Містечко для ВПО - нові можливості для громади

Містечко для ВПО - нові можливості для громади

Мужності та патріотизму наших людей слід віддати належне, адже вони вміють розвивати бізнес навіть під час війни, залучати донорів для реалізації нових ідей, розбудовувати свої громади і робити добрі справи для простих українців, щоб постраждалі внаслідок війни змогли побудувати нове життя. До таких людей належить команда ГО «Алгоритм дій», яка реалізує проект RE: Ukraine Housing Lutsk на території Жидичинської громади на Волині.

Основні цілі проєкту:

- забезпечити українських ВПО гідним тимчасовим житлом на час їхнього становлення,

- надати майданчик для ментального відновлення українцям, які постраждали від війни,

- інтегрувати ВПО у місцеву громаду, щоб вони могли зробити Луцьк своїм новим домом.


Менеджерка з комунікацій ГО «Алгоритм дій» Ірина Новосад, відзначила, що в Луцьк приїздять дуже круті, класні люди, великі професіонали – це дизайнери, відеографи, айтішники. Втримати їх в Луцьку - одне із завдань організації, бо люди використовують Луцьк, як транзитний пункт перебування. Тобто їдуть у міста, що більше на слуху, до Львова, за кордон. ГО «Алгоритм дій» робить акцент на креативних індустріях, спрямованих на розвиток та мріє збудувати таку екосистему, щоб перетворити Луцьк на столицю креативних індустрій, щоб ці люди не їхали за кордон, і щоб вони стали частиною Жидичинської громади. Це їхня мета та місія, яку вони ставлять собі, як організація.


Засновники організації побачили проєкт в українського архітектора, дизайнера і волонтера Слави Балбек, який у 2018 році співзаснував майстерню архітектури та дизайну інтер’єру balbek bureau. Ця майстерня під час війни запустила проєкт RE:Ukraine – система модульного містечка для тимчасово переміщених осіб, де людина, яка втрачає житло внаслідок російської агресії може переїхати в нове місце життя і мати умови, гідні українця.


Ірина каже, що вони звернулися до Слави і запитали, чи можуть вони такий же проєкт поєднати з їхньою концепцією в Жидичині. Оскільки на території громади є земельна ділянка, де можна побудувати модульне містечко, річка, а сучасний центр відновлення сприятиме ментальному становленню людей. До того ж має зручне місцерозташування неподалік Луцька, лише 12 хв. поїздки на транспорті.vpo 18062024 10
Команда вирішила, що зможе зробити центр ментального відновлення з тимчасовим проживанням. Тут люди матимуть можливість ментально відновитися в тиші, в спокої, в активній громаді біля Луцька. І вже зробили експерементальний зразок, щоб зрозуміти бюджет на будівництво містечка, який показують донорам, партнерам для залучення нових коштів, аби наочно демонструвати, що хочуть створити в майбутньому.


Містечко у Жидичині розкинеться на 12,25 га (близько 18 футбольних полів). Воно складатиметься із 17 модулів, де кожен міститиме 4 окремих будиночки. У житловому блоці буде розміщено дві або три квартири від 40 до 64 квадратів.
На сьогодні вже побудований один з таких модулів, де є 2  аналогічні, дзеркальні квартири, зроблені для того, щоб родина із кількох людей змогла проживати із збереженням комфорту та приватності. Тут є 2 кімнати, повністю обладнані кухні, повноцінний санвузол, автономне опалення, котел, тепла підлога, усі меблі від компанії ІКЕА. Модуль повністю облаштований для життя осіб з інвалідністю. Автори ідеї намагаються створити такі умови, щоб люди, яким потрібно відновити сили, не відчували жодних обмежень чи незручностей. Все передбачено, щоб повноцінно жити протягом року.vpo 18062024 4

vpo 18062024 5

vpo 18062024 5

 

vpo 18062024 8

Команда «Алгоритму дій», крім будиночків, планує побудувати приміщення, призначені для спільних активностей, групових занять, а також затишні рекреаційні простори для відновлення, де можна буде отримати психологічну підтримку, фізичну реабілітацію, нові навички, щоб отримати життєву силу й рухатися далі. Згодом планується залучити кошти для будівництва зони паркування автомобілів, велодоріжки. Створити зони відпочинку, дитячі та спортивні майданчики, території відпочинку біля води, закладів харчування, щоб поєднати цю локацію із центром Жидичина. Це дасть змогу жителям містечка спілкуватися із місцевими мешканцями, разом відпочивати, вчитися, співпрацювати. vpo 18062024 2
«Цей проєкт – це одна з екологічних ініціатив, тому що матеріали, які тут використовують, екологічні, тут немає нічого хімічного – ніякого пінопласту, ніяких таких наповнювачів, що можуть бути шкідливими», - каже сертифікований спеціаліст з будівництва сфери й архітектури Віктор Чешук. Він один з тих, хто керує цим проектом. Розробник додає, що обов’язково буде збудована власна локальна еко-каналізація та внутрішні очисні споруди.

456 осіб зможуть одночасно проживати, адаптуватися на території містечка. Це не буде житло на роки. Хтось відновиться протягом місяця, комусь, для того, щоб знайти ресурс для продовження життя потрібно буде трішки більше часу. Але кожен зможе в такій реабілітаційній зоні знайти силу, щоб далі працювати, заробляти гроші. Цей простір дасть можливість людям підтримувати один одного, навчати та душевно відпочивати. Засновники проєкту взаємодіють, об’єднуючи зусилля громади, бізнесу, держави та донорів, щоб разом змінити світ на краще.


Всі, хто втілюють проєкт RE: Ukraine Housing Lutsk роблять усе для того, щоб він запрацював якомога швидше. Фінансування здійснюється коштом благодійних внесків до громадської організації. В цьому допомагають закордонні інвестори, які вкладають власні кошти, щоб відновити Україну. Бюджет проекту постійно змінюється, тому команда цієї великої ідеї знаходиться на етапі пошуку нових донорів. В них є що запропонувати інвесторам! vpo 18062024 11


Долучитися до брендів-партнерів, щоб профінансувати проект гідного житла для українців, що вимушено залишили свої домівки, можна за посиланням.

 У нинішній ситуації надзвичайно важливо акумулювати сили для підтримки українців та країни в цілому. Це вкрай складно, але можливо. Команда ГО «Алгоритм дій» на своєму прикладі показує результати своїх зусиль та цінність ідеї, щоб їхня мрія збулася.

Анна Лохматова
Матеріал створений у рамках прес-туру “Громади тилу: як Волинь приймає ВПО, воює та розвивається”, організованого Харківським прес-клубом.

Календар свят

Вересень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
День знань.
2345678
Різдво Пресвятої Богородиці.
91011121314
Воздвиження Чесного Хреста.
15
Всенародний день батька.
1617
День рятувальника.
День працівників лісу.
Іменини святкують Ілля, Софія, Віра, Надія, Любов.
1819202122
День осіннього рівнодення.
День партизанської слави України.
23242526272829
День пам’яті трагедії Бабиного Яру.
30
День перекладача.
Всеукраїнський день бібліотек.
День усиновлення.
      

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!