У православних і греко-католиків 2 березня почався Великий піст. Найсуворіший і найголовніший у всіх церквах піст триватиме до 18 квітня. Тривалість Великого посту разом зі Страсною седмицею – 48 днів. Піст або говіння – це відмова не тільки від певної їжі, а й від усіх шкідливих звичок і веселощів.
Ключовою особливістю під час Великого посту є утримання від їжі тваринного походження: м’ясо (яловичина, свинина, птиця), молоко, сир, масло, сметана, яйця, жир.
Протягом посту по понеділках, середах і п’ятницях – сироїдіння, в ці дні продукти можна вживати тільки в сирому вигляді й без термічної обробки. Дозволене вживання в їжу хліба, сирих овочів, фруктів, меду, горіхів. Примітно, що їсти можна тільки один раз на добу.
По вівторках і четвергах дозволяється вживати варену їжу без масла (рослинного походження). Прийом їжі дозволяється тільки ввечері.
Їсти рибу у Великий піст можна тільки двічі: у свято Благовіщення і у Вербну неділю. У Лазареву суботу також є послаблення в пості: віруючим можна вживати рибну ікру.
Календар харчування по днях
Вівторок, 3 березня: сухоїдіння.
Середа, 4 березня: сухоїдіння.
Четвер, 5 березня: сухоїдіння.
П’ятниця, 6 березня: сухоїдіння.
Субота, 7 березня: варена їжа з додаванням рослинного масла, вино.
У неділю, 8 березня: варена їжа з додаванням рослинного масла, вино.
Понеділок, 9 березня: сухоїдіння.
Вівторок, 10 березня: варена рослинна їжа без олії.
Середа, 11 березня: сухоїдіння.
Четвер, 12 березня: варена рослинна їжа без олії.
П’ятниця, 13 березня: сухоїдіння.
Субота, 14 березня: варена їжа з додаванням рослинного масла, вино.
У неділю, 15 березня: варена їжа з додаванням рослинного масла, вино.
Вівторок, 17 березня: варена рослинна їжа без олії.
Середа, 18 березня: сухоїдіння.
Четвер, 19 березня: варена рослинна їжа без олії.
П’ятниця, 20 березня: сухоїдіння.
Субота, 21 березня: варена їжа з додаванням рослинного масла, вино.
У неділю, 22 березня: варена їжа з додаванням рослинного масла, вино.
Понеділок, 23 березня: сухоїдіння.
Вівторок, 24 березня: варена рослинна їжа без олії.
Середа, 25 березня: сухоїдіння.
Четвер, 26 березня: варена рослинна їжа без олії, риба.
П’ятниця, 27 березня: сухоїдіння.
Субота, 28 березня: варена їжа з додаванням рослинного масла, вино.
у Неділю, 29 березня: варена їжа з додаванням рослинного масла, вино.
Понеділок, 30 березня: сухоїдіння.
Вівторок, 31 березня: варена рослинна їжа без олії.
Середа, 1 квітня: сухоїдіння.
Четвер, 2 квітня: варена рослинна їжа без олії.
П’ятниця, 3 квітня: сухоїдіння.
Субота, 4 квітня: варена їжа з додаванням рослинного масла, вино.
у Неділю, 5 квітня: варена їжа з додаванням рослинного масла, вино.
Понеділок, 6 квітня: сухоїдіння.
Вівторок, 7 квітня: варена рослинна їжа без олії.
Середа, 8 квітня: сухоїдіння.
Четвер, 9 квітня: варена рослинна їжа без олії.
П’ятниця, 10 квітня: сухоїдіння.
Субота, 11 квітня: варена їжа з додаванням рослинного масла, вино, ікра.
у Неділю, 12 квітня: дозволяється споживати рибу.
Понеділок, 13 квітня: сухоїдіння.
Вівторок, 14 квітня: сухоїдіння.
Середа, 15 квітня: сухоїдіння.
Четвер, 16 квітня: сухоїдіння.
П’ятниця, 17 квітня (Страсна п’ятниця): повне утримання від їжі.
Субота, 18 квітня (Страсна субота): сухоїдіння.
У неділю, 19 квітня: Великдень, закінчення Великого посту.
Обмеження під час Великого посту
Протягом Великого посту не варто постити дітям, літнім людям, вагітним, жінкам-годувальницям, людям із хронічними захворюваннями, хворобами травлення або іншими серйозними захворюваннями.
Перед початком посту потрібно сповідатися і причаститися. На період посту також слід відмовитися від паління та вживання алкоголю; рекомендується стримувати себе в тілесних утіхах.
Протягом 48 днів посту не рекомендується конфліктувати з людьми, тримати на когось злість і думати про погане.
Великий піст також передбачає відмову від розваг. Деякі благочестиві християни взагалі протягом усього посту утримуються від перегляду телевізора.