Чи знаєте ви, що накопичується на кінчику редиски?

nitratu 17042019Першi молодi овочi вже з’явились на прилавках. Купуючи їх, ми отримуємо веснянi вiтамiни. Однак не слiд забувати про нiтрати. У раннiх овочах часто буває завищений рiвень цих речовин. Як вiдомо, нiтрати застосовують для прискорення росту й дозрiвання рослин, однак несвiдоме використання призводить до їх надмiрного накопичення в овочах, а також забруднення ґрунтових вод.

Купуючи сезоннi овочi, ви повиннi знати, що деякi з овочiв вбирають у себе нiтрати бiльше. Серед них, зокрема, буряк, редиска, салат, шпинат, молода капуста, кабачки, морква, огiрки, крiп.

Не давайте першi раннi овочi та ягоди дiтям, бо чим молодша дитина, тим важчими будуть наслiдки отруєння.

Зберiгайте овочi протягом короткого часу i бажано у прохолодному темному мiстi, а ще краще в холодильнику, тому що при температурi +2°С перетворення нiтратiв у нiтрити не вiдбувається.

Купуючи свіжі овочі звертайте увагу на їх зовнішній вигляд. Так здоровi огiрки – темно-зеленi плоди, мають тверду шкiрку. Редиска має бути без жовтих чи iнших плям, а зелень – темно-зеленого кольору, з не зiм’ятими, витягнутими листочками. Прослiдкуйте, щоб свiжа капуста була легкою, але твердою, її верхнi листочки блискучими та соковитими, а не облiзлими та сухими. Унаслiдок вмiсту високої дози нiтратiв один овоч може вирости дуже великим, а iнший, навпаки, «згорiти» через перегодовування i виглядати трохи меншим вiд своїх звичайних родичiв. Тому вибирайте плоди середнiх розмiрiв.

Перед споживанням потрiбно ретельно мити овочi та фрукти пiд проточною водою, а ще краще вимочити їх. Вода справдi зменшує кiлькiсть нiтратiв. Аби зменшити на 25 - 30% вмiст нiтратiв у раннiй капустi, досить потримати її у водi протягом години.

Надлишковий вмiст нiтратiв суттєво можна знизити, провiвши первину обробку рослинних продуктiв, адже в одних частинах рослини накопичується бiльше нiтратiв, нiж в iнших. Наприклад:

- у стеблах кропу i петрушки значно бiльше нiтратiв, нiж у листках;

- у огiрка та кабачка найбiльше накопичується хiмiї бiля плодонiжки та у шкiрцi, тому шкiрку треба чистити;

- у капустi – на верхнiх листочках;

- у редисцi – бiля кiнчика знизу;

- у салатi та зеленiй цибулi – бiля корiнця;

- у перця, баклажана та помiдора – бiля плодонiжки;

- картопля найбiльше накопичує нiтратiв у шкiрцi;

- морква – у верхнiй та нижнiй частинi. Тому саме цi мiсця потрiбно зрiзати.

Первинна кулiнарна обробка овочiв (бланшування, вiдварювання, тушкування) – дозволить зменшити вмiст нiтратiв на 20-30%. Водночас нiтрати втрачаються пiд час варiння овочiв - вони переходять у воду. Проте цей вiдвар треба вилити!

Можна вживати аскорбiнову кислоту (вiтамiн С), ретинол (вiт. А, альфа-токоферол), вiт. Є, танiн, цистеїн, якi здатнi послабити негативний вплив нiтратiв на органiзм людини.

Держспоживслужба попереджає про небезпеку!

Джерело:

Календар свят

Червень, 2025
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
День працівників водного господарства
День працівників місцевої промисловості
День захисту дітей
234
Міжнародний дeнь безневинних дітей - жертв агресії
День господарських судів
5
Всесвітній день довкілля
6
День журналіста
78
День працівників легкої промисловості
Трійця
Всесвітній день океанів
9
Міжнародний день друзів
101112
День працівників фондового ринку
1314
Всесвітній день донора
15
День медичного працівника
1617
Усесвітній день боротьби iз запустинюванням і засухою
18
День дільничного інспектора поліції
19
День фермера
20
Всесвітній день біженців
2122
День скорботи тa надання почестей пам'ятi жертв війни в Україні
23
День державної служби ООН
День державної служби України
2425
Міжнародний день моряка
День митника України
26
Міжнародний день ООН нa підтримку жертв тортур
Міжнародний день боротьби пpоти зловживання наркотиками і їx незаконного звороту
2728
День Конституції України
29
30      

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!