Вся інформація для лубенців про сальмонельоз

Вся інформація для лубенців про сальмонельоз

Сальмонельоз – гостре інфекційне кишкове захворювання, збудниками якого є різні види бактерій роду Salmonella.

Збудники сальмонельозу надзвичайно стійкі до впливу низьких температур, а також інших проявів зовнішнього середовища. За оптимальної температури +20-37°С незначне зараження продуктів через 4-7 годин перетворюється на масивне. При цьому не змінюється колір, запах і смак самого продукту. У випорожненнях тварин ці бактерії здатні зберігатися протягом трьох років, у водоймах – до чотирьох місяців, у молочних продуктах – до 20 днів.
 
     Першоджерелом інфекції вважаються сільськогосподарські тварини – велика рогата худоба, свині, коні, вівці, а також дикі водоплавні птахи, у яких сальмонельоз протікає безсимптомно. Останнім часом несприятливі санітарні умови утримання курей призвели до частих випадків зараження людей на сальмонельоз через курячі яйця.
 
     Джерелом інфекції для людини є хвора на сальмонельоз людина або бактеріоносій, у якого ознак захворювання немає. При зараженні від людини до людини механізм передачі переважно фекально-оральний, тобто через брудні руки і тільки в рідкісних випадках контактно-побутовий – при догляді за хворими, в тісному колективі. Великий відсоток випадків зараження людини відбувається через продукти харчування – яйця, м’ясо птахів, тварин, риби, а також готові продукти, що не підлягають термічній обробці – салати, фрукти, кондитерська продукція, пиво. Особливо небезпечне зараження для дітей до року, оскільки, воно може призвести до важких генералізованих форм сальмонельозу, лікування якого у малюків представляє серйозні труднощі. Будь-які кишкові інфекції мають сезонні коливання, тому в теплу пору року найчастіше спостерігаються епідеміологічні спалахи.
       Інкубаційний період при цій хворобі становить, в середньому, від 6 до 48 годин. Клінічні ознаки сальмонельозу залежать від форм захворювання.
     Найпоширеніша– гастроінтестинальна форма, яка починається гостро, з симптомами інтоксикації, такими як: слабкість, запаморочення, головний біль, підвищення температури тіла до 38-39°С, озноб. Ознаки порушення роботи шлунково-кишкового тракту швидко наростають – спочатку з’являються болі у шлунку, біля пупка, потім блювота з неперевареними залишками їжі, яка згодом стає водянистою, з домішками жовчі, після чого настає діарея з пінистим, водянистим, зеленуватим калом зі слизом. Язик у хворого стає сухим з білим нальотом, живіт болить при натисканні, трохи здутий, печінка і селезінка при цьому у пацієнта збільшені. Діарея зазвичай закінчується на 4-5 день, що може призвести до зневоднення, порушенняобмінних процесів, втрати мінеральних солей, судом, зниження артеріального тиску, серцебиття, а також до порушень нервової системи – це непритомність, запаморочення. Зазвичай, у дорослих яскраві симптоми сальмонельозу закінчуються до 5 дня, але остаточне одужання і нормалізація діяльності шлунково-кишкового тракту затягуєтьсядо 10-14 днів. Легка форма захворювання проходить досить легко, без високої температури, з одноразовою блювотою і розрідженим випорожненням. Нормалізація такого стану відбувається за 1-2 дні і людина до 3 дня повністю здорова. При важкій формі гарячковий стан триває 3-5 днів, багаторазова блювота, випорожнення до 20 разів на день, тиск різко падає, голос слабшає, за характером перебігу сальмонельоз у важкій формі нагадує дизентерію.
     Щоб не захворіти на сальмонельоз, треба обов’язково ретельно мити руки з милом перед приготуванням їжі та перед її вживанням. Це найважливіше правило, знайоме з дитинства, для профілактики сальмонельозу та інших кишкових інфекцій є найдієвішим. Готуючи страви, треба мати окремий ніж для сирого м’яса та риби – це стосується і обробної дошки, яку разом з ножем після використанням слід ретельно мити і споліскувати окропом. Не можна їстинедостатньо просмажене чи проварене м’ясо або пити сирі яйця, варити їх необхідно 10 хвилин. Пити тільки кип’ячене молоко.Продукцію, що швидко псується треба зберігати лише в холодильнику. Не можна купувати продукти на стихійних ринках (м'ясо, ковбаса, кондитерські вироби, сир, сметана). При покупці харчових продуктів необхідно звертати увагу на кінцевий термін придатності та умови зберігання, за необхідності – вимагати супровідну документацію, яка засвідчує якість та походження продуктів (якісне посвідчення, сертифікат якості, декларація виробника). Споживати страви необхідно одразу після приготування, при повторному вживанні – піддавати їх термічній обробці. Перед споживанням овочі та ягоди треба обов’язково добре промити питною водою чи ошпарити кип’ятком.     При дотриманні таких простих правил можна вберегтися від такого захворювання як сальмонельоз.


