Як приготувати кутю: три найпопулярніших рецепти

Як приготувати кутю: три найпопулярніших рецепти

• Зерно є символом вічного життя, його відновлення і кругообігу.
• Мак означає родючість, щедрість, достаток.
• Мед – це задоволення, солодке буття.

Інші інгредієнти – родзинки, горіхи, сухофрукти додалися в кутю вже згодом для більш цікавого і (якщо можна так сказати) світського смаку – на вибір господині і з огляду на місцевість. Є рецепти куті з крихтами шоколаду, з халвою, з рису і навіть з булгуром. Втім, ми за класичну основу: пшениця, мак, мед. І їх треба правильно приготувати.    

Традиційна кутя з горіхами та родзинками

Потрібно:
• пшениця – 300 г;
• мак – 200 г;
• мед (або цукор) – 1-2 ст. л.;
• волоські горіхи – 100 г;
• родзинки – 100 г.

Готуємо. Мак запарюємо і розтираємо, родзинки запарюємо, пшеницю відварюємо – робимо все, як вказано вище.
Поки готується крупа, горіхи злегка обсмажуємо на сухій пательні, даємо охолонути і крупно січемо.
В макітрі або в глибокій мисці змішуємо розтертий мак, пшеницю, горіхи, родзинки, мед (або цукор). Співвідношення крупи і маку регулюємо самі в залежності від того, яку кутю любимо: більш макову чи більш «круп’яну».
Якщо кутя виходить дуже густою, додаємо трошки кип’яченої води або узвару або рідкого меду, якщо любите дуже солодку кутю.

До неї також можна додати:
• ложку цукатів в сиропі;
• вишні з варення;
• запарену і подрібнену курагу;
• суміш кількох видів меду – для більш багатогранного смаку.

“Гурманська”

Потрібно:
• перловка або пшениця – 300 г;
• мак – 200 г;
• сушені яблука – 100 г;
• цукор – 2-3 ст. л.;
• цедра ½ лимона;
• посічені волоські горіхи – 100 г;
• сушена журавлина – 100 г;
• родзинки – 100 г.

Готуємо. Мак запарюємо і перетираємо. Родзинки і журавлину запарюємо, як вказано вище.

З сушених яблук варимо узвар. Яблука дістаємо, але не їмо і не викидаємо. Беремо необхідну для варіння перловки або пшениці кількість узвару (дивіться на упаковці крупи) і варимо її до готовності. Даємо охолонути.
Яблука з узвару кладемо на сковорідку, ледь-ледь змащену маслом, щоб не горіла, підсушуємо яблука і додаємо горіхи та цукор, тримаємо на середньому вогні, постійно перемішуючи, поки яблука і горіхи карамелізуються. Даємо охолонути.
В розтертий мак додаємо цукор, втираємо туди лимонну цедру, додаємо журавлину, родзинки, кашу. Перемішуємо. Якщо кутя надто густа, додаємо трошки узвару. Викладаємо в макітру або креманку, зверху викладаємо карамелізовані яблука з горіхами.⠀

“Панська” кутя

Потрібно:
• пшениця (або рис) – 300 г;
• мак – 200 г;
• мед – 2-3 ст. л.;
• родзинки – 50 г;
• асорті цукатів – 100-150 г;
• волоські горіхи – 50 г;
• мигдаль смажений – 50 г;
• цедра ½ лимона.

Готуємо. Мак, родзинки і крупу готуємо, як вказано вище. Горіхи подрібнюємо. В макітрі або глибокій мисці змішуємо всі інгредієнти, тремо цедру, перемішуємо і подаємо на стіл.

Повідомляє сайти Українки

Календар свят

Березень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678
Міжнародний жіночий день.
9
День народження Тараса Шевченка.
10
Іменини Ніки.
Галини.
11121314
Іменини Венедикта.
15
Всесвітній день сну.
1617
неділя Прощення.
1819
Іменини Дарії
20
Весняне рівнодення.
21222324
25
Благовіщення.
День СБУ.
26
День Національної гвардії України.
2728293031
Пасха (римо-католики).

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!