Реформування медичної галузі: як вижити лубенським лікарям

reforma 17072019 1Днями первинна профспілкова організація Лубенської лікарні інтенсивного лікування за підтримки працівників медичної установи зініціювала збори, ключовим питанням яких виступив процес реформування галузі охорони здоров’я в рамках пілотного проекту.  Серед запрошених – заступник директора Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА Юрій Курилко, міський голова Олександр Грицаєнко, начальник фінансового управління Тамара Романенко, начальник управління охорони здоров’я Віктор Ківа, головний лікар Сергій Наталенко, профспілкові лідери, завідуючі відділень, медичний персонал та ін.

Розпочала збори голова первинної профспілкової організації КП «ЛЛІЛ» ЛМР Людмила Степанова, яка озвучила на загал ряд «болючих» питань. Зокрема, мова йшла про створення в умовах реформування конкурентоспроможного медичного закладу, оплату праці медиків, заробляння коштів, які йтимуть на розвиток та утримання медичної установи, співпрацю з органами місцевого самоврядування.

- Ми маємо спільну мету – надання якісних медичних послуг населенню. Але наразі в тих умовах, що склалися, зробити це неможливо, оскільки немає новітнього обладнання і кадровий потенціал бажає бути кращим, - констатувала Людмила Степанова. - Лікарі ледве тримаються на посадах, тому що отримують принизливі заробітні плати. Оптимізація (прим. авт. – скорочення штату працівників), яка відбулася нещодавно, загалом ситуацію не покращила: від альтернативних вакансій у стаціонарах працівники відмовились, дехто став на облік в центр зайнятості, або вийшов на пенсію. Брак фінансування змушує лікарів шукати кращого життя поза межами Лубен. Ми повинні втримати наших лікарів, розглянути питання диференціації заробітних плат, ремонту стаціонарних відділень, створення належних умов праці для медиків та пацієнтів. Тож просимо владу підтримати нас, долучитись до співпраці і зберегти галузь охорони здоров’я в місті!

Натомість заступник директора ДОЗ Полтавської ОДА Юрій Курилко наголосив, що Департамент є провідником системи реформування, але аж ніяк не може вплинути на фінансування галузі на місцях. «За ті кошти, які медик отримує офіційно – він не живе. Система європейського зразка нам незручна, але ми мусимо її впроваджувати і навчитись вірно застосовувати. Наше завдання – роз’яснити вам, які зміни на вас чекають, адже ми самі вчимося і в наших інтересах пережити цей процес безболісно. Кожен лікарняний заклад розвивається по-різному, це залежить від багатьох чинників, а тому не варто нарікати, що десь краще, а десь гірше. Держава дала нам право заробляти, тому ми повинні навчитися правильно і збалансовано витрачати кошти та самостійно заробляти їх. Робити це можна різними шляхами і ремонт тут не повинен бути самоціллю. Пацієнти йтимуть туди, де будуть не лише впроваджені новітні технології, а й працюватимуть кваліфіковані лікарі» - пояснив він.  reforma 17072019 2

Про співпрацю з міськвиконкомом у вирішенні питання реформування говорив головний лікар Сергій Наталенко. Він зазначив, що нині розробляються нові тарифи на послуги, стратегія розвитку лікарні інтенсивного лікування. Але зізнається, що з огляду на ситуацію, яка нині склалася, потрібно було це зробити дещо раніше. Також головний лікар вважає за доцільне провести диференціацію зарплат.reforma 17072019 3

Начальник управління охорони здоров'я Віктор Ківа ознайомив присутніх з питанням реконструкції приймального відділення (прим авт. - у відділення невідкладної екстреної медичної допомоги), поінформував про перспективи та хід виконання проектних робіт.  reforma 17072019 4

Міський голова Олександр Грицаєнко, який долучився до обговорення проблемних питань наголосив, що можливості міського бюджету не безмежні, але влада міста завжди «підстраховує» медицину. Втім, у розрізі проблеми, він не відкидає того факту, що лікарня має заробляти на себе самостійно, бо до цього зобов’язують обставини: «Щоб до вас прийшли люди, їм потрібно створити не лише умови, а й відпрацювати чіткий механізм оплати наданих послуг. Скоординуйте роботу керівництва лікарні, економічного відділу, бухгалтерії, завідувачів відділень, оскільки лише в тісній співпраці можна вирішити проблемні питання. Також зважте, що у фінансовому плані не повинно бути коштів з міського бюджету – лікарня має розраховувати тільки на фактичні надходження. Зі свого боку запевняю, що депутати міської ради не залишаться осторонь тих процесів, які нині відбуваються в галузі».

Проблеми реформування галузі охорони здоров'я озвучили й самі медики: лікарі-хірурги Вадим Стеценко, Олександр Рак, Богдан Івасечко, операційна медсестра Олена Різник, завідуючий травматологічним відділенням Анатолій Кузьменко, завідувач інфекційним відділенням Людмила Міщенко, лікарі-інфекціоністи Вікторія Шульга та Валентина Крутько, головний лікар стоматологічної поліклініки Олексій Співак. Перш за все медичні працівники прагнули конкретних відповідей на поставлені питання, тому були налаштовані рішуче. Вони звернули увагу на відсутність умов праці, необхідного обладнання, диференціацію заробітних плат, графік роботи лікарів, стажування та освіту. Деякі аспекти мають бути прописані у колективному договорі, але, за словами лікарів, вони досі працюють на колективному договорі КЦМЛ, що не ефективно.reforma 17072019 5

На підтримку лубенських лікарів виступила депутат міської ради Катерина Скуратовська, яка подякувала всім, хто стоїть на варті здоров'я і життя мешканців міста.

На зборах вирішено комісійно розглянути проблеми лікарні, провести зустрічі в кожному відділенні і на основі цього подати питання на розгляд сесії міської ради.   

Юлія АНТОНЕЦЬ.

Знімки автора.

 

Календар свят

Квітень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
1
День сміху.
234567
Всесвітній день здоров’я.
89101112
Всесвітній день рок-н-ролу.
1314
151617
Український день довкілля.
18192021
2223
Всеукраїнський день психолога.
Іменини святкує Юрій.
2425
Іменини святкує Марко.
26
Міжнародний день пам’яті Чорнобилької катастрофи.
2728
Вербна неділя.
2930
Іменини Якова.
     

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!