 Активно працюють художні колективи у Філіях Центру культури і дозвілля.

Так Зразковий аматорський ансамбль ложкарів (кер. Юрій Тесленко) Філія Засульський СБК здобув   диплом I ступення Національний чемпіонат України з фольклору «Євро-фольк» м. Одеса. (2021 р.),

Філія Михнівський СБК: Народний аматорський вокальний ансамбль «Дивоцвіт» (кер. Світлана Соляр став  Лауреатом I ступення у Відкритому благодійному дистанційному фестивалі мистецтв «Все буде Україна» 2022р., Народний аматорський вокальний квартет «Гілея» (кер. Лариса Супрун)

виборов дипломи I ступення у  Всеукраїнському багатожанровому конкурсі «Битва жанрів» 2022 р. та обласному огляді-конкурсі сімейних та родинних колективів «Роде наш красний» 2022 р. смт. Шишаки.

Філія Оріхівський СБК: Народний аматорський вокальний ансамбль «Україночка»

(кер. Ірина П’ятецька)привіз І місця з Національного чемпіонату з фольклору «”EURO-FOLК» - Україна 2021. м. Одеса та Міжнародної музичної премії Folk-Muzik Awards – 2021 р. м. Балчик Болгарія.

Філія В. Булатецький СБК: Вокальний ансамбль «Мальви» (кер. Валентина Гаврик) став лауреатом ІІ ступеня  Міжнародної музичної премії Folk-Muzik Awards – 2021 р. м. Балчик Болгарія.

Філія Тернівський СК: Вокальний дует «Барви осені» (кер. Тетяна Матяш) отримали диплом І ступеня в Обласному огляді-конкурсі сімейних та родинних колективів «Роде наш красний». 2022 р. смт. Шишаки.

Багато з цих конкурсів та фестивалів проводяться дистанційно у відеозапису. Але тим не менш  приємно, що наші колективи мають високий ступінь майстерності і виступають на рівні з іншими.

-Як розвивається творча складова виконавців?

-Це ще одна сторінка діяльності Центру культури і дозвілля. У нас є велика кількість виконавців та композиторів, які відгукуються на події сьогодення своєю творчістю. За порівняно незначний час створено багато авторських пісень. Причому пісень високого ґатунку. Це твори Олега Приймака, Богдана Ніколаєва, Антоніни та Володимира Лоїків, Юрія Задорожного. Вони підносять культуру краю на вищий щабель. Крім того настільки патріотичні, наскільки яскраві і самобутні, що у майбутньому, гадаю, слід буде організувати і провести концерт на цю тему – тему пісень, народжених війною.

-Чи дбаєте ви про зміну?

-Звісно ж. На базі Центру культури і дозвілля постійно проходять практику студенти Гадяцького фахового училища культури ім. І.Котляревського та інших освітніх установ. Ось і в цьому році практику проходило три студенти. Вони проводили концерти, масові дитячі програми і добре себе зарекомендували. Втім більшість з них після закінчення навчання мріють про широкі творчі обрії і не надто хочуть іти працювати в глибинку – в сільські клуби, де є вакантні місця. Кадровий голод звичайно в цьому сенсі відчуваємо. Хотілось би, щоб творчий потенціал невеликих сіл зростав. Тому працюємо над цим.

-Чи зявилися якість нові методи роботи?

-Завдяки сучасним новітнім технологіям та можливостям ведемо активну інформаційну політику. У нас є своя сторінка на Фейсбук, в Інстаграмі, де розміщується інформація про роботу Центру культури і дозвілля, про заходи, які проводяться, а також роботу сільських клубів, де також проводяться ігрові програми, чаювання, круглі столи, вікторини, майстер-класи, благодійні концерти, під час яких проводиться збір коштів на ЗСУ. Все це передається через благодійні фонди нашим захисникам.

Переконані, що у нас все буде добре. Ми – переможемо. Все буде Україна!

Інтерв’ю вів Олександр МІЩЕНКО

Знімки зі сторінок Фейсбук та Інстаграм Центру культури і дозвілля

 

Календар свят

Травень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
  1
Міжнародний день праці.
Іменини святкує Єремія.
2345
День Львова.
Пасха, Великдень, Воскресіння Христове (православні).
Іменини святкує Ірина.
6789
Літнього Миколая.
101112
День матері.
131415
Міжнародний день сім'ї.
День Європи в Україні.
16
День вишиванки.
171819
Трійця (римо-католики).
2021
Іменини Констанина і Олени.
22232425
День філолога.
26
2728293031  

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!