Мобільна бібліотека в Лубнах створена для потреб людей

Мобільна бібліотека в Лубнах створена для потреб людей

Благодійний фонд «МХП-Громаді» широко відомий на Лубенщині завдяки конкурсам «Роби своє», спрямованому на підтримку мікрогрантами малого бізнесу, «Час діяти, Україно», спрямованому на підтримку соціальної сфери та іншим. На минулому тижні в Публічній бібліотеці ім. В.Малика відбулася презентація проєкту «Мобільна бібліотека – територія читання і дозвілля», який заклад виграв у чесній боротьбі з іншими в рамках конкурсу «Час діяти, Україно».

Про важливість цієї сфери в житті громади свідчив захід, на який прибули керівник групи соціального розвитку Північ БФ «МХП- Громаді» Юлія Король та фахівець із соціальних проєктів БФ «МХП-Громаді» Антон Васильєв. Господарів представляли міський голова Олександр Грицаєнко, керуюча справами міськвиконкому Юлія Білокінь, учасники проєкту, партнери Публічної бібліотеки ім.В.Малика.mhp 11102024 2

– Благодійний фонд «МХП-Громаді» працює на теренах України і в тому числі в м.Лубни, надає надзвичайно велику допомогу громадам у втіленні різних проєктів, – наголосив Олександр Петрович, говорячи про тісну співпрацю. – І ось сьогодні один з них успішно реалізований. Але, крім нього, в Лубенській громаді втілено в життя ще декілька проєктів, які ішли поряд. За 2 роки, відколи ми співпрацюємо з БФ «МХП-Громаді», це і придбання обладнання для міської лікарні, і обладнання для інклюзивно-ресурсного центру міської системи освіти, і підтримка громадської організації самаритян, що опікується дітьми, позбавленими батьківського піклування. Завдяки останнім проєктам, про які я тількино говорив, загальна сума залучених інвестицій в громаду разом з коштами міського бюджету становить 400 тисяч грн. Це достатньо велика сума, яка реалізована спільно з Благодійним фондом «МХП-Громаді». Тому щиро радий презентувати вам черговий проєкт «Мобільна бібліотека – територія читання і дозвілля» і висловлюю тверду надію працювати разом ще багатобагато років. Загалом же БФ «МХП-Громаді» – це і допомога в питаннях відшкодування пошкоджень, завданих під час обстрілів ворогом, і підтримка окремих напрямків роботи по забезпеченню Збройних сил України і багато-багато іншого. Представники фонду Юлія Король і Антон Васильєв працюють за різними напрямками з громадами. Завдяки цьому навіть на рівні освітніх закладів є можливість розробляти проєкти і подавати їх на участь у програмах БФ «МХП-Громаді», і головне – вони нас не підводять.

Керівник групи соціального розвитку Північ БФ «МХП-Громаді» Юлія Король наголосила:

– Благодійний фонд працює в 13 областях України. У першу чергу намагаємося якомога тісніше співпрацювати із владою, із громадою, із бізнесом на території держави. Бо тільки в партнерстві можна реалізувати якісні проєкти, в першу чергу на користь громадам.

Завдяки цьому за короткий час реалізували багато спільних справ. Деякі більші, як от реабілітаційний центр на базі Лубенської лікарні. Деякі менші, як закупівля обладнання для виготовлення продукції громадською організацією «Наша каша» з метою харчування воїнів ЗСУ.

Лубенці в цьому сенсі дуже активні. Бо є громади, в яких МХП працює більше 10 років, а реалізовано набагато менше проєктів. Це свідчить про те, що є підтримка від місцевої влади. До того ж підприємство «Лубним’ясо» виділяє певну кількість м’ясної продукції для того, щоб каша для воїнів була з м’ясом.

Презентація Публічною бібліотекою ім.Володимира Малика проєкту «Мобільна бібліотека – територія читання і дозвілля» зруйнувала стереотип про бібліотеки як місце, де користувачі лише читають книги. Бібліотечні працівники намагаються іти до читачів з різними програмами особистісного розвитку та майстер-класів. І щоб читачі, які обмежені в руховій діяльності, мали більш комфортні умови (а бібліотека знаходиться на другому поверсі), був написаний цей проєкт.

Його представила керівник проєкту провідний працівник відділу обслуговування Інна Сизоненко.mhp 22102024 4

Вона нагадала, що грантовий конкурс «Час діяти, Україно» стартував 10 квітня 2024 року і бібліотечні працівники могли взяти в ньому участь. Проблема розташування на другому поверсі, внаслідок чого користувачі не можуть потрапити до бібліотеки, викликала до життя проєкт «Мобільна бібліотека – територія читання і дозвілля», спрямований на покра щення умов читання в громаді.

Загальна мета проєкту полягала у створенні мобільної бібліотеки для забезпечення доступу до культурних, освітніх ресурсів, проведення ігрових та інформаційних заходів поза межами бібліотеки. Згуртована команда у складі куратора проєкту методиста Наталії Мусієнко, піар-менеджерів провідного бібліографа Наталії Замараєвої, бібліотекаря Марини Кононенко та спеціаліста з цифрової грамотності Віталіни Курильчук організували тренінги для бібліотекарів, щоб розуміти, що хочемо, що ми будемо робити і як ми це будемо реалізовувати.

За грантом Публічна бібліотека отримала книги сучасних авторів, настільні та напольні ігри, щоб діти не тільки читали, а і розвивалися, два намети: один – від сонця, другий – від дощу, залежно від погодних умов, новенький ноутбук, павербанк для того, щоб той працював поза межами бібліотеки без підключення до джерела стаціонарного струму, велорикшу (триколісний велосипед з корзиною для того, щоб доставляти книги до маломобільних груп населення), яка уже користується попитом, 10 надувних крісел для зручного проведення зустрічі просто неба, акустичну систему – колонка з двома мікрофонами, розкладний стіл з парасолькою і чотирма стільчиками для проведення майстер-класів. Це дуже зручно, коли діти приходять і хочуть щось зробити.

