Вся інформація для лубенців про сальмонельоз

Вся інформація для лубенців про сальмонельоз

Сальмонельоз – гостре інфекційне кишкове захворювання, збудниками якого є різні види бактерій роду Salmonella.

Збудники сальмонельозу надзвичайно стійкі до впливу низьких температур, а також інших проявів зовнішнього середовища. За оптимальної температури +20-37°С незначне зараження продуктів через 4-7 годин перетворюється на масивне. При цьому не змінюється колір, запах і смак самого продукту. У випорожненнях тварин ці бактерії здатні зберігатися протягом трьох років, у водоймах – до чотирьох місяців, у молочних продуктах – до 20 днів.
 
     Першоджерелом інфекції вважаються сільськогосподарські тварини – велика рогата худоба, свині, коні, вівці, а також дикі водоплавні птахи, у яких сальмонельоз протікає безсимптомно. Останнім часом несприятливі санітарні умови утримання курей призвели до частих випадків зараження людей на сальмонельоз через курячі яйця.
 
     Джерелом інфекції для людини є хвора на сальмонельоз людина або бактеріоносій, у якого ознак захворювання немає. При зараженні від людини до людини механізм передачі переважно фекально-оральний, тобто через брудні руки і тільки в рідкісних випадках контактно-побутовий – при догляді за хворими, в тісному колективі. Великий відсоток випадків зараження людини відбувається через продукти харчування – яйця, м’ясо птахів, тварин, риби, а також готові продукти, що не підлягають термічній обробці – салати, фрукти, кондитерська продукція, пиво. Особливо небезпечне зараження для дітей до року, оскільки, воно може призвести до важких генералізованих форм сальмонельозу, лікування якого у малюків представляє серйозні труднощі. Будь-які кишкові інфекції мають сезонні коливання, тому в теплу пору року найчастіше спостерігаються епідеміологічні спалахи.
       Інкубаційний період при цій хворобі становить, в середньому, від 6 до 48 годин. Клінічні ознаки сальмонельозу залежать від форм захворювання.
     Найпоширеніша– гастроінтестинальна форма, яка починається гостро, з симптомами інтоксикації, такими як: слабкість, запаморочення, головний біль, підвищення температури тіла до 38-39°С, озноб. Ознаки порушення роботи шлунково-кишкового тракту швидко наростають – спочатку з’являються болі у шлунку, біля пупка, потім блювота з неперевареними залишками їжі, яка згодом стає водянистою, з домішками жовчі, після чого настає діарея з пінистим, водянистим, зеленуватим калом зі слизом. Язик у хворого стає сухим з білим нальотом, живіт болить при натисканні, трохи здутий, печінка і селезінка при цьому у пацієнта збільшені. Діарея зазвичай закінчується на 4-5 день, що може призвести до зневоднення, порушенняобмінних процесів, втрати мінеральних солей, судом, зниження артеріального тиску, серцебиття, а також до порушень нервової системи – це непритомність, запаморочення. Зазвичай, у дорослих яскраві симптоми сальмонельозу закінчуються до 5 дня, але остаточне одужання і нормалізація діяльності шлунково-кишкового тракту затягуєтьсядо 10-14 днів. Легка форма захворювання проходить досить легко, без високої температури, з одноразовою блювотою і розрідженим випорожненням. Нормалізація такого стану відбувається за 1-2 дні і людина до 3 дня повністю здорова. При важкій формі гарячковий стан триває 3-5 днів, багаторазова блювота, випорожнення до 20 разів на день, тиск різко падає, голос слабшає, за характером перебігу сальмонельоз у важкій формі нагадує дизентерію.
     Щоб не захворіти на сальмонельоз, треба обов’язково ретельно мити руки з милом перед приготуванням їжі та перед її вживанням. Це найважливіше правило, знайоме з дитинства, для профілактики сальмонельозу та інших кишкових інфекцій є найдієвішим. Готуючи страви, треба мати окремий ніж для сирого м’яса та риби – це стосується і обробної дошки, яку разом з ножем після використанням слід ретельно мити і споліскувати окропом. Не можна їстинедостатньо просмажене чи проварене м’ясо або пити сирі яйця, варити їх необхідно 10 хвилин. Пити тільки кип’ячене молоко.Продукцію, що швидко псується треба зберігати лише в холодильнику. Не можна купувати продукти на стихійних ринках (м'ясо, ковбаса, кондитерські вироби, сир, сметана). При покупці харчових продуктів необхідно звертати увагу на кінцевий термін придатності та умови зберігання, за необхідності – вимагати супровідну документацію, яка засвідчує якість та походження продуктів (якісне посвідчення, сертифікат якості, декларація виробника). Споживати страви необхідно одразу після приготування, при повторному вживанні – піддавати їх термічній обробці. Перед споживанням овочі та ягоди треба обов’язково добре промити питною водою чи ошпарити кип’ятком.     При дотриманні таких простих правил можна вберегтися від такого захворювання як сальмонельоз.


