ЩО ТАКЕ ГРИП ПТИЦІ

grup 24012020Інфекційних хвороб, спільних для тварин і людей, в світі існує дуже багато. Одні з них минають у легкій формі, інші призводять до епізоотій і епідемій з масовою смерт­ністю. І як тільки людям вдається при­бор­кати збуд­ників однієї хвороби, на зміну їм при­ходять інші. Однією з таких хвороб є грип птиці.

 Так 19.01.2020 року, згід­но лабораторних до­слід­жень, в ПП «Ху­тір» с.Бугаків, Неми­рів­ського р-ну, Вінниць­кої обл. було вста­новлено ді­аг­ноз грип птиці типу А.

Це гост­ре високо­конта­гіозне вірус­не захворю­ван­ня сільсько­гос­подар­ської, синатроп­ної та дикої птиці, що харак­те­ризується приг­ні­­чен­ням, септи­це­мією, ура­­жен­­ням респіраторних орга­нів та шлунково-киш­кового тра­кту, великою за­гибелі птиці.

До хвороби сприйнят­ливі кури, качки, гуси, ін­дики, стра­­уси, цесарки, пере­­пе­ли, бу­ревісники, фазани, го­­робці, лебеді, чайки та ін­ші.

Дже­ре­лом інфекції є хвора та при­хворіла грипом птиця, вірусо­носійство, у якої мо­же три­вати до 2-3 місяців. Зара­ження відбу­вається через повітря, інфі­кований корм, яйця, воду, інвентар та інше.

В більшості вірус грипу птиці високо­спе­ци­фічний і не здатний уражати інший вид тва­рин чи людину. Проте вірус грипу має здат­ність швидко видо­змінюватися. Є при­пу­щення науковців, що вірус “пташиного гри­пу” при певних умовах може мутувати і пере­даватись людині, внаслідок чого бували ви­падки, які викликали масові захво­рю­вання людей з високою летальністю.

При зараженні низько­ві­рулентним штамом ві­русу хвороба проявляється зни­женням несучості, ура­жен­ням органів дихання і трав­лення, смертність ко­ли­ваєть­ся у межах від 2-5% до 90%. При зараженні пти­ці високо­вірулентним серотипом віру­су хвороба про­­тікає гостро і прояв­ляється ураженням пе­ре­важно респіраторної сис­теми, супроводжується хри­­­пами, посинінням гре­беня, сере­жок, набряком го­лови, діареєю, значною за­ги­бел­лю (більше 75%).

Діагностують грип у пти­ці на підставі епізоо­тичних, клі­ніч­них, паталого­анато­міч­них і обов’язково лабо­ра­тор­них досліджень.

А тому щоб уникнути за­хво­рю­вання домашньої пти­ці в особистих госпо­дар­ствах, необхідно пере­вести пта­хів на закритий ре­жим утри­мання, не ви­пус­кати на пас­тів­ники, водой­мища, а на под­вір’ях вста­новити при­сто­­су­вання для відля­куван­ня си­нантропної пти­ці. Тоб­то уне­можливити контакт до­маш­ньої птиці з ди­кою пере­літною та си­нант­роп­ною птицею.

В процесі догляду за до­маш­німи птахами необ­хід­но використовувати спец­одяг та користуватись ват­но-марле­вою пов’яз­кою. При обслуго­вуванні птиці дотримуватись особистої гігієни, не вживати їжу,не пити та не палити.

В їжу потрібно ви­ко­рис­то­вувати м’ясо і яйця лише від заздалегідь здорових птахів. Якщо їх придбавати, то в ма­га­зинах або на ринку, після проведенї ветери­нар­но-сані­тар­ної експер­тизи. Перед вжи­ванням м’я­со слід прова­рю­вати не менше півгодини з часу за­ки­пання, а яйця – десять хвилин.

Зараз на території України в тому числі і в нашому районі проводиться постійний імуно­логічний моніторинг серед різних видів птиці щодо наявності антитіл до грипу та інших інфекційних хвороб, що дає можливість тримати епізоотичну ситуацію під конт­ро­лем, прогнозувати виник­нення захворю­ван­ня та планувати проти­епі­зоотичні заходи.

При підозрі на захворю­вання птиці на пташиний грип слід звернутися до спе­ціа­лістів ветеринарної ме­дицини для вжиття від­по­відних за­ходів.

Сергій Бородай, завідувач відділу протиепізоотичних заходів Лубенської районної державної лікарні ветеринарної медицини.1

Календар свят

Квітень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
1
День сміху.
234567
Всесвітній день здоров’я.
89101112
Всесвітній день рок-н-ролу.
1314
151617
Український день довкілля.
18192021
2223
Всеукраїнський день психолога.
Іменини святкує Юрій.
2425
Іменини святкує Марко.
26
Міжнародний день пам’яті Чорнобилької катастрофи.
2728
Вербна неділя.
2930
Іменини Якова.
     

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!