Перші кроки мобільної бібліотеки – зустрічі з мешканцями мікрорайонів, куди виїздили були дуже цікавими. Люди дізналися, що таке мобільна бібліотека і чому вона з велосипедом, і що в корзинці велорикші. Звичайно ж, книги та ігри. Зайшовши в найближчу альтанку, дуже зручно проводити змістовні заходи з дітьми та дорослими. Проєкт не тільки цьогорічний, він матиме продовження. Визначено 5 локацій, куди бібліотекарі привозитимуть книги, спілкуватимуться, гратимуть з дітьми. Будуть проводитися зустрічі на місцях із запрошенням письменників, краєзнавців, під час яких популяризуватимуть не лише книги, а й ігри для дітей, заходи з особистісного розвитку, майстер-класи.

Керівник групи соціального розвитку Північ БФ «МХП- Громаді» Юлія Король та фахівець із соціальних проєктів БФ «МХП-Громаді» Антон Васильєв вручили директору Публічної бібліотеки ім.Володимира Малика Валентині Сьомак табличку про те, що проєкт «Мобільна бібліотека – територія читання і дозвілля» став переможцем конкурсу проєктів «Час діяти, Україно» як найкраща ініціатива року і привітали колектив з перемогою.mhp 22102024 5

Зокрема, фахівець із соціальних проєктів БФ «МХП-Громаді» Антон Васильєв наголосив, що проєкт «Мобільна бібліотека» – один з найяскравіших проєктів в області. І взагалі цього року лубенська громада проявила надзвичайну активність, подала дуже багато заявок, які отримали перемогу. Це стосується не лише проєкту «Час діяти, Україно» – конкурсу соціальних ініціатив, це стосується і конкурсу «Роби своє». Побажав продовжувати роботу далі. БФ «МХП-Громаді» чекає нових ідей. А чудова історія з велорикшею – свідчення того, що креативні ініціативи мають високі шанси для втілення в життя.

Зустріч з творчою талановитою письменницею авторкою історичносоціальних романів Раїсою Плотниковою стала продовженням заходу.mhp 22102024 3

Отож презентація проєкту вдалася, і далі, сподіваємося, буде.

Олександр МІЩЕНКО

Знімки автора

Календар свят

Жовтень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
 1
Покров Пресвятої Богородиці.
День захисника України.
День українського козацтва.
День працівників освіти (День вчителя).
Міжнародний день людей похилого віку.
Міжнародний день кави.
Міжнародний день музики.
Міжнародний день охорони єнотів.
Іменини святкує Ананій.
2
Міжнародний день боротьби з насильством.
Всесвітній день Хабітат.
Іменини святкують Кипріян, Юстина.
3
Всесвітній день сільськогосподарської техніки.
Іменини святкують Денис, Діонісій.
4
Всесвітній день тварин.
Іменини святкують Василь, Дмитро, Єрофей, Петро, Степан, Тихон, Вероніка.
5
Всесвітній день архітектора.
Іменини святкує Харитина.
6
Всесвітній день охорони місць проживання.
Іменини святкує Тома.
7
Міжнародний день листоноші.
Іменини святкують Сергій, Вакх.
8
Всесвітній день зору.
День юриста України.
День художника України.
Іменини святкує Пелагія.
9
Всесвітній день поштової служби.
Всесвітній день яйця.
Іменини святкує Яків.
10
Всесвітній день психічного здоров’я.
Іменини святкують Євлампій і Євлампія.
11
Міжнародний день дівчаток.
Іменини святкують Филип, Теофан.
12
Всесвітній день боротьби з артритом.
Іменини святкують Косма, Мартин.
13
Міжнародний день зменшення небезпеки лих.
Іменини святкують Карпо, Пилип, Агатонік.
14
Іменини святкують Назарій, Протас, Гарвасій, Парскева.
15
Всесвітній день боротьби з раком грудей.
Всесвітній день миття рук.
Іменини святкують Євтимій, Лукіян.
16
Всесвітній день анастезіолога.
Всесвітній день здорового харчування.
Всесвітній день продовольства.
Іменини святкує Лонгин.
17
Всесвітній день донорства.
Міжнародний день боротьби за ліквідацію злиднів.
Іменини святкує Андрей.
18
Європейський день боротьби з торгівлею людьми.
День еспресо.
Іменини святкує Лука.
19
Міжнародний день кредитних спілок.
Іменини святкує Йоіл.
20
Всесвітній день боротьби із раком молочної залози.
Міжнародний день кухаря.
Іменини святкує Артемій.
21
Іменини святкують Іларіон.
22
Всесвітній день людей з вадами мовлення.
Іменини святкує Аверкій.
23
Всесвітній день шампанського.
Міжнародний день тещі.
Іменини святкує Яків.
24
Всесвітній день інформації про розвиток.
День ООН.
Іменини святкує Арета.
25
Всесвітній день макароні.
День автомобіліста.
Іменини святкує Маркіян.
26
Міжнародний день шкільних бібліотек.
Іменини святкує Дмитро.
27
Всесвітній день аудіовізуальної спадщини.
Іменини святкує Нестор.
28
День визволення України від фашистських загарбників.
Міжнародний день анімації.
Іменини святкують Терентій, Неоніла, Параскева.
29
Всесвітній день боротьби з інсультом.
Іменини святкують Анастасія, Аврамій.
30
Іменини святкують Зиновій, Зиновія.
31
Міжнародний день економії.
Міжнародний день Чорного моря.
Іменини святкує Євстахій.
   

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!