 Лубенське районне управління Держпродспоживслужби.

Календар свят

Жовтень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
 1
Покров Пресвятої Богородиці.
День захисника України.
День українського козацтва.
День працівників освіти (День вчителя).
Міжнародний день людей похилого віку.
Міжнародний день кави.
Міжнародний день музики.
Міжнародний день охорони єнотів.
Іменини святкує Ананій.
2
Міжнародний день боротьби з насильством.
Всесвітній день Хабітат.
Іменини святкують Кипріян, Юстина.
3
Всесвітній день сільськогосподарської техніки.
Іменини святкують Денис, Діонісій.
4
Всесвітній день тварин.
Іменини святкують Василь, Дмитро, Єрофей, Петро, Степан, Тихон, Вероніка.
5
Всесвітній день архітектора.
Іменини святкує Харитина.
6
Всесвітній день охорони місць проживання.
Іменини святкує Тома.
7
Міжнародний день листоноші.
Іменини святкують Сергій, Вакх.
8
Всесвітній день зору.
День юриста України.
День художника України.
Іменини святкує Пелагія.
9
Всесвітній день поштової служби.
Всесвітній день яйця.
Іменини святкує Яків.
10
Всесвітній день психічного здоров’я.
Іменини святкують Євлампій і Євлампія.
11
Міжнародний день дівчаток.
Іменини святкують Филип, Теофан.
12
Всесвітній день боротьби з артритом.
Іменини святкують Косма, Мартин.
13
Міжнародний день зменшення небезпеки лих.
Іменини святкують Карпо, Пилип, Агатонік.
14
Іменини святкують Назарій, Протас, Гарвасій, Парскева.
15
Всесвітній день боротьби з раком грудей.
Всесвітній день миття рук.
Іменини святкують Євтимій, Лукіян.
16
Всесвітній день анастезіолога.
Всесвітній день здорового харчування.
Всесвітній день продовольства.
Іменини святкує Лонгин.
17
Всесвітній день донорства.
Міжнародний день боротьби за ліквідацію злиднів.
Іменини святкує Андрей.
18
Європейський день боротьби з торгівлею людьми.
День еспресо.
Іменини святкує Лука.
19
Міжнародний день кредитних спілок.
Іменини святкує Йоіл.
20
Всесвітній день боротьби із раком молочної залози.
Міжнародний день кухаря.
Іменини святкує Артемій.
21
Іменини святкують Іларіон.
22
Всесвітній день людей з вадами мовлення.
Іменини святкує Аверкій.
23
Всесвітній день шампанського.
Міжнародний день тещі.
Іменини святкує Яків.
24
Всесвітній день інформації про розвиток.
День ООН.
Іменини святкує Арета.
25
Всесвітній день макароні.
День автомобіліста.
Іменини святкує Маркіян.
26
Міжнародний день шкільних бібліотек.
Іменини святкує Дмитро.
27
Всесвітній день аудіовізуальної спадщини.
Іменини святкує Нестор.
28
День визволення України від фашистських загарбників.
Міжнародний день анімації.
Іменини святкують Терентій, Неоніла, Параскева.
29
Всесвітній день боротьби з інсультом.
Іменини святкують Анастасія, Аврамій.
30
Іменини святкують Зиновій, Зиновія.
31
Міжнародний день економії.
Міжнародний день Чорного моря.
Іменини святкує Євстахій.
   

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!