Від нітратів гинуть діти!!!

Від нітратів гинуть діти!!!

В Україні суттєво знижується кількість та якість питної води. На тлі нераціональної водної політики ситуація стрімко погіршується, підвищений вміст нітратів, нітритів, амонію, фосфору чи фосфатів - таке різноманіття небезпечних речовин у сільських водогонах, індивідуальних та колодязях громадського користування є фактом, вказують експерти.

За статистикою, в 39,0% колодязів з 14111 обстежених лабораторними центрами,

( дані станом на 2020р.), питна вода не відповідала санітарно - епідеміологічним нормам, наприклад в Полтавській області по санітарно-хімічним показникам -32,6 %, бактеріологічним показникам-5,1% до загальної кількості досліджень.

Якість водопровідної води в Україні щорічно погіршується, що виводить країну на 95-те місце в світі за якістю питних джерел.

Не зважаючи на те, що останнім часом в ЗМІ з’явилась велика кількість інформації про небезпеку нітратів питної води, особливо для немовлят, в Україні продовжують реєструватись випадки отруєння дітей раннього віку з летальними випадками.

Такий прикрий випадок стався наприкінці лютого в Харківській області, коли, через необережність батьків, які, доречі, були повідомлені про невідповідність колодязної води вимогам санітарних норм по вмісту нітратів, загинула дитина 2-х тижні від народження.

Нітрати - це солі азотної кислоти, багато з яких під назвою «селітри» широко використовуються як мінеральні добрива в сільському господарстві а також у промисловості. Крім того, нітрати є природним продуктом кругообігу азоту в біосфері та головною формою неорганічного азоту в ґрунті. На жаль, в результаті нераціональної і необдуманої діяльності людини виникло порушення його екологічного балансу, яке спричинило накопичення нітратів в рослинних продуктах, питній воді, що, в свою чергу, призвело до різкого збільшення нітратного навантаження на організм людини.

Чим небезпечні нітрати для нашого організму? Нітрати добре всмоктуються в шлунково- кишковому тракті, швидко попадають в кров і розносяться по всьому організму, саме тому при надходженні в організм людини нітратів в дозах, які перевищують допустимі, виникає клінічна картина гострого або хронічного нітратного отруєння. Безпечною для вагітної або дитини до 3-х років є вміст нітратів у питній воді не більше 50 мг/дм 3, для дорослої людини безпечною дозою нітратів є 150—200 мг на добу, гранично допустимою — 500 мг, токсичною може бути доза більша за 600 мг. Пам’ятайте! Вода, забруднена нітратами, надзвичайно небезпечна для дитячого організму, а особливо для дітей у перші місяці життя. Якщо дитині віком 0—3 місяці розвести дитячу суміш водою, яка містить 80—100 мг/ дм 3 нітратів, у неї може виникнути гостре отруєння.

За яких умов може виникнути отруєння нітратами?

Пам’ятайте, що Ви можете зазнати хронічної або гострої нітратної інтоксикації, якщо будете вживати забруднені нітратами овочі та питну воду!

Які ж ознаки гострого отруєння нітратами?

Виражена синюшність шкіри та слизових оболонок (дуже рідко може бути різка блідість); різка загальна слабкість, сонливість, (у дітей неспокійна поведінка); запаморочення голови, сильні головні болі, потемніння в очах; задишка; порушення координації; зниження артеріального тиску, збільшення частоти серцевих скорочень; у важких випадках - судоми, втрата свідомості, коматозний стан. Гостре отруєння, як правило, виникає при одноразовому попаданні в організм високих доз нітратів. При тривалому вживанні забрудненої нітратами води і овочів розвивається хронічна нітратна інтоксикація. У Вашому організмі виникає цілий ряд порушень: підвищується концентрація метгемоглобіну крові — більше 2%, а це спричинить кисневе голодування органів і тканин; можливий розвиток хронічних гастритів, гастродуоденітів, виразкової хвороби, захворювань печінки і жовчовидільних шляхів; дистрофічні зміни в серцевому м’язі; захворювання і порушення функції нирок; порушення зі сторони нервової і серцево-судинної систем: дратівливість, швидка втомлюваність, зниження працездатності та розумової активності тощо.

З метою запобігання виникнення отруєнь серед населення, Лубенським ВП ДУ «ПОЛТАВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР КОНТРОЛЮ ТА ПРОФІЛАКТИКИ ХВОРОБ МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ», ведеться постійний контроль за вмістом нітратів в питній воді. На протязі багатьох років їх рівень в воді комунального водопроводу коливається в межах від 2 до 4 мг/дм'1 при нормі не більше 50 мг/дм3. За результатами досліджень виявлено, що 41% з працюючих колодязів Лубенського району не відповідають вимогам санітарних норм по вмісту нітратів. Рівень нітратів у деяких колодязях сягає 113,0-160,0 мг/дм3 при нормі не більше 50 мг/дм'.

Також контролюється вода колодязів, якими користуються вагітні жінки та діти до 3-х років життя, які обстежуються при постановці вагітної на облік до жіночої консультації, або дитини до дитячої консультації. В разі виявлення відхилень по вмісту нітратів Лубенським ВП ДУ КОНТРОЛЮ ТА ПРОФІЛАКТИКИ ХВОРОБ МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ» надаються рекомендації про заборону вживання такої води для пиття та приготування їжі дітям до 3х років життя та пошуку і використання інших джерел питної води з низьким, донормовим (50 мг/дм3) вмістом нітратів.

При вживанні води з джерел децентралізованого водопостачання будьте дуже обережними! Перевіряйне воду, яку п’єте ви, та ваші діти, на вміст нітратів.

Вячеслав Дьомін, лікар з гігієни праці Лубенського ВП ДУ «ПОЛТАВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР КОНТРОЛЮ ТА ПРОФІЛАКТИКИ  ХВОРОБ

МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

Календар свят

Травень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
  1
Міжнародний день праці.
Іменини святкує Єремія.
2345
День Львова.
Пасха, Великдень, Воскресіння Христове (православні).
Іменини святкує Ірина.
6789
Літнього Миколая.
101112
День матері.
131415
Міжнародний день сім'ї.
День Європи в Україні.
16
День вишиванки.
171819
Трійця (римо-католики).
2021
Іменини Констанина і Олени.
22232425
День філолога.
26
2728293031  

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!