Отрута з банки. Обережно!!!!

botulizm 04052020Улюблений сезон цієї небезпечної хвороби літо-осінь, коли господині активно займаються консервацією продуктів. Саме консерви – овочеві, фруктові, грибні, м’ясні, рибні і стають причиною захворювання. А також споживання копченостей, в’яленої та сушеної риби, особливо приготовлених у домашніх умовах з порушенням гігієни, та продукція, упакована під вакуумом.

 Ботулізм – це дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне токсико-інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридій. Збудником є бактерія – Clostridium botulinum. Спори клостридій у великій кількості присутні в ґрунті, де можуть існувати довгі роки, у кишечнику багатьох тварин, звідки з фекаліями потрапляють у ґрунт, а також в мулу озер і морів від риб, молюсків. Харчові продукти, забруднені цим мікробом і недостатньо оброблені, стають причиною захворювання на ботулізм.

Сам збудник – не небезпечний для здоров’я людини, небезпечний – ботулотоксин, що виробляється бактеріями. Спори дуже стійкі до дії факторів зовнішнього середовища, вони не гинуть навіть при кип’ятінні протягом 5 годин. Збудник розмножується в анаеробному середовищі (середа, в якій немає кисню), при цьому виділяється ботулотоксин. Він менш стійкий до нагрівання. При нагріванні до 80°С токсин частково розпадається, при кип’ятінні тривалістю 10-15 хв. руйнується повністю.

Продукти, які найчастіше можуть бути джерелами отруєння:

  • консервовані гриби, овочі, фрукти,
  • м’ясні і рибні продукти – копчена, в’ялена, солона, консервована риба, шинка, тушонка, вакуумні ковбаси та копченості,

Характерно, що спори клостридій знаходяться в зараженому продукті не рівномірно, а зосереджені у визначених ділянках. Тому з однієї банки або одну і ту ж копчену рибу може їсти вся сім’я, а захворіти можуть лише один або кілька людей, які споживають в їжу ті ділянки консерви, в яких були спори збудника та ботулінічний токсин.

   Профілактика захворювання:

  • при домашньому консервуванні необхідно дотримуватися всіх правил гігієни;
  • дотримуватись чистоти сировини (ретельно відмити городину перед консервуванням, промити рибу перед засолом та звільнити від нутрощів);
  • не рекомендовано консервувати гриби у герметично закритих банках в домашніх умовах, тому що складно повністю звільнити їх від мікрочастинок ґрунту;
  • при домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову або лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище;
  • безпосередньо перед закладкою в банки продуктів добре стерилізувати банки і кришки;
  • при консервуванні в домашніх умовах, особливо м’ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом 2 діб прогрівати при температурі 100°С 5 хвилин для переходу спор у вегетативну форму), після чого простерилізувати консерви при температурі 100°С – 40-60 хв. з подальшою їх герметичною упаковкою;
  • не вживати “бомбажні” консерви;
  • не купувати виготовлені у домашніх умовах консерви, в’ялену, копчену, солону рибу й інші продукти харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

      Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Прислухайтесь до вищевказаних порад.

              Лубенське міськрайонне управління Держпродспоживслужби.

Календар свят

Грудень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
Всесвітній день боротьби зі СНІДом.
День працівників прокуратури України.
Міжнародний день невролога (невропатолога).
Річниця Всеукраїнського референдуму 1991 року, на якому 90,32% громадян висловилася за Незалежність України.
Іменини відзначає Наум.
2
Міжнародний день боротьби за скасування рабства.
Іменини відзначає Аввакум.
3
Міжнародний день людей з інвалідністю.
Всесвітній день комп'ютерної графіки.
4
Міжнародний день обіймів.
Іменини святкують Йоан, Варвара.
5
Міжнародний день добровольців в ім'я економічного і соціального розвитку ООН.
День працівників статистики.
День ґрунтознавця.
Іменини святкує Сава.
6
День Збройних сил України.
Миколая Чудотворця.
7
Міжнародний день цивільної авіації.
День місцевого самоврядування.
Іменини святкують Амвросій.
8
Іменини святкують Потапи.
9
зачаття святою Анною і Йоакимом Пресвятої Богородиці.
Міжнародний день пам'яті жертв злочину геноциду, вшанування їхньої людської гідності й запобігання цьому злочину.
Міжнародний день боротьби з корупцією.
Іменини святкує Анна.
10
День прав людини.
Всесвітній день футболу.
Іменини святкують Мина, Євграф.
11
Міжнародний день гір.
Міжнародний день танго.
Іменини святкують Даниїл.
12
Міжнародний день нейтралітету.
День Сухопутних військ України.
Іменини святкують Спиридон.
13
Іменини святкують Євстратій, Євгеній, Орест, Лукія.
14
День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.
Іменини святкують Левкій, Филимон, Калени, Апполоній.
15
День працівників суду.
Іменини святкують Павло, Степан.
16
Іменини святкують Даниїл, Ананія, Азарія.
17
День працівника державної виконавчої служби.
Іменини святкують Даниїл, Ананія, Азарія.
18
Міжнародний день мігрантів.
Іменини святкує Севастіян.
19
День адвокатури.
Іменини святкує Боніфацій.
20
Передсвяття Різдва.
Міжнародний день солідарності людей.
Іменини святкує Ігнатій.
21
День зимового сонцестояння.
Іменини відзначає Юліана.
22
День енергетика.
День працівників дипломатичної служби.
Іменини святкують Анастасії.
23
Всесвітній день сноуборда.
24
День працівників архівних установ.
Надвечір'я Різдва (Святвечір).
Іменини святкує Євгенія.
25
Різдво Христове.
26
День подарунків.
Собор Пресвятої Богородиці.
Іменини святкує Марія.
27
День вирізання сніжинок.
Іменини святкує Степан.
28
Міжнародний день кіно.
29
Іменини святкують Олександр, Данило, Денис, Іван, Микита, Микола, Петро.
30
Іменини святкуює Анісія.
31
Іменини святкують Йосиф, Давид, Яків, Меланка.
     

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!