Копаємо разом

chervu 28102020 1Головним фактором з підвищення врожайності і поліпшення якості сільськогосподарської продукції є своєчасне і якісне проведення боротьби з шкідниками сільськогосподарських культур із застосуванням інтегрованої системи, тобто раціонального поєднання існуючих хімічних, біологічних і агротехнічних заходів.

Для цього спеціалістами Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області в базових та інших господарствах Лубенського району провели ґрунтові розкопки та обстежили поля, лісосмуги, неорні землі на виявлення заселення їх шкідниками з метою встановлення зимуючого запасу шкідливих організмів, прогнозу їх поширення та визначення потреби у засобах захисту рослин на 2021 рік.

До найшкідливіших організмів належать: ґрунтові шкідники  (дротянки та несправжні дротянки, личинки хрущів), гусениці підгризаючих і листогризучих совок, стебловий (кукурудзяний) метелик, а також жужелиця та хлібні жуки. За результатами обстежень встановлено, що дротяниками та несправжніми дротяниками(личинками жука ковалика) найбільший відсоток пошкодження рослин та заселених площ виявлено у посівах соняшнику та кукурудзи.  У посівах озимих зернових колосових культур, розміщених після колосових попередників, також можливе зростання чисельності хлібної жужелиці (туруна). Для зменшення їх чисельності та шкідливості слід дотримуватись системи сівозміни та сівби озимих у допустимо пізні строки. Повсюди найбільш поширеними в посівах сільськогосподарських культур були совка-гамма, совка бавовникова, які дають по два повних покоління.

Найбільша щільність личинок травневого хруща спостерігається вздовж лісосмуг, ці ділянки залишаються основним джерелом збереження популяції шкідника в природі.

chervu 28102020Гусениці підгризаючих совок виявлені на 48% за чисельності 0,5екз.кв.м. В посівах озимини врожаю 2021 року шкідника виявили на 29% обстеженої площі. Але найбільше шкідника виявлено на присадибних ділянках (просапні, овочеві культури). За умови доброї перезимівлі навесні 2021 року при прогріванні ґрунту на глибині 20см. до +100С, гусениці підніматимуться у поверхневі шари ґрунту, їх живлення триватиме приблизно до II декади квітня, після чого відбуватиметься заляльковування та вихід другого покоління.

Єдиним покращенням фітосанітарної ситуації стає в посівах зернової кукурудзи від  багатоїдного стеблового (кукурудзяного) метелика. Висока загроза  шкідника була багато років, але другий рік поспіль в період масових  яйцекладок шкідника спостерігається суха та жарка погода, яка призводить до висиханню яєць та стримує високу чисельність гусениць.

Регулювання чисельності шкідливих організмів передбачає зберегти посіви сільськогосподарських культур, не допустити пошкодження та погіршення їх стану, убезпечити від забруднення хімічними засовами захисту рослин зерно продукцію та довкілля.

Олександра Капштик, провідний спеціаліст Управління фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби в Полтавській області                                

Календар свят

Квітень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
1
День сміху.
234567
Всесвітній день здоров’я.
89101112
Всесвітній день рок-н-ролу.
1314
151617
Український день довкілля.
18192021
2223
Всеукраїнський день психолога.
Іменини святкує Юрій.
2425
Іменини святкує Марко.
26
Міжнародний день пам’яті Чорнобилької катастрофи.
2728
Вербна неділя.
2930
Іменини Якова.
     

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!