28 листопада (15 листопада за старим стилем) починається Різдвяний піст, який ще назвают Пилипів, бо він починається на наступний день після святкування пам’яті святого апостола Пилипа. Мета посту приготувати віруючих до зустрічі одного з головних свят Церкви - Різдва Господа нашого Ісуса Христа. Різдвяний піст триває сорок днів.
Різдвяний піст менш суворий, ніж Великий та Успенський пости. За своєю суворістю він близький до Петрового посту.
Так, у певні дні цього посту можна їсти рибу, страви з олією, а по вихідних навіть випити трішки вина. Натомість упродовж цих 40 днів суворо заборонено вживати продукти тваринного походження: яйця, молоко, м’ясо, сир, вершкове масло й, відповідно, всі похідні від них. У деякі дні раціон складається лише з невареної їжі рослинного походження (по-іншому – сухоїдіння). Основу пісного столу в цей період становлять овочі, каші, бобові та гриби.
Календар харчування Різдвяного посту 2019-2020 по днях:
28 листопада, четвер – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів
29 листопада, п’ятниця – сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед
30 листопада, субота – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів
1 грудня, неділя – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів
2 грудня, понеділок – варена їжа без олії: каші, супи, овочі, гриби
3 грудня, вівторок – можна дозволити собі варену їжу з олією, рибу і трохи вина
4 грудня, середа – Введення в храм Пресвятої Богородиці. З нагоди свята можна побалувати себе стравами з олією, рибою і вином
5 грудня, четвер – їжа з олією, страви з риби та морепродуктів
6 грудня, п’ятниця – сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед
7 грудня, субота – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів, вино
8 грудня, неділя – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів, вино
9 грудня, понеділок – варена їжа без олії: каші, супи, овочі, гриби
10 грудня, вівторок – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів
11 грудня, середа – сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед
12 грудня, четвер – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів
13 грудня, п’ятниця – сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед
14 грудня, субота – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів, вино
15 грудня, неділя – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів, вино
16 грудня, понеділок – варена їжа без олії: каші, супи, овочі, гриби
17 грудня, вівторок – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів
18 грудня, середа – сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед
19 грудня, четвер – Святителя Миколая. У свято можна поласувати вареною їжею з олією, стравами з риби та морепродуктів, випити трішки вина
20 грудня, п’ятниця – сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед
21 грудня, субота – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів, вино
22 грудня, неділя – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів, вино
23 грудня, понеділок – варена їжа без олії: каші, супи, овочі, гриби
24 грудня, вівторок – варена їжа з олією: каші, супи, тушковані овочі, гриб
25 грудня, середа – сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед
26 грудня, четвер – варена їжа з олією: каші, супи, тушковані овочі, гриби
27 грудня, п’ятниця – сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед
28 грудня, субота – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів, вино
29 грудня, неділя – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів, вино
30 грудня, понеділок – варена їжа без олії: каші, супи, овочі, гриби
31 грудня, вівторок – варена їжа з олією: каші, супи, тушковані овочі, гриби
1 січня, середа – сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед
2 січня, четвер – варена їжа без олії: каші, супи, овочі, гриби
3 січня, п’ятниця – сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед
4 січня, субота – варена їжа з олією: каші, супи, тушковані овочі, гриби
5 січня, неділя – варена їжа з олією: каші, супи, тушковані овочі, гриби
6 січня, понеділок – Святвечір.
У переддень Різдва слід дотримуватися сухоїдіння: вживати хліб, воду, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед. Ввечері 6 січня з появою першої зірки на небі, що сповіщає про народження Ісуса Христа, православні сідають за святкову трапезу: до столу подають 12 пісних страв, першою із яких прийнято їсти кутю. Кутя – це пісна каша із пшениці, рису чи перлової крупи, зварена на воді, присмачена медом, родзинками, горіхами, маком, сухофруктами або цукатами.
Джерело: www.unian.ua
Підписуйтесь на нас у facebook !!!
А також читай: Оголошення.
Станьте одним із 4 000 передплатників. Газета "Лубенщина" завжди з вами