Нові вимоги до меду

med 11022020З 6 лютого 2020 року набули чинності «Вимоги до меду», затверджені наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 19.06.2019 р. № 330 та офіційно опубліковані 6 серпня 2019 року.

Наказ гармонізує законодавство України із законодавством Європейського союзу у частині вимог до меду, що дозволить забезпечити український ринок якісною продукцією та розширити експортні можливості України.

Документ встановлює вимоги щодо термінології, маркування, етикетування меду, що дасть змогу забезпечити безперешкодне функціонування ринку та запобігати підприємницькій практиці, що вводить споживача в оману.

Відповідно до вимог, мед повинен відповідати певним характеристикам та критеріям складу. Зокрема, мед має складатися з вуглеводів, переважно із фруктози й глюкози, а також інших речовин, таких як органічні кислоти, ензими (ферменти), пилкові зерна, що потрапляють у процесі переробки бджолами нектару (паді) на мед. Колір меду може варіюватися від прозорого (безкольорового), білого, світло-жовтого до темно-коричневого; консистенція — від рідкої, в'язкої до дуже в'язкою чи щільної. Допускається кристалізація меду - від дрібно- до крупнозернистої. Смак меду може бути солодким, ніжним, приємним, терпким, подразнюючим слизову оболонку ротової порожнини, без сторонніх присмаків, аромат — специфічним, приємним, слабким, сильним, ніжним, без сторонніх запахів. Смак та аромат можуть варіюватися, але ці показники повинні бути зумовлені рослинним походженням залежно від виду рослини.

За новими вимогами, до продукту, що маркується словом «мед», придатного для споживання людиною, чи як інгредієнта у харчових продуктах, заборонено додавати інші харчові інгредієнти, харчові добавки або будь-які інші добавки.

Також окремо прописані вимоги до меду для кондитерських виробів.

Маркування меду має містити інформацію про країну походження, в якій він зібраний.

До 1 січня 2023 року передбачено добровільне застосування затверджених вимог, що дозволить операторам ринку підготуватися до нових вимог.

Лубенське міськрайонне управління Держпродспоживслужби.med 11022020 2

Довідково: Кристалізований і некристалізований мед за своєю природою і складом не різниться.

Кристалізація полягає у перетворенні розчиненого цукру в твердий (кристалічний) стан. На схильність меду до кристалізації та її швидкість впливає насамперед співвідношення глюкози і фруктози, а також тепло. Чим більше глюкози, тим швидше відбувається кристалізація меду. В різних за походженням сортах співвідношення глюкози і фруктози неоднакове.

Кристалізацію меду можна прискорити або загальмувати впливом температури. Найшвидше вона відбувається при температурі 13—14 °С, пониження її затримує утворення кристалів, підвищення зменшує схильність до утворення кристалів, а при 40 °C вони розчиняються. На великих підприємствах кристалізацію гальмують і зберігають мед рідким у великих місткостях при температурі 40 °C, підігріваючи теплою водою.

Кристалізований мед при потребі можна розчинити тривалим нагріванням у посуді з теплою водою при температурі 50 °C. При цьому харчові якості та лікувальні властивості частково або повністю (залежно від тривалості нагрівання)втрачаються. Якість посуду, в якому зберігається мед, на процес кристалізації не впливає.

 

Календар свят

Жовтень, 2025
ПнВтСрЧтПтСбНд
  1
День Захисника України
Міжнародний день літніх людей
День Українського козацтва
2
Міжнародний день ненасильства
34
Всесвітній тиждень космосу
Всесвітній день тварин
5
День працівників освіти
Всесвітній день вчителів
6
Міжнародний день лікаря
Міжнародний день архітектора
78
День юриста
9
Всесвітній день пошти
День ріелтора
10
Вcесвітній день психічного здоров'я
День працівників стандартизації тa метрології
Європейський день боротьби пpоти страти
11
Міжнародний день пo зменшенню небезпеки стихійних лих
12
День працівників Дeржавної санітарно-епідеміологічної служби
День художника
День кадрового працівника
131415
Всесвітній день сільської жінки
Міжнародний день білої тростини
16
Всесвітній день продовольства
День анестезіолога
Міжнародний день кредитних спілок
17
Міжнародний день боротьби зa ліквідацію убогості
18
День пpацівників целюлозно-паперової промисловості
19
День працівників харчової промисловості
20
Міжнародний день авіадиспетчера
Всеукраїнський день боротьби пpоти захворювання раком молочної залози
Міжнародний день кухаря та кулінара
212223
День рекламіста (Дeнь працівників реклами)
24
Всесвітній день інформації пpо розвиток
День Організації Об'єднаниx Націй
Тиждень роззброєння
День маркетолога
25
Тиждень роззброєння
26
Тиждень роззброєння
День автомобіліста і дорожника
27
Тиждень роззброєння
День української писемності і мови
28
Тиждень роззброєння
День визволення України вiд фашистських загарбників
29
Тиждень роззброєння
Дeнь працівників служби позавідомчої охорони
30
Тиждень роззброєння
31
Міжнародний день Чорного моря
  

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!