 Лубенське районне управління Держпродспоживслужби.

Календар свят

Листопад, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1
Міжнародний день веганів.
День проголошення ЗУНР.
День всіх святих і поминання померлих.
Іменини святкують Дем'ян і Кузьма.
2
Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів.
3
День ракетних військ і артилерії України.
День українських інженерних військ.
Іменини відзначає Йосиф.
4
День залізничника.
Іменини відзначає Єремія.
5
Всесвітній день поширення інформації про цунамі.
Іменини відзначають Галактіон і Єпістима.
6
Міжнародний день запобігання експлуатації довкілля під час воєн і збройних конфліктів.
7
Іменини відзначає Лазар.
8
Міжнародний день урбанізму.
Іменини святкує Михайло.
9
Всесвітній день ергономіки (юзабіліті).
Міжнародний день проти фашизму і антисемітизму.
День української писемності та мови.
День працівників культури і майстрів народного мистецтва.
Іменини відзначає Мотрона і Теоктиста.
10
Всесвітній день науки.
Іменини в Ераста, Олімпа й Родіона.
11
Міжнародний день енергозбереження.
Іменини святкує Мина, Віктор, Вікентій, Стефанія, Теодор.
12
Всесвітній день боротьби з пневмонією.
Іменини відзначає Йосафат, Ніл.
13
Всесвітній день доброти.
Міжнародний день незрячих.
Свято Івана Златоустого.
14
Всесвітній день боротьби з діабетом.
Міжнародний день логопеда.
Іменини відзначає Филип.
15
Іменини святкують Альберт, Леопольд.
16
Всесвітній день філософії.
Міжнародний день толерантності.
День працівників радіо, телебачення та зв'язку.
Іменини святкує Матвій.
17
Всесвітній день неодоношених дітей.
Міжнародний день студента.
Іменини святкує Григорій.
18
Європейський день захисту дітей від сексуального насильства і експлуатації.
День сержанта ЗСУ.
Іменини святкує Платон і Роман.
19
Всесвітній день туалету.
Всесвітній день жертв ДТП.
Міжнародний день чоловіків.
День гідрометеоролога України.
День скловиробника.
Іменини відзначає Варлаам і Авдій.
20
Іменини відзначають Йосафата, Григорій.
21
День Гідності та свободи в Україні.
День десантно-штурмових військ.
Свято Введення Пресвятої Богородиці (третя Пречиста).
22
Іменини відзначає Филимон.
23
Іменини святкує Амфілохій, Григорій.
24
Міжнародний день еволюції.
Іменини святкує Катерина.
25
Міжнародний день протидії насильству щодо жінок.
День пам'яті жертв Голодоморів.
Іменини відзначають Климент, Петро.
26
Іменини відзначає Аліпій.
27
Іменини святкує Яків, Палладій.
28
День працівника системи фінансового моніторингу в Україні (проголошений у 2020 році).
29
Міжнародний день солідарності з палестинським народом.
30
День радіотехнічних військ Повітряних Сил ЗСУ.
Іменини святкує Андрій.
 

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!