Отрута з банки. Обережно!!!!

botulizm 04052020Улюблений сезон цієї небезпечної хвороби літо-осінь, коли господині активно займаються консервацією продуктів. Саме консерви – овочеві, фруктові, грибні, м’ясні, рибні і стають причиною захворювання. А також споживання копченостей, в’яленої та сушеної риби, особливо приготовлених у домашніх умовах з порушенням гігієни, та продукція, упакована під вакуумом.

 Ботулізм – це дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне токсико-інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридій. Збудником є бактерія – Clostridium botulinum. Спори клостридій у великій кількості присутні в ґрунті, де можуть існувати довгі роки, у кишечнику багатьох тварин, звідки з фекаліями потрапляють у ґрунт, а також в мулу озер і морів від риб, молюсків. Харчові продукти, забруднені цим мікробом і недостатньо оброблені, стають причиною захворювання на ботулізм.

Сам збудник – не небезпечний для здоров’я людини, небезпечний – ботулотоксин, що виробляється бактеріями. Спори дуже стійкі до дії факторів зовнішнього середовища, вони не гинуть навіть при кип’ятінні протягом 5 годин. Збудник розмножується в анаеробному середовищі (середа, в якій немає кисню), при цьому виділяється ботулотоксин. Він менш стійкий до нагрівання. При нагріванні до 80°С токсин частково розпадається, при кип’ятінні тривалістю 10-15 хв. руйнується повністю.

Продукти, які найчастіше можуть бути джерелами отруєння:

  • консервовані гриби, овочі, фрукти,
  • м’ясні і рибні продукти – копчена, в’ялена, солона, консервована риба, шинка, тушонка, вакуумні ковбаси та копченості,

Характерно, що спори клостридій знаходяться в зараженому продукті не рівномірно, а зосереджені у визначених ділянках. Тому з однієї банки або одну і ту ж копчену рибу може їсти вся сім’я, а захворіти можуть лише один або кілька людей, які споживають в їжу ті ділянки консерви, в яких були спори збудника та ботулінічний токсин.

   Профілактика захворювання:

  • при домашньому консервуванні необхідно дотримуватися всіх правил гігієни;
  • дотримуватись чистоти сировини (ретельно відмити городину перед консервуванням, промити рибу перед засолом та звільнити від нутрощів);
  • не рекомендовано консервувати гриби у герметично закритих банках в домашніх умовах, тому що складно повністю звільнити їх від мікрочастинок ґрунту;
  • при домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову або лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище;
  • безпосередньо перед закладкою в банки продуктів добре стерилізувати банки і кришки;
  • при консервуванні в домашніх умовах, особливо м’ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом 2 діб прогрівати при температурі 100°С 5 хвилин для переходу спор у вегетативну форму), після чого простерилізувати консерви при температурі 100°С – 40-60 хв. з подальшою їх герметичною упаковкою;
  • не вживати “бомбажні” консерви;
  • не купувати виготовлені у домашніх умовах консерви, в’ялену, копчену, солону рибу й інші продукти харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

      Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Прислухайтесь до вищевказаних порад.

              Лубенське міськрайонне управління Держпродспоживслужби.

Календар свят

Листопад, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1
Міжнародний день веганів.
День проголошення ЗУНР.
День всіх святих і поминання померлих.
Іменини святкують Дем'ян і Кузьма.
2
Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів.
3
День ракетних військ і артилерії України.
День українських інженерних військ.
Іменини відзначає Йосиф.
4
День залізничника.
Іменини відзначає Єремія.
5
Всесвітній день поширення інформації про цунамі.
Іменини відзначають Галактіон і Єпістима.
6
Міжнародний день запобігання експлуатації довкілля під час воєн і збройних конфліктів.
7
Іменини відзначає Лазар.
8
Міжнародний день урбанізму.
Іменини святкує Михайло.
9
Всесвітній день ергономіки (юзабіліті).
Міжнародний день проти фашизму і антисемітизму.
День української писемності та мови.
День працівників культури і майстрів народного мистецтва.
Іменини відзначає Мотрона і Теоктиста.
10
Всесвітній день науки.
Іменини в Ераста, Олімпа й Родіона.
11
Міжнародний день енергозбереження.
Іменини святкує Мина, Віктор, Вікентій, Стефанія, Теодор.
12
Всесвітній день боротьби з пневмонією.
Іменини відзначає Йосафат, Ніл.
13
Всесвітній день доброти.
Міжнародний день незрячих.
Свято Івана Златоустого.
14
Всесвітній день боротьби з діабетом.
Міжнародний день логопеда.
Іменини відзначає Филип.
15
Іменини святкують Альберт, Леопольд.
16
Всесвітній день філософії.
Міжнародний день толерантності.
День працівників радіо, телебачення та зв'язку.
Іменини святкує Матвій.
17
Всесвітній день неодоношених дітей.
Міжнародний день студента.
Іменини святкує Григорій.
18
Європейський день захисту дітей від сексуального насильства і експлуатації.
День сержанта ЗСУ.
Іменини святкує Платон і Роман.
19
Всесвітній день туалету.
Всесвітній день жертв ДТП.
Міжнародний день чоловіків.
День гідрометеоролога України.
День скловиробника.
Іменини відзначає Варлаам і Авдій.
20
Іменини відзначають Йосафата, Григорій.
21
День Гідності та свободи в Україні.
День десантно-штурмових військ.
Свято Введення Пресвятої Богородиці (третя Пречиста).
22
Іменини відзначає Филимон.
23
Іменини святкує Амфілохій, Григорій.
24
Міжнародний день еволюції.
Іменини святкує Катерина.
25
Міжнародний день протидії насильству щодо жінок.
День пам'яті жертв Голодоморів.
Іменини відзначають Климент, Петро.
26
Іменини відзначає Аліпій.
27
Іменини святкує Яків, Палладій.
28
День працівника системи фінансового моніторингу в Україні (проголошений у 2020 році).
29
Міжнародний день солідарності з палестинським народом.
30
День радіотехнічних військ Повітряних Сил ЗСУ.
Іменини святкує Андрій.
 

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!