Лубенський край є частиною Полтавської області, яка є легендарною та містичною. І роль кропиви для лубенців є неоднозначною. Кому потрібно оздоровитися, а кому очиститися від злих чарів. Тому, хто забув про цілющі властивості диво-трави редакція «Лубенщини» пропонує найкращі рецепти цієї весни. Існує століттями сформована думка, що, якщо хоча б тричі поїсти суп з молодої кропиви, то весь рік не будеш мучитися простудними захворюваннями. Важко стверджувати наскільки це вірно, але це можливо перевірити.
Борщ з кропиви
Інгредієнти: пучок свіжої кропиви (можна навпіл зі щавлем чи шпинатом), 4-5 картоплин, морквина, цибулина, 2 яйця, перець духмяний, лавровий лист, перець чорний мелений, олія, сіль, сметана – за смаком.
Приготування: зварити 2 л бульйону (за бажанням – овочевого, м’ясного чи грибного). Цибулю порізати кубиками. Морквину потерти на крупній тертці. Підсмажити їх до золотавого кольору. Картоплю почистити й порізати. Додати картоплю й зварити до готовності й потовкти. Кропиву можна залити окропом або, щоб зберегти вітаміни – промити й порізати в гумових рукавичках. Відварити яйця круто (або збовтати в бульйоні наприкінці приготування). Коли картопля звариться, додати кропиву й проварити 5 хв. Потім додати засмажку, яйця, сіль і прянощі за смаком і варити ще 1-2 хв. Дати настоятися й подавати зі сметаною та свіжою зеленню.
Начинка для пиріжків з кропиви
Спробуйте спекти з нею вітамінні пиріжки. Зазвичай вони розлітаються на «ура». Для приготування начинки вам потрібно півкілограму свіжого листя кропиви, пучок зеленого цибулі і 4-6 яєць.
- Кропиву помийте і дрібно покришіть.
- У глибокій сковороді розтопити шматочок вершкового масла і тушкуйте в ньому зелень.
- Яйця збийте, вилийте в сковороду і починайте перемішувати, щоб вийшов свого роду омлет. Другий варіант – просто відваріть яйця, наріжте їх і додайте до кропиві.
- Зніміть сковороду з вогню, всипте дрібно покришену зелений лук і посоліть.
Вітамінна, смачна начинка для пиріжків готова!
Кропивяні котлети
Інгредієнти: 800 г картоплі , 300 г кропиви, 3 яйця, 1 головка ріпчастої цибулі, 6 ст. л. пшеничного борошна , 4 ст. л. рослинної олії, чорний мелений перець, сіль. Відварити картоплю в підсоленій воді, злити воду, картоплю потовкти. Кропиву обшпарити, дрібно нарізати. Нашаткувати цибулю, спасерувати на маслі, додати кропиву, тушкувати протягом 5 хв, перемішати з картоплею, поперчити, додати яєчні жовтки, добре перемішати. Сформовать з картопляної маси котлети, запанірувати у збитому яйці і борошні. Смажити котлети з двох сторін на олії до рум'яної скоринки. Подаються картопляні котлети з кропивою зі сметаною.
Будь-яке з цих страв стане гідною прикрасою вашого столу і підтримає імунітет після довгої зими. Вітаміни і мікроелементи, що містяться в цій рослині, допоможуть вам почувати себе набагато краще!
“Одна кропива замінює семеро лікарів”. Вміст вітаміну С в кропиві удвічі більше, чим у лимонах і в 10 разів більше, ніж у яблуках. А зміст каротину більший, ніж у щавлі, моркві, обліписі. Кропива є унікальною рослиною і має щонайширший спектр корисної дії.
Кропива знайома багатим вмістом необхідних для людини речовин та елементів. В її листах багато вітаміну С, К і групи В, достаток магнію, хрому, заліза, міді, марганцю, бору та йоду.
Рослина надає благотворний вплив на роботу багатьох органів і систем людини:
- Підсилює і нормалізує обмінні процеси;
- Тонізує роботу м’язів і активізує нервову систему;
- Підвищує тонус матки, кишечнику, судин;
- Сприяє загоєнню і відновленню пошкоджених тканин.
В Англії готують кропивне вино і кожен рік проводять чемпіонат, учасники якого поїдають листя кропиви.
Сорочка з кропиви — не вигадка! Застосовували кропиву з давніх часів для поліпшення кровообігу. Римські легіонери під час навчань і походів шмагали себе кропивою по руках і ногах. Так само чинили люди, які страждали від ревматизму. Із кропиви робили нитку, яка йшла для виготовлення одягу, підстилок. Казкова принцеса, яка плете для своїх зачаклованих братів сорочки з кропиви, — не вигадка, а, радше, данина поваги цілющій рослині. Вона не лише лікує, а й знімає злі чари. Ще й зараз у селах вішають біля порога пучок цієї рослини — для охорони від «лихого ока».
Тож приємних і смачних вам вихідних з кропивою!