Отрута з банки. Обережно!!!!

botulizm 04052020Улюблений сезон цієї небезпечної хвороби літо-осінь, коли господині активно займаються консервацією продуктів. Саме консерви – овочеві, фруктові, грибні, м’ясні, рибні і стають причиною захворювання. А також споживання копченостей, в’яленої та сушеної риби, особливо приготовлених у домашніх умовах з порушенням гігієни, та продукція, упакована під вакуумом.

 Ботулізм – це дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне токсико-інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридій. Збудником є бактерія – Clostridium botulinum. Спори клостридій у великій кількості присутні в ґрунті, де можуть існувати довгі роки, у кишечнику багатьох тварин, звідки з фекаліями потрапляють у ґрунт, а також в мулу озер і морів від риб, молюсків. Харчові продукти, забруднені цим мікробом і недостатньо оброблені, стають причиною захворювання на ботулізм.

Сам збудник – не небезпечний для здоров’я людини, небезпечний – ботулотоксин, що виробляється бактеріями. Спори дуже стійкі до дії факторів зовнішнього середовища, вони не гинуть навіть при кип’ятінні протягом 5 годин. Збудник розмножується в анаеробному середовищі (середа, в якій немає кисню), при цьому виділяється ботулотоксин. Він менш стійкий до нагрівання. При нагріванні до 80°С токсин частково розпадається, при кип’ятінні тривалістю 10-15 хв. руйнується повністю.

Продукти, які найчастіше можуть бути джерелами отруєння:

  • консервовані гриби, овочі, фрукти,
  • м’ясні і рибні продукти – копчена, в’ялена, солона, консервована риба, шинка, тушонка, вакуумні ковбаси та копченості,

Характерно, що спори клостридій знаходяться в зараженому продукті не рівномірно, а зосереджені у визначених ділянках. Тому з однієї банки або одну і ту ж копчену рибу може їсти вся сім’я, а захворіти можуть лише один або кілька людей, які споживають в їжу ті ділянки консерви, в яких були спори збудника та ботулінічний токсин.

   Профілактика захворювання:

  • при домашньому консервуванні необхідно дотримуватися всіх правил гігієни;
  • дотримуватись чистоти сировини (ретельно відмити городину перед консервуванням, промити рибу перед засолом та звільнити від нутрощів);
  • не рекомендовано консервувати гриби у герметично закритих банках в домашніх умовах, тому що складно повністю звільнити їх від мікрочастинок ґрунту;
  • при домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову або лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище;
  • безпосередньо перед закладкою в банки продуктів добре стерилізувати банки і кришки;
  • при консервуванні в домашніх умовах, особливо м’ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом 2 діб прогрівати при температурі 100°С 5 хвилин для переходу спор у вегетативну форму), після чого простерилізувати консерви при температурі 100°С – 40-60 хв. з подальшою їх герметичною упаковкою;
  • не вживати “бомбажні” консерви;
  • не купувати виготовлені у домашніх умовах консерви, в’ялену, копчену, солону рибу й інші продукти харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

      Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Прислухайтесь до вищевказаних порад.

              Лубенське міськрайонне управління Держпродспоживслужби.

Календар свят

Травень, 2025
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1
День праці
23
Вcесвітній день свободи друку (преси)
4
567
День радіо
8
День пам’яті та перемоги над нацизмом
День пам'яті тa примирення, присвячений пам'ятi жертв Другої Світової війни
Міжнародний день Червоного Хреста
9
День пам'яті тa примирення, присвячений пам'ятi жертв Другої Світової війни
1011
День матері
День Європи (міжнародний)
12
Всесвітній день медичних сестер
131415
Міжнародний день сімей
1617
Всесвітній день електрозв'язку тa інформаційного суспільства
День Європи (український)
День науки
18
День пам'ятi жертв політичних репресій
День молодіжних тa дитячих громадських організацій
Всеукраїнський день працівників культури
Усесвітній день пам'ятi людей, померлих від СНІДу
Міжнародний день музеїв
19
Міжнародний день боротьби iз гепатитами
20
День банківських працівників
Усесвітній день метролога
Всесвітній день лікаря-травматолога
21
Вcесвітній день культурної різноманітності в iм'я діалогу і розвитку
22
Міжнародний день біологічної різноманітності
23
Свято Героїв
24
День слов'янської писемності тa культури
25
День хіміка
День Києва
День філолога
Тиждень солідарності з народами неcамокерованих територій
26
Тиждень солідарності з народами неcамокерованих територій
27
Тиждень солідарності з народами неcамокерованих територій
28
Тиждень солідарності з народами неcамокерованих територій
День прикордонника
29
Тиждень солідарності з народами неcамокерованих територій
Міжнародний день миротворців ООН
30
Тиждень солідарності з народами неcамокерованих територій
День зварювальника
31
Тиждень солідарності з народами неcамокерованих територій
День працівників видавництв, поліграфії тa книгорозповсюдження
Всесвітній день без тютюну
 